Σοκ στο Ληξούρι
Καλούνται από τον Εισαγγελέα οι πρώην δήμαρχοι Παλικής για το σκάνδαλο «Συκεών -Τυπάλδου»
Πολιτική
13/10/2018 | 15:00

Μεγάλη εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπισθούν οι υπαίτιοι από τον πρώην δήμου Παλικής οι οποίοι ευθύνονται για την απόκρυψη της κληρονομιάς του αείμνηστού Τυπάλδου υπέρ του πρώην δήμου Παλικής (πρόκειται για τις μετοχές στο περίφημο ξενοδοχείο Συκεών στο Ξυλόκαστρο).

Τα σκαλιά του δικαστηρίου πέρασαν σήμερα τόσο οι πρώην δήμαρχοι Παλικής (Βασίλης Ρουχωτάς, Νόπη Αλεξανδροπούλου κ.α.) όσο και πλήθος πρώην δημοτικών συμβούλων Παλικής. Οι εμπλεκόμενοι καλούνται να ξεκαθαρίσουν ποιος ήταν ο ρόλος τους όσον αφορά την απόκρυψη της κληρονομιάς Τυπάλδου και για ποιο λόγο το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο του πρώην δήμου Παλικής εξαφανίσθηκε κατά τη διαδικασία της απογραφής και της παράδοσης των περιουσιακών στοιχείων του πρώην δήμου Παλικής στο μεγάλο δήμο Κεφαλονιάς.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι ο δήμος Κεφαλονιάς έχει αποδείξει με επίσημα έγγραφα ότι η συγκεκριμένη περιουσία αποκαλύφθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου -Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, η οποία ανέδειξε το θέμα και κάλεσε το δήμο Κεφαλονιάς ως διάδοχο του πρώην δήμου Παλικής να προχωρήσει στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες για την εξασφάλιση των μετοχών του ξενοδοχείου «Συκεών», κάτι που για άγνωστους λόγους δεν είχε πράξει ο πρώην δήμος Παλικής.

Μια βίλα του Αγγελου Σικελιανού έγινε χλιδάτο ξενοδοχείο στη Συκιά Κορινθίας [εικόνες]

Σε ηλικία 30 ετών ο εφοπλιστής Λεωνίδας Τυπάλδος έγινε ο νεαρότερος Ελληνας ξενοδόχος, αναδεικνύοντας την ιστορική βίλα του Αγγελου Σικελιανού κοντά στο Ξυλόκαστρο σε κοσμοπολίτικο και χλιδάτο ξενοδοχείο.

Η βίλα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της γυναίκας του Εύας Πάλμερ βρίσκεται στην είσοδο του πευκοδάσους, μέσα στο οικόπεδο του ξενοδοχείου Sikyon Coast Resort & Spa, στο οποίο και ανήκει. Η βίλα αγοράστηκε τη δεκαετία του 1950 από τον εφοπλιστή Σπύρο Τυπάλδο.


Ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να μετατρέψει την ιστορική βίλα του Αγγελου Σικελιανού, η οποία βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο και ανήκει στην οικογένεια Τυπάλδου, σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο ιταλικής γεύσης.

Ο «αλαφροΐσκιωτος» ποιητής Άγγελος Σικελιανός έζησε έναν μεγάλο και παράξενο έρωτα με την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, έναν έρωτα που πυροδότησε το κοινό τους πάθος για την Αρχαία Ελλάδα.

Το οικόπεδο το αγόρασε το 1908 η Εύα Πάλμερ, η σύζυγος του Αγγελου Σικελιανού. Η βίλα άρχισε να χτίζεται το 1912 πάνω σε σχέδια του ίδιου του ποιητή και τα έξοδα καταβλήθηκαν από την Πάλμερ. Πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι φτιαγμένο με τη μέθοδο της ισοδόμου λιθοδομής με πέτρα που μεταφέρθηκε από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια συνδυάζουν τρεις τάσεις: την αρχαιοελληνική με τους κίονες στην πρόσοψη, τη βυζαντινή τεχνοτροπία στους κανόνες της οποίας υπακούουν τα παράθυρα και την ενετική που συναντάμε στα μπαλκόνια. Υπάρχει ισόγειο, υπόγειο και πρώτος όροφος και είναι συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων με μεγάλες βεράντες.


Στις συγκεκριμένες βεράντες χαίρονταν την καλή παρέα και το μοναδικό τοπίο εξέχουσες προσωπικότητες, φίλοι του Αγγελου Σικελιανού, ο Καζαντζάκης, ο Καρυωτάκης, ο Παλαμάς. Στην ίδια βίλα έχουν περάσει κάποια καλοκαίρια τους ο Παύλος και η Φρειδερίκη. Μάλιστα, οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν ένα δείπνο στη βίλα με επίσκεψη στο εσωτερικό του χώρου, και συγκεκριμένα στα σαλόνια όπου υπάρχουν χειρόγραφα και σημειώσεις του Ελληνα ποιητή.

Με εξαίρεση τα μεγάλα διαστήματα κατά τα οποία διέμενε στην Αθήνα, όπου βρισκόταν και η μόνιμη κατοικία του, τρία ήταν τα σπίτια που σηματοδοτούν σημαντικές περιόδους της ζωής του σπουδαίου Έλληνα ποιητή. Το πρώτο, στη Συκιά Κορινθίας όπου περνούσε μεγάλα διαστήματα ακόμα και χωρίς την Εύα.

Το 1915 φιλοξενεί εκεί τον Καζαντζάκη, ο οποίος σημειώνει στο ημερολόγιό του: «Μέναμε οι δυο σ’ ένα εξοχικό σπίτι, μέσα σε πευκώνα, στην άκρα της θάλασσας. Διαβάζαμε Ντάντε και Παλαιά Διαθήκη και Όμηρο, μου απάγγελνε με τη βροντερή φωνή του στίχους δικούς του, κάναμε μακρινούς περιπάτους. Γκρεμίζαμε και δημιουργούσαμε τον κόσμο, ήμασταν κι οι δυο σίγουροι πως η ψυχή είναι παντοδύναμη. Μονάχα που εκείνος νόμιζε πως η ψυχή η δική του, εγώ πως η ψυχή του ανθρώπου».
Εκεί, σύμφωνα με μια μαρτυρία, τον Αύγουστο του 1922, ο Σικελιανός μαθαίνει και την είδηση για την Μικρασιατική καταστροφή και επί τρεις μέρες κλείνεται στο δωμάτιό του και κλαίει. Το ίδιο αυτό σπίτι, το τόσο γόνιμο για τον ποιητή, θα επιλέξει αργότερα ο γιος του Γλαύκος για να ζήσει για καιρό μια ήσυχη και απομονωμένη ζωή.

Κατά την περίοδο της διαμονής του στη Συκιά, ο Άγγελος Σικελιανός περνούσε πολλές ώρες στη βεράντα του ορόφου όπου βρισκόταν το δωμάτιο και το γραφείο του. Μάλιστα, στη βεράντα υπάρχουν πολλές εσοχές – αγαπημένα του σημεία καθώς καθόταν κι έγραφε τα ποιήματα του. Επιπλέον, τον ευχαριστούσε να περνάει κάποιες ώρες της ημέρας του στο παγκάκι που βρίσκεται μέχρι και σήμερα κάτω από ένα μεγάλο πεύκο.

Η αρχή του τέλους για την βίλα της Συκιάς ήταν το 1930, όταν, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το ζευγάρι, το οίκημα βγήκε σε πλειστηριασμό και πέρασε στην ιδιοκτησία του Μαντζούφα, καθηγητή της Οικονομικής Σχολής Αθηνών και τον γαμπρό του Ιωάννη Μεταξά.

Η μονοκατοικία μετατράπηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε αρχηγείο των Ιταλών και των Γερμανών, ενώ ο εμφύλιος το βρήκε στα χέρια των ανταρτών. Λίγα χρόνια αργότερα, το οίκημα πέρασε στα χέρια των Σπύρου και Χαράλαμπου Τυπάλδου, οι οποίοι το ενέταξαν στην επιχείρηση με τις τουριστικές εγκαταστάσεις που είχαν ιδρύσει στην περιοχή του Ξυλόκαστρου.

Σήμερα η επιβλητική οικία του Σικελιανού βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Sikeon. Οι δύο κεντρικοί χώροι είναι ανοιχτοί για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να περάσουν μερικές ώρες διαβάζοντας βιβλία του ποιητή ή βλέποντας ταινίες, ενώ στα άμεσα σχέδια των ιδιοκτητών είναι να γίνει επισκέψιμος ο όροφος που ζούσε ο σημαντικός ποιητής. Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού είναι ανοιχτό για το κοινό, χωρίς να πληρώνει κάποιο αντίτιμο, καθώς η οικογένεια Τυπάλδου επιθυμεί να δώσει την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να δει και να αφουγκραστεί από κοντά το μέρος όπου γράφτηκε ένα σπουδαίο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ