Πολλά μπράβο στο Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ)
Κοινωνία
25/08/2018 | 16:00

Επιτέλους,  γίνεται μια αρχή από το (ΙΚΙ), (για κάτι που έπρεπε να γίνει  από ανάλογους φορείς εδώ και χρόνια),  πάνω στο θέμα της ιστορίας, μελέτης  και διατήρησης των ιστορικών και δημοσίων κτηρίων του νησιού μας.

Πρόκειται για μια εσπερίδα που πραγματοποιείται από το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο  «Ο Πάλιος»  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς

στο Αργοστόλι,

το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 7.00 μ. μ.

στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Συγκεκριμένα η διεξαγωγή της εσπερίδας είναι για να τιμήσει τον Κεφαλονίτη αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή, (1908-1982) για τη συνεισφορά του στην αρχιτεκτονική δημιουργία της χώρας μας με αξιόλογα έργα, μνημεία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το ιστορικό Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, αντιπροσωπευτικό δείγμα του μεσοπολεμικού μοντερνισμού, το οποίο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1999 από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Λόγος περί δημοσίων κτηρίων

Από την αρχαιότητα έως σήμερα μέρος της διοίκησης ενός τόπου σε όλα τα πολιτεύματα αποτέλεσαν και αποτελούν τα δημόσια κτήρια και χώροι, που προς όφελος της κοινωνίας και γενικότερα του συνόλου, λειτουργούν ως τόποι συνάντησης, προσφοράς, επικοινωνίας, εργασίας και πολιτικής δράσης.

Τα δημόσια  κτήρια και οι χώροι αποτελούν μέρος της ευρύτερης  δημόσιας περιουσίας, της περιουσίας του κράτους και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σημεία αναφοράς που ωφελούν την κοινωνία μας. Έτσι, θα πρέπει να έχουν την προσοχή όλων μας, για τη σωστή αξιοποίηση τους, την ευπρέπεια και λειτουργικότητα, καθώς και τη συντήρηση, ώστε να αντέχουν στο χρόνο.

Εκλεκτή θέση σε αυτό το σύνολο των δημοσίων κτηρίων έχουν τα σχολικά οικήματα, που από τόπο σε τόπο ποικίλουν στην αρχιτεκτονική τους και στη χωρητικότητα, διαγράφοντας έτσι μέσα στο χρόνο τις ανάγκες και τις καταστάσεις του τόπου που δημιουργήθηκαν, μέσα από παραμέτρους  ιστορικές , κοινωνικές και πολιτικές.

Αναγκαίο για κάθε δημόσιο κτήριο και περιουσία είναι να υπάρχει το Μητρώο του, στο οποίο αναγράφεται πέρα από την ιστορική αναφορά, οι μεταβολές του, αρχιτεκτονικές και κοινωνικές. Δυστυχώς για τα περισσότερα δημόσια και ιστορικά κτήρια του τόπου μας, δεν υπάρχουν μητρώα, με αποτέλεσμα όταν συμβεί κάτι, όπως ένας σεισμός, μια φωτιά, μια άλλη καταστροφή ή ακόμη για να γίνει κάποια αναγκαία επισκευή, αγωνίζονται  κάποιοι για να βρουν και να δώσουν στοιχεία του κτηρίου προς διευκόλυνση… της  λειτουργικότητας και της  αποκατάστασής του. Επίσης,  είναι αναγκαίο αυτό το μητρώο να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι , ώστε να δράσουν δυναμικά προς όφελος δικό τους και του κτηρίου, όταν παραστεί μεγάλη ανάγκη ή πρόβλημα.

Με την απόφαση αυτή του ΙΚΙ, ανοίγεται ένας δρόμος για να μελετηθούν και να συνταχθούν (Φάκελοι Μητρώα):  δημοσίων κτηρίων, περιουσίας του κράτους, Ιδρυμάτων και ακόμη εκκλησιών, νοσοκομείων, Δημαρχείων  και κάθε δημόσιου και ιστορικού κτηρίου,  ώστε και η ιστορία να καταγραφεί και να είμαστε έτοιμοι για την αποκατάσταση και συντήρηση αυτών των δημοσίων κτηρίων .

Επίσης ανοίγει ένας δρόμος  για να τιμηθούν όλοι αυτοί οι σπουδαίοι δημιουργοί και επιστήμονες που πρωτοπόρησαν στην εποχή τους, όπως ο Θουκυδίδης Βαλεντής.

Μακάρι αυτή την εσπερίδα να την τιμήσουν με την παρουσία τους, όχι μόνο οι συγχωριανοί του Θουκυδίδη Βαλεντή, οι Φαρακλάδες,  αλλά και μαθητές που μαθήτευσαν σε αυτό το σπουδαίο σχολικό κτήριο του Α΄ Δημοτικού Ληξουρίου , καθώς και  όλοι μας  που «εξυπηρετήθηκαμε» από «τα δικά μας»  δημόσια κτήρια, ακόμη και ο καθένας που ανήκει σε Δημόσιες Υπηρεσίες που εμπλέκονται ποικιλοτρόπως για τη δημιουργία, αποκατάσταση και λειτουργικότητα αυτών των κτηρίων.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ