Ταξίδι στο χρόνο
Το Λύκειο Ελληνίδων τίμησε το Έπος του 40 -Σπουδαία εκδήλωση στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη [εικόνες]
Πολιτισμός
28/10/2019 | 08:18

Γράφει ο Ανδρέας Αρβανιτάκης

 

Ένα ταξίδι στο χρόνο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου ένεκα του εορτασμού της Εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Τότε που ο λαός μας, άνδρες και γυναίκες, έγραψαν με ανεξίτηλα γράμματα το έπος του 1940 και συνέτριψαν τις δυνάμεις του άξονα στα βουνά της Πίνδου, τη Βόρεια Ήπειρο και εν τέλει την Αλβανία.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου, άνοιξε με χαιρετισμό η πρόεδρος του παραρτήματος Ευρώπη Μοσχονά

Στη συνέχεια ο φιλόλογος του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου Γεράσιμος Φαρακλός εξιστόρησε με τρόπο λιτό και περιεκτικό τα γεγονότα των ένδοξων εκείνων ημερών, όσα προηγήθηκαν αυτών αποτελώντας το προοίμιο της επερχόμενης σύρραξης, τις συγκρούσεις με τους Ιταλούς που οδήγησαν στην συντριβή τους, την είσοδο των Γερμανών στον πόλεμο, την κατοχή, την Εθνική αντίσταση και τέλος την απελευθέρωση του 1944. Αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστές της εποχής τον Μεταξά, τον Παπάγο, το παλάτι, τον Μουσολίνι και φυσικά τον Ελληνικό Λαό, που εμποτισμένος με πατριωτισμό και αγάπη για την πατρίδα σήκωσε στωικά στους ώμους του το βάρος της πολεμικής προσπάθειας, με τα εκπληκτικά αποτελέσματα. Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στον ρόλο της προπαγάνδας της εποχής που δημιούργησε μύθους, με αποκορύφωμα την άποψη ότι οι Ιταλοί αρχικά υπερτερούσαν κατά πολύ των Ελλήνων κάτι που δεν ίσχυε, όπως τόνισε ο κ. Φαρακλός, αντίθετα οι εισβολείς υστερούσαν αριθμητικά και ποιοτικά των Ελλήνων. 

Ακολούθησε ομιλία της προέδρου του παραρτήματος κας Μοσχονά, αναφορικά με τον ρόλο της γυναίκας στην ελληνική πολεμική προσπάθεια. Με πνεύμα αυταπάρνησης και καρτερικότητας οι ηρωίδες αυτές φρόντιζαν και εφοδίαζαν τους άνδρες της πρώτης γραμμής με εφόδια ιματισμού, πολεμοφόδια και είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, φρόντισαν να στηρίξουν το σπιτικό τους και να φροντίσουν τους γέρους τους άρρωστους, αλλά και τους τραυματίες που ξεκίνησαν να φτάνουν από το μέτωπο. Για να ανταποκριθούν στο μέγα αυτό έργο οι γυναίκες ξεπέρασαν τα όρια και τα στερεότυπα της εποχής για αυτές. Η προσπάθεια αυτή οργανώθηκε και τελικά τέθηκε υπό την καθοδήγηση της βασίλισσας Φρειδερίκης και μεγάλων γυναικείων προσωπικοτήτων της εποχής όπως η κα Τέτση, μέλος της διοίκησης του Λυκείου.

Εν συνεχεία απαγγέλθηκαν ποιήματα εμπνευσμένα από το έπος της εποχής εκείνης. Κατά το κλείσιμο μέλη των χορευτικών τμημάτων του Λυκείου αποτισαν φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για την Ελλάδα και τέλος πραγματοποιήθηκε έπαρση της σημαίας υπό τον ήχο του Εθνικού μας ύμνου.

Ένα μεγάλο μπράβο στους συντελεστές, που μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη, για να θυμόμαστε όλοι στους ώμους ποιων ηρώων στηρίξαμε την ελευθερία και την ευημερία μας.

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ