Την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ένα από τα δυνατά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές», διατυπώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα “ΝΕΑ”, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας ότι «το ευρύ φάσμα των πολιτών που ανήκει στον χώρο της Αριστεράς και του Κέντρου, θα τολμούσα να πω και σημαντικό τμήμα της Κεντροδεξιάς, έχει θετική εικόνα για τη συμφωνία».
Ο κ. Σταθάκης, αφού τονίζει ότι όσο θα προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας, θα καταδεικνύεται ότι οι περισσότερες ενστάσεις ή φοβίες είναι αβάσιμες ή υπερβολικές, σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ήδη δεύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και τρίτη σε άμεσες επενδύσεις. «Τα περιθώρια», προσθέτει, «ενίσχυσης των αμοιβαία επωφελών επενδύσεων είναι σημαντικά, όπως υπογραμμίστηκε από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που ήταν παρούσα στην επίσκεψη. Μόνο στα ενεργειακά, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την τριπλή διασύνδεση με νέο αγωγό φυσικού αερίου, ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης και επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου».
Ερωτηθείς για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα έχει αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του μήνα και ήδη έχει εκδηλωθεί ισχυρότερο ενδιαφέρον από την προηγούμενη φορά. Ψηφίσαμε τον νόμο για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ και προχωράμε στην υλοποίησή του. Στα ΕΛΠΕ θα πρέπει να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τον ιδιώτη μεγαλομέτοχο».
Τέλος, αναφορικά με τις έρευνες των υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι την Τρίτη θα υπογραφούν οι συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση σε περιοχές του Ιονίου. «Η συμμετοχή», σημείωσε, «ενός διεθνούς ομίλου, της Repsol, πλάι στα ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνει ότι η χώρα ανακτά εμπιστοσύνη και ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. Κάτι που βέβαια προκύπτει και από το ενεργό ενδιαφέρον Exxon Mobil και Total για θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη. Υπέβαλαν το αίτημά τους Ιούνιο του 2017 και έναν χρόνο μετά έγινε η μονογραφή των συμβάσεων. Πλέον, έχουμε ολοκληρώσει την περιβαλλοντική μελέτη, οι συμβάσεις μπορούν να κατατεθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση και να τις φέρουμε προς κύρωση στη Βουλή ακόμη και πριν από το καλοκαίρι».