Ελλάδα, ο τέλειος αυτόχειρας!
Κοινωνία
24/09/2019 | 16:09

Ενώ η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για να ανασάνει οικονομικά, οι κυβερνήσεις ψηφίζουν νόμους που επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο: αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Οι νόμοι αυτοί σε συνδυασμό με τη… μνημειώδη ελληνική γραφειοκρατίαδυναμιτίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλίακαι εξαλείφουν κάθε ελπίδα ανάπτυξης.

Τελευταίο εξοργιστικό παράδειγμα είναι ο ΦΕΚ 16ΑΑΠ / 5-2-2019 που υποτίθεται ότι καθορίζει νέες ζώνες για τα νέα ξενοδοχεία.Το μόνο, όμως,  που κάνει είναι να δημιουργεί σύγχυση και να βάζει φρένο σε νέα έργα αφού οι παρεχόμενοι χάρτες δεν είναι σαφείς.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε σχεδόν στα κρυφά και έγινε γνωστός σε αρκετές (από ότι γνωρίζω) Πολεοδομίες με εγκυκλίους που έφτασαν με καθυστέρηση μηνών!

Νομικοί και μηχανικοί (δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες) αγνοούσαν την ύπαρξη του νόμου που χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικός γιατί:

  • Δεν έγιναν οι δέουσες διαβουλεύσεις,
  • Παρότι σημαντικός για τον επενδυτικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων δεν κοινοποιήθηκε έγκαιρα και επαρκώς στους διάφορους φορείς,
  • Δεν προβλέπει μεταβατική περίοδο,
  • Δεν δίνει απαντήσεις σε πολλά κρίσιμα θέματα όπως «τι γίνεται όταν ένα γήπεδο τέμνεται από τη νοητή γραμμή διαχωρισμού των ζωνών;» οι οποίες τονίζω είναι συγκεχυμένες.

Ο νόμος αυτός είναι επιεικώς απαράδεκτος και αντίκειται στα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα νομοθετικό ακροβατισμό που έχει θέσει σε κίνδυνο κατάρρευσης πολλές εταιρίες σε όλη τη χώρα και σίγουρα θα αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις γιατί δημιουργεί ένα απίστευτο κλίμα αβεβαιότητας.

Θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και την αγωνία των εταιριών που ήδη επένδυσαν μεγάλα ποσά παίρνοντας λανθασμένες πληροφορίες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και σήμερα δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους.

Ας εφαρμοστεί τουλάχιστον το αυτονόητο, αυτό που ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, η μεταβατική περίοδος.

Πρέπει επίσης να γίνει μνεία στο εδάφιο ΣΤ του άρθρου 11 και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 του εν λόγω ΦΕΚ που αναφέρει ότι δίνει κατευθύνσειςόσον αφορά την ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια του γηπέδου για ξενοδοχεία 3 και πλέον αστέρων. Η ερμηνεία της λέξης «κατεύθυνση» δεν σημαίνει «υποχρεωτικός κανόνας».

Σημειώνεται τέλος, ότι ακόμα και σήμερα οι υπάρχοντες χάρτες δεν δίνουν με σαφήνεια τα όρια των ζωνών με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει ο καθένας σε ποια ζώνη βρίσκεται το ακίνητό του! Αυτό και μόνο καθιστά το νόμο ΜΗ εφαρμόσιμο!

Γιώργος Μεσσάρης

Ξένος ανταποκριτής-

Παραγωγός ντοκιμαντέρ

Υ.Γ.: Για να μην παραβώ τη δημοσιογραφική δεοντολογία, προσθέτω ότι και εγώ, ως εκπρόσωπος/διαχειριστής εταιρίας ομογενών της Αυστραλίας, έχω υποστεί τις συνέπειες του απερίγραπτου αυτού νομοθετικού αλαλούμ!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ