Ο Σταύρος Κοντονής διεμήνυσε στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και δεν ισοψηφίζει παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές και αποκάλυψε ότι συνελήφθησαν 2 Τούρκοι στην Κυλλήνη, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αναφερόμενος στο θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι 2 Τούρκοι πολίτες συνελήφθησαν στην Κυλλήνη, αλλά το δικαστήριο ανέστειλε την κράτηση τους μέχρι την απέλαση, γιατί δήλωσαν τόπο κατοικίας στην Ελλάδα.
Οπως ανέφερε ο υπουργός, πριν από 2-3 ημέρες το διοικητικό πρωτοδικείο Πύργου έκανε δεκτό το αίτημα να διακοπεί η διοικητική κράτηση δύο Τούρκων πολιτών, οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Κυλλήνης. Υπήρξε διαβεβαίωση του τουρκικού προξενείου ότι έχουν σταθερή κατοικία και δηλώθηκε ότι είναι το τουρκικό προξενείο στην Αθήνα και το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της διοικητικής κράτησης.
«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Οταν το ελληνικό προξενείο παρέστη στην δίκη των δύο Ελλήνων αξιωματικών και δήλωσε ως τόπο κατοικίας τους την έδρα του ελληνικού προξενείου της Αδριανούπολης, αντίστοιχο αίτημα μη κράτησης δεν έγινε δεκτό από το τουρκικό δικαστήριο. Η Ελλάδα όμως είναι κράτος δικαίου και δεν ισοψήφησε παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές. Αυτό το εκπέμπουμε ως μήνυμα, όχι μόνο στη γείτονα χώρα, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα από την οποία περιμένουμε μία πιο σταθερή στάση για το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ξέρουν γιατί κατηγορούνται».
Ακόμη, ο κ. Κοντονής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά τη λήξη της παράτασης του νόμου Παρασκευόπουλου, τον επόμενο Σεπτέμβριο, αυτός να συνεχίσει να ισχύει αν κριθεί αναγκαίο.
«Τον Σεπτέμβριο λήγει η ισχύς του συγκεκριμένου νόμου. Θα εξετάσουμε εάν θα παραταθεί και θα έχουμε έτσι εκ νέου απολύσεις, υπό όρους, κρατουμένων. Πάντως, ο νόμος Παρασκευοπούλου έχει αλλάξει και από τον Ιανουάριο του 2017 έχουν μπει πολλοί περιορισμοί όσον αφορά την απόλυση κρατουμένων, υπάρχουν δηλαδή ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και όσον αφορά τα αδικήματα που εξαιρούνται και όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται».
Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή ήταν η ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατική Συμπαράταξης Γιώργου Καρρά για την εγκληματικότητα και τις συνεχείς επιθέσεις ληστών, με την οποία ζητούσε να υπάρχει εξαίρεση από τον νόμο Παρασκευόπουλου των αδικημάτων που συνδυάζονται με πρόσβαση στον ιδιωτικό χώρο ενός πολίτη, είτε είναι κατοικία, είτε ένα κατάστημα.
Ο κ. Κοντονής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει το συγκεκριμένο αίτημα μετά τον Σεπτέμβριο.
«Εσείς θέτετε ζήτημα περαιτέρω εξαίρεσης αδικημάτων που συνδυάζονται με πρόσβαση στον ιδιωτικό χώρο ενός πολίτη, είτε είναι κατοικία του, είτε ένα κατάστημα. Αυτό θα το εξετάσουμε τον Σεπτέμβριο, που λήγει η ισχύς του συγκεκριμένου νόμου», είπε.