Αν ήμουν Ισπανός και μάλιστα κάτοικος των Κανάριων νησιών θα ρωτούσα, αφού λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία των Κεφαλλήνων είχε εκφρασθεί θετικά μέσω συλλογικοτήτων και θεσμικών οργάνων υπέρ της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς, γιατί ακολουθήσατε την πολιτική των εξορύξεων; Εκεί δεν είχαν εκφρασθεί όλοι οι παραπάνω με ένα βροντερό ΟΧΙ σαν αυτό του έπους του 1940;
Κάναμε πολλά καλά για την κοινωνία αλλά και λάθη αναμφισβήτητα.
Αυτό της πολιτικής των εξορύξεων τελευταίος το παραδέχθηκε δημόσια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα στις 1 Δεκεμβρίου 2019 (να είστε σίγουροι πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι και όχι μόνο απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ). Σε ότι αφορά στη διάσπαση σαφώς και όλα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς περί ΣΥΡΙΖοδιάσπασης είναι απλώς μπαρούφες. Η τοπική ΝΔ στο Ληξούρι που τάχθηκε για παράδειγμα υπέρ της διάσπασης δεν νομίζω να εξοφλούσε εκείνη την εποχή κανένα γραμμάτιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Το γνωρίζουν άλλωστε όλοι πως το αίτημα για διάσπαση του τέως Δήμου δεν γεννήθηκε στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν πολύ προγενέστερο. Ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος (ορθώς) είπε αυτό που λέει η κοινωνία η οποία δεν γνωρίζει και επακριβώς τα οικονομοτεχνικά στοιχεία της διάσπασης. Ότι δηλαδή, η διάσπαση έπρεπε να είχε γίνει το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 για να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος να οργανωθούν οι τρεις νέοι Δήμοι και όχι ασθμαίνοντας τους πρώτους μήνες του 2019. Στη συνέχεια ήρθε η ΝΔ και ο κ. Πάνος Θεοδωρικάκος ο οποίος έκανε συνολικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας κάτι σαν αυτοδιαχειριζόμενο στέκι (ρεφενέ τα ποτά, ρεφενέ τα τσιγάρα). Σε κάθε περίπτωση η διάσπαση ενός Δήμου «εν κινήσει» είναι τόσο δύσκολη, όσο και η διεύρυνση ενός κόμματος «εν κινήσει». Και οι τρεις Δήμαρχοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κάνουν πραγματικότητα το όραμα των τοπικών κοινωνιών και τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Συνεπώς, όντως χρειάζεται ακόμα χρόνος και αρκετές νομοθετικές ρυθμίσεις για να βρουν την περπατησιά τους οι τρεις νέοι Δήμοι. Σε ένα μήνα; Σε έξι μήνες; Σε ένα χρόνο; Όλα θα μπουν σύντομα σε φυσιολογικό ρυθμό κατά την άποψη μου. Αυτό που θα κάνει αρκετές δεκαετίες για να ξαναμπεί σε φυσιολογικό ρυθμό θα είναι το περιβάλλον αν αρχίσουν οι «τρυπανιές» δεξιά αριστερά στο Ιόνιο. Δεν ξέρω αν το ποσοστό θα ήταν πάνω από 90% σε δημοψήφισμα για τη διάσπαση (έχω κάποιες αμφιβολίες). Με βεβαιότητα όμως μπορώ να πω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε δημοψήφισμα για τις εξορύξεις. Και η κ. Ρόδη Κράτσα το ξέρει και για αυτό δεν το θέλει. Αυτό που δεν ξέρει η κ. Ρόδη Κράτσα είναι πως για να γίνουν οι εξορύξεις θα χρειαστεί η συνδρομή των Δήμων του Ιονίου μέσω των λιμανιών και των Λιμενικών τους Ταμείων. Και εκεί δεν θα έχουν λόγο οι επισπεύδοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τουλάχιστον αστεία η παρουσία τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Αργοστολίου – ευτυχώς που η Γη δεν είναι επίπεδη) αλλά οι τοπικές κοινωνίες όπως έγινε και στην Ισπανία (Κανάρια νησιά). Με βλέπω να γίνομαι μπουρλοτιέρης (σαν τον Κανάρη)…
ΥΓ 1: Επειδή είναι η τελευταία φορά που αρθρογραφώ πριν από την έλευση του Νέου Έτους, εύχομαι σε όλους (δεξιούς, αριστερούς, εντός, εκτός και επί τα αυτά), Καλές Γιορτές με Υγεία, Αγάπη και Αλληλεγγύη!
ΥΓ 2: Η φωτο είναι από τις διαδηλώσεις στα Κανάρια…
Αριστοτέλης Μπατιστάτος