Μετά την πρώτη του εμφάνιση στις ελληνικές θάλασσες το 2015, το πανέμορφο «Λεοντόψαρο» (Common lionfish ή Devil firefish οι αγγλικές ονομασίες και «Pterois miles» η επιστημονική), παρατηρήθηκε και στις νοτιοανατολικές ακτές της Κεφαλονιάς (στην Σκάλα) αυτό το καλοκαίρι του 2019.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει ληφθεί στις 9/7/2019 σε βάθος -7 μέτρων με θερμοκρασία νερού 25οC (μήκος 20cm περίπου) ενώ άτομο του είδους (μήκος 15cm περίπου) παρατηρήθηκε στις 13/7/2019 σε βάθος -40μ. με θερμοκρασία νερού 17 οC (!).
Όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του Ενυδρείου Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για την πρώτη παρατήρηση «το είδος κατάγεται από την Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η παρουσία του έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ενώ η πρώτη παρατήρηση στα Ελληνικά νερά έγινε στην περιοχή της Ρόδου (καλοκαίρι 2015)… Κρίνεται απαραίτητη η προειδοποίηση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα εξ αιτίας των δηλητηριωδών του ακανθών.»
Σε άλλες δημοσιεύσεις αναφέρεται ότι «Είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους χρωματισμούς αλλά είναι και επικίνδυνο. Όλο του το σώμα καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμά του. Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος. Το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Εάν κάποιος δεχτεί τσίμπημα από λεοντόψαρο πρέπει να βυθίσει άμεσα το τραύμα σε ζεστό νερό, μειώνοντας έτσι τον πόνο και την τοξική δράση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφτεί το γρηγορότερο ένα ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο».
* Για την παρατήρηση του είδους στην Κεφαλονιά, έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΛΚΕΘΕ.
Τηλέμαχος Μπεριάτος
Αυτοδύτης 3 αστέρων CMAS