Του Ανδρέα Κωνσταντάτου
Ύστερα από τις αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για «καθαρή έξοδο», η σκληρή πραγματικότητα του νέου μνημονίου – η επίσημη ονομασία του από τους δανειστές είναι «επικαιροποιημένο μνημόνιο»- που θα εφαρμοστεί μετά τον Αύγουστο του 2018, έρχεται να διαψεύσει τις ελπίδες που καλλιέργησε η κυβέρνηση για κατάργηση της μείωσης των συντάξεων και για… απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά των δανειστών.
Η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα και το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται ,φαίνεται να επηρεάζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το χρόνο των εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει εισηγήσεις που προέρχονται, κυρίως από παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία ήταν κοντά και στο Συνασπισμό, για εκλογές μέσα στο φθινόπωρο προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά στο κόμμα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα υπάρξουν καλύτερες πολιτικές συνθήκες και μέρες, αφού με τη νέα κατάσταση που θα υπάρξει μετά τον Αύγουστο , ανακτά μερικώς πρωτοβουλίες , πολύ περισσότερο αν στους δανειστές δεν συγκαταλέγεται και το Δ.Ν.Τ. Έτσι πιστεύει ότι θα μπορεί να κλείσει κάποιες από τις πληγές που έχει ανοίξει η πολιτική του , στο χώρο των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών και να «πουλήσει» στην κοινή γνώμη , την αναμενόμενη, έστω και μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού ως μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν αυτή αναμένεται να εξαφανιστεί από τη μείωση του αφορολόγητου .
Ο ίδιος πιστεύει πως μπορεί να πείσει ξανά τους πολίτες, όπως το έκανε και το 2015, παίζοντας προσωπικό στοίχημα με την τύχη του κόμματος του.
Βεβαίως το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών παραμένει στο τραπέζι των… συντροφικών συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, παρά τα όσα διαρρέονται για τις διαθέσεις του κ. Τσίπρα.
Ωστόσο, την κυβερνητική αισιοδοξία «φρενάρει» η τρόικα που κρατά με… κοντό λουρί τον κ. Τσίπρα. Το έδειξε και προχθές που ανάγκασε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει στο υπουργείο Εσωτερικών ο νυν υπουργός επικράτειας Χριστόφορος Βεναρδάκης για τους γενικούς γραμματείς 5ετούς θητείας στα πλαίσια της πολιτικής αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Η τρόικα ζήτησε το νομοσχέδιο να περάσει από επιτροπή για να διαπιστωθούν εάν υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το νέο νομοσχέδιο να οριστικοποιηθεί το 2019 και ενδεχομένως να ψηφιστεί από την επόμενη κυβέρνηση.
Εν προκειμένω τα λάθη του κ. Βερναρδάκη στην κατάρτιση του νομοσχεδίου μπορεί να αφαιρέσουν ένα πολύτιμο όπλο από τα χέρια του κ. Τσίπρα και να το στείλουν στα χέρια του κ. Μητσοτάκη.
Μητσοτάκης: Τσαρλατάνοι πάντα υπήρχαν
Στη ΝΔ εκτιμούν πως όσο περνά ο καιρός, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός χάνουν την επαφή με τους πολίτες και τον έλεγχο και πως το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι απλά η παραμονή τους στην καρέκλα της εξουσίας… χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων.
«Τσαρλατάνοι και δημαγωγοί υπήρχαν από την αρχαία Ελλάδα. Ο δημαγωγός λέει αυτό που θέλει να ακούσει ο λαός, ο ηγέτης του λέει που πρέπει να πάει», απαντά με τον τρόπο του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανησυχεί για την πορεία της χώρας, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να δει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή από τις αρχές του 2018 η οικονομία «σέρνεται στο πάτωμα».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως εδώ που βρίσκεται η χώρα χρειάζονται βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που θα στείλουν το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει πραγματικά να αλλάξει, ότι η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει μπροστά , «χρειάζεται να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι», όπως είπε προχθες σε ομιλία του.
«Αυτή την τολμηρή πολιτική δεν μπορεί να την εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θέλει, δεν την πιστεύει», λένε «γαλάζια» στελέχη που είναι έτοιμα για εκλογές ακόμα και στις αρχές του φθινοπώρου.