Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Μόνο από τη σημερινή μέρα προέκυψαν 49, ενώ υπάρχουν άλλα 54 από προηγούμενα 24ωρα που δεν είχαν προσμετρηθεί λόγω φόρτου εργασίας των ιατρικών κέντρων.
Πλέον ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται στα 331 στην Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή 51 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται, ενώ 8 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία. 44 είναι τα κρούσματα, για τα οποία δεν είναι γνωστό πώς κόλλησαν. Ο κ. Τσιόδρας πάντως ζήτησε να μη χρησιμοποιείται ο όρος “ορφανά”.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 4.000 δείγματα και πως τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα ότι “δεν έχουμε ξεφύγει από τη νόρμα που υπάρχει. Θεωρώ ότι οι επόμενες ημέρες και επόμενες δυο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες”.
“Ο μέσος όρος των διασωληνωμένων είναι 67 ετών και είναι όλοι άνδρες. Συνολικά, από τους 51 νοσηλευόμενους, το 57% είναι άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 64 έτη”, διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.
Ποιοι ήταν τα τέσσερα πρώτα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα – Με επιβαρυμένο ιστορικό
Επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό είχαν τα τέσσερα θύματα του κορονοϊού Covid-19 που πέθαναν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι έπασχαν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και άρα περιλαμβάνονταν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό.
Το τελευταίο θύμα ήταν ενας 53χρονος που εργαζόταν στο νοσοκομείο Καστοριάς.
Ειδικότερα, ο 53χρονος από την Σιάτιστα Κοζάνης ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία. Εργαζόταν ως παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Νοσοκομείου της Καστοριάς. Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου μετά από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με την ΕΟΔΥ.
Ακολούθως, ο ίδιος μετέβη, μαζί με τον αδελφό του, στο “Μαμάτσειο” Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε όταν είναι φορέας του κορονοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η υγεία του τα επόμενα 24ωρα παρουσίασε επιπλοκές με συνέπεια να επέλθει σήμερα το πρωί ο θάνατός του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα.
Το ιστορικό των τριών θυμάτων
Το Σάββατο είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι δύο ασθενείς από κορονοϊό, ένας 67χρονος, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου και από τότε νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην ειδική μονάδα απομόνωσης και ένας 90χρονος ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό την Τετάρτη 11 Μαρτίου και είχε εισαχθεί με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Ο μεν 90χρονος είχε εισαχθεί με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου και κατέληξε στις 14 Μαρτίου, αλλά δεν είχε αναφερθεί στους διασωληνωμένους ασθενείς.
Άγνωστο παραμένει πριν πόσες ημέρες είχε εκδηλώσει την αναπνευστική λοίμωξη πριν επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, την περασμένη Δευτέρα και κατά πόσο υποτιμήθηκε η κατάσταση της υγείας του μέχρι να μεταφερθεί την περασμένη Τρίτη στο ΑΧΕΠΑ.
Ο 67χρονος, επίσης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε στις 14 Μαρτίου.
Στις 12 Μαρτίου κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ο 66χρονος από την Ηλεία, που είχε εισαχθεί στο νοσοκομειο με πνευμονία μετά από ταξίδι στο Ισραήλ. Ο άτυχος άνδρας είχε υποκείμενο, καρδιαγγειακό νόσημα και είχε υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.