Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος
Απλός, καταδεκτικός και οικείος, όπως πάντα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος (που συμμετείχε, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτη Παραμυθίας κ. Τίτου, στον εορτασμό της ανάμνησης της επανακομιδής λειψάνων του Αγίου Δονάτου, Επισκόπου Ευροίας), βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου 2019, ως απλός προσκυνητής στην Ιερά Μονή Γηρομερίου Θεσπρωτίας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Άλλωστε και στο παρελθόν, πριν αναδειχθεί στο αξίωμα του Επισκόπου, όταν οι υποχρεώσεις του το επέτρεπαν, επισκεπτόταν τη Μονή και συνδέθηκε με τους πατέρες.
Τον υποδέχθηκε θερμά ο Hγούμενος, Αρχιμ.. Μεθόδιος Ντελής, συμμετείχε στο απόδειπονο, ενώ είχε συνομιλία με τους πιστούς, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν εκεί.
Στους διαλόγους μαζί τους τόνισε ότι η ψυχή του ανθρώπου, το νιώθει κανείς αυτό ιδιαίτερα στα μοναστήρια, για να αναπνεύσει ελεύθερα και να χαρεί αληθινά, πρέπει να τινάξει τα βαριά δεσμά της.
Ιδιαίτερη συζήτηση είχε, μιλώντας άριστα Ιταλικά, αφού έχει κάνει σπουδές και στην Ιταλία, με ευγενέστατο και συνεσταλμένο νεαρό Ιταλό, από την Κάτω Καλαβρία, φοιτητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που από καθολικός έγινε Ορθόδοξος, ο μόνος από την οικογένειά του, και φιλοξενείται κατά διαστήματα στο Μοναστήρι.
Με ειρήνη και χαρά ο Σεβασμιώτατος αντάλλαξε απόψεις μαζί του, επιβεβαιώνοντας ότι στην Καλαβρία διατηρείται ένα ζωντανό κομμάτι της Ορθοδοξίας.
Σε όλους μετέφερε το δίδαγμα και την αίσθηση ότι ο άδολος άνθρωπος καλλιεργεί μέσα του την ταπεινοφροσύνη, την αγάπη, την πραότητα, την ανεξικακία, την ανιδιοτέλεια. Ο πιστός ζει μια άδολη ζωή. Άδολη, δηλαδή χωρίς στριφογυρίσματα στη σκέψεις, χωρίς προκαταλήψεις στην επικοινωνία.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ
Ως αναπληρωτής καθηγητής Χριστιανικής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας, και μάλιστα διακεκριμένος, της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνολική αναπαλαίωση του καθολικού της Μονής.
Όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, ο ναός, που ανεγέρθηκε το 1568 κατόπιν χορηγίας του Βοεβόδα της Ουγγροβλαχίας Οξυώτη ή Αξιώτη από την Πωγωνιανή, ενώ το ιερό και ο νάρθηκας είναι προγενέστερα κτίσματα, τμήματα του πρώτου ναού, πιθανώς του 14ου αιώνα, μετά τις εργασίες απέκτησε την παλαιά του αίγλη.
Εσωτερικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς στολίζεται από αγιογραφικό διάκοσμο του 16ου και 17ου αιώνα, ο οποίος συντηρήθηκε.
Το δεύτερο στρώμα των τοιχογραφιών (1679) είναι λαϊκής τεχνοτροπίας της εποχής εκείνης, ενώ το πρώτο, του 16ου αιώνα (1568-1590), είναι βυζαντινής τεχνοτροπίας και έχει την μοναδική ιδιαιτερότητα ανάμεσα στα μνημεία της Ηπείρου, να συνδυάζει στοιχεία της βυζαντινής τέχνης, που ανήκει στην Κρητική Σχολή και στη σχολή της Δυτικής Ελλάδος, με στοιχεία της Δυτικής τέχνης.
Το τέμπλο του Καθολικού, που δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί, καθώς συνεχίζεται η συντήρησή του, είναι αξιόλογο έργο ξυλογλυπτικής, κατασκευασμένο το 1824 και επιχρυσωμένο το 1829.
Η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, που το πρωτότυπό της φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, είναι η αρχαιότερη της Μονής, αγιογραφημένη στις αρχές του 14ου αιώνα.
Πρόκειται για αμφιπρόσωπη εικόνα, όπου απεικονίζονται: Στη μια όψη η Παναγία, ενώ στην άλλη όψη οι πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος.
ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος είναι ένας σεμνός εργάτης της πίστης, που προσπαθεί με το λόγο και το παράδειγμά του να μεταφέρει την αλήθεια τη χριστιανική, σε κάθε καρδιά, που τη διψά.
Και δείχνει μέσα από τη ζωντανή πνευματικότητα και μαρτυρία του ότι υπάρχει η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα του Θεού, που κάνει τον άνθρωπο άτρωτο από τις προσβολές του φόβου, πραγματικού και φανταστικού, που τον κυκλώνει, τον περισφίγγει, τον αγχώνει και τον απειλεί.
Ναι, η απλότητά και η καθαρότητά του Σεβασμιωτάτου είναι βασικές προϋποθέσεις για το πλησίασμα του Θεού.
Πηγή: romfea.gr