Με το βλέμμα στις εκλογές, που εκτιμά ότι θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διεμβολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην φορολογική και την κοινωνική πολιτική, να «στήσει» γέφυρες εμπιστοσύνης με τους δημόσιους υπαλλήλους, τους αγρότες και τους ανθρώπους της εργασίας και να διευρύνει τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σε γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως στη βόρεια Ελλάδα, αξιοποιώντας τα λάθη στην πολιτική της κυβέρνησης, εν προκειμένω το Σκοπιανό, ώστε να ανοίξει σιγά σιγά το δρόμο προς την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.
Σύμφωνα με το επιτελείο του, οι περιοδείες του σε όλη της Ελλάδα και οι προσωπικές επαφές με τους ψηφοφόρους, που θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό το επόμενο διάστημα και μέσα στο καλοκαίρι, έχει αποδειχτεί ότι ενισχύουν το ηγετικό του προφίλ και λειτουργούν ως δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, κυρίως της περιφέρειας για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, κάτι στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία.
Στην Πειραιώς προβάλλουν εδώ και καιρό ένα οικονομικό μοντέλο για την Ελλάδα, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στις επενδύσεις και στη μείωση της φορολογίας, προκειμένου να επανακάμψει η οικονομία και να μην σέρνεται όπως σήμερα.
Αυτό το πρόγραμμα, που προβλέπει ιδιωτικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων για τα επόμενα χρόνια και αύξηση κατά 600.000 νέων θέσεων απασχόλησης συμπληρώνεται, από ένα κοινωνικό μοντέλο ανακούφισης των ασθενέστερων τάξεων με τη θεσμοθέτηση του βασικού εγγυημένου εισοδήματος με ισχυρότερη χρηματοδότηση από το επίδομα αλληλεγγύης που χορηγεί η σημερινή κυβέρνηση.
Πρόκειται, όπως λένε στη ΝΔ για μια πρόταση κοινωνικά αξιοπρεπέστερη και αποτελεσματικότερη από τις αποσπασματικές πολιτικές και τα… χριστουγεννιάτικα δώρα του κ. Τσίπρα, μια κοινωνική παρέμβαση που πλαγιοκοπεί από τα αριστερά τη σημερινή κυβέρνηση και την πολιτική της σ’ αυτό τον κρίσιμο τομέα.
Έχοντας αυτά στο «οπλοστάσιο» του ο κ. Μητσοτάκης, εδώ και καιρό θέλησε να κλείσει το κεφάλαιο με το δημόσιο τομέα, γι’ αυτό και πρόσφατα έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης στους δημόσιους υπαλλήλους και δέσμευσης ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις.
Παράλληλα, υπερτόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα, τάχτηκε υπέρ της αξιολόγησης των υπαλλήλων και υπέρ της κινητικότητας στο δημόσιο, ώστε να καταστεί ικανό να στηρίξει τη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Η κίνηση του αυτή αποτελεί και μια απάντηση στην κυβέρνηση που προσπαθεί να καλλιεργήσει την άποψη στην κοινή γνώμη ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε απολύσεις υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι οι μόνες απολύσεις που θα γίνουν θα αφορούν στο κομματικό κράτος που έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οι στρατιές των μετακλητών υπαλλήλων του ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουν την επόμενη ημέρα και θα καταργηθούν οι ειδικές γραμματείες που στελεχώνει με συγγενείς, κολλητούς και φίλους».
Όμως στόχος του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του είναι να διευρύνει η ΝΔ τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και να πλησιάσει, πριν ακόμα προκηρυχθούν οι εκλογές, σε επίπεδα αυτοδυναμίας.
Γι’ αυτό, οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες, προκειμένου να ενισχύσει το «οπλοστάσιο» του από τη μια μεριά και από την άλλη να αποδυναμώσει το «οπλοστάσιο» του αντιπάλου του.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι βρέθηκε ξανά στη Θεσσαλονίκη, που πιστεύει πως μαζί με όλη τη βόρεια Ελλάδα κρατά τα κλειδιά της αυτοδυναμίας γι αυτό και θα συνεχίσει τις περιοδείες του και σε άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής.
Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θεωρείται κρίσιμη γιατί ο κ Μητσοτάκης έχει μια σειρά ανοικτών θεμάτων που θέλει να κλείσει, όπως το θέμα «Σαββίδης- φίλαθλοι ΠΑΟΚ» που αποτελεί «αγκάθι» στην πολιτική του για διεύρυνση της διαφοράς. Στο επιτελείο του ελπίζουν πως η στάση του μέχρι σήμερα, αλλά και η πολιτική του που εκφράζεται με τη φράση, «δεν θα διχάσω και δεν θα δεχθώ το διχασμό των Ελλήνων», θα εκτονώσουν τις εντάσεις και τις διαφορές που υπάρχουν.