Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για την “ευρω-κάλπη” από την εταιρία ALCO και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN με την Έλλη Στάη.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 19 μέχρι τις 26 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ατόμων από όλη την Ελλάδα και καταγράφει διαφορά 6,9 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων.
Πρόθεση Ψήφου και πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων
Ειδικότερα, στην απλή πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 6,1%. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 23,6%, ΣΥΡΙΖΑ 17,5%, Χρυσή Αυγή 6,2%, ΚΙΝΑΛ 5%, ΚΚΕ 4,7%.
Ακολουθούν Λαϊκή Ενότητα με 2,4%, Ελληνική Λύση 2%, Ένωση Κεντρώων με 1,8%, Ποτάμι με 1,2%, ΑΝΕΛ με 1% και ΛΑΟΣ επίσης με 1%. Ποσοστό 5,2% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, λευκό 2,9%, ενώ 8,3% αναφέρει ότι θα απέχει. Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 17,2%.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ανεβάινει στο 6,9% με τα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 26,6%, ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, Χρυσή Αυγή 7%, ΚΙΝΑΛ 5,6%, ΚΚΕ 5,3%. Ακολουθούν, Λαϊκή Ενότητα 2,7%, Ένωση Κεντρώων 2%, Ποτάμι 1,4%, ΑΝΕΛ και ΛΑΟΣ 1,1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 19,4%.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ALCO Κώστας Παναγόπουλο, η πρόθεση ψήφου στη Μακεδονία και τη Θράκη είναι σαφώς διαφορετική. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα αυξάνεται κατά 4 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει θέμα που σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως πρόσθεσε, το ΚΙΝΑΛ, συγκριτκά με τις αποτυπώσεις για τις εθνικές εκλογές, παρουσιάζει σαφώς καλύτερα ποσοστά και περιορίζει απώλειες, ενώ η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει ψηλά ποσοστά. Παρατηρείται επίσης μια “πανσπερμία” κομματικών σχηματισμών κάτω από το 3%.
Συσπειρώσεις και μετακινήσεις
Χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα μπορεί κανείς να εξάγει και από τα στοιχεία που αφορούν τις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων.
Έτσι, η συσπείρωση της ΝΔ δείχνει να βρίσκεται στο 79%, τη στιγμή που η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 51%.
Αναλύοντας μάλιστα τις μετακινήσεις, βλέπει κανείς ότι ένα ποσοστό 29% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 δηλώνει είτε αναποφάσιστο είτε ότι θα επιλέξει λευκό ή αποχή. Ένα ένα άλλο 20% κινείται προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς (6% προς τη ΝΔ, 14% προς άλλα κόμματα).
Όσον αφορά τη ΝΔ, ποσοστό 11% επί των ψηψοφόρων της του Σεπτεμβρίου του 2015 εμφανίζεται σήμερα αναποφάσιστο, ενώ ποσοστό 8% μετακινείται προς άλλα κόμματα (σε αυτό το 8%, μόλις 1% μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ).
Ευρώπη και Ελλάδα
Επτά στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η ώρα δεν έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, τη στιγμή που το 2014, στις προηγούμενες δηλαδή ευρωεκλογές, το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 37%.
Σχεδόν 1 στους 2 πολίτες θεωρούν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δυσκόλεψε την έξοδο από την κρίση, ενώ ποσοστό 31% θεωρεί ότι την διευκόλυνε.
Οι πολίτες ωστόσο δεν φαίνεται να τρέφουν αυταπάτες ως προς το εάν οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου επηρεάζουν τη ζωή τους, καθώς σε ποσοστό 86% απαντούν θετικά στο σχετικό ερώτημα.
Ευρωεκλογές, κριτήρια της ψήφου και εθνικές εκλογές
Στο ερώτημα ποιο θεωρούν πως είναι το σημαντικό κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν στις ευρωκλογές, ποσοστό 50% απαντά οι θέσεις των κομμάτων για την οικονομία, ενώ ένα ποσοστό 18% δηλώνει ότι θα ψηφίσει με κριτήριο την ανατροπή της υπάρχουσας κυβέρνησης και ένα άλλο 6% με κριτήριο την στήριξη της υπάρχουσας κυβέρνησης. Συνακόλουθα, αθροιστικά, σχεδόν ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (24%) συσχετίζει ευθέως την ευρω-κάλπη με το θέμα της κυβερνητικής επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας.
Την ίδια στιγμή, μόλις το 11% αναφέρει ότι η ψήφος του θα καθοριστεί από τις θέσεις που έχουν τα κόμματα για ΕΕ, ενώ ένα ποσοστό 15% δεν απάντησε.
Στο ερώτημα εάν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προσδιορίζουν και εκείνα τα εθνικών εκλογών ποσοστό 62% απαντά θετικά ενώ ποσοστό 28% απαντά αρνητικά. Το 2014, στις προηγούμενες δηλαδή ευρωεκλογές, τα αντίστοιχα ποσοστά βρίσκονταν στο 56% και το 33%.
Αλέξης Τσίπρας ή Κυριάκος Μητσοτάκης;
Στο ερώτημα ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα με τους Ευρωπαίους, νικητής αναδεικνύεται ξανά ο… κανένας με 41%. Ποσοστό 30% όμως απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στο 22%.
Ποιον “βλέπουν” οι πολίτες πως θα νικήσει
Στο ερώτημα “ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, ποσοστό 34% απαντά η ΝΔ αλλά με μικρή διαφορά, ενώ 24% απαντά πάλι η ΝΔ αλλά με μεγάλη διαφορά. Αθροίζοντας τα δύο ποσοστά, περίπου 6 στους 10 “βλέπουν” νίκη της ΝΔ με μικρή ή μεγάλη διαφορά. Μόλις 12% εκτιμα ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά, ενώ 1% προβλέπει νίκη ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά. Ποσοστό 29% είτε απάντησε πως δεν γνωρίζει είτε πως δεν απαντά.
Πηγή: thetoc.gr