To γάντι στον πρωθυπουργό, αν είναι τόσο σίγουρος για το αφήγημά του περί καθαρής εξόδου να προχωρήσει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και άρα να το θέσει στην κρίση του λαού, έριξε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αν θεωρούν ότι μνημόνια τέλος, ας θέσουν αυτή την άποψη στην κρίση του λαού», διαμήνυσε από το Συντονιστικό των «γαλάζιων» τομεαρχών, απ’ όπου κήρυξε το κόμμα και τα στελέχη του σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς δεν αποκλείει εκλογικό αιφνιδιασμό όσο θα αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση.
«Αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εννοούν τα όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας δοκιμαστούν. Αν βλέπουν ανάπτυξη, ας δοκιμάσουν εάν την ίδια γνώμη έχουν οι πολίτες. Αν όντως πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας την επαληθεύσουν στις κάλπες. Αν σέβονται, όπως λένε τον λαό, ας τον εμπιστευτούν. Και αν δεν φοβούνται τη Ν.Δ., ας αναμετρηθούν επιτέλους μαζί της», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη, αφού είχε περιγράψει την εικόνα μιας παρακμιακής χώρας (μίλησε ακόμη και για «παράγκα του Διαστήματος») σε όλα τα επίπεδα και είχε κάνει εκτεταμένες αναφορές στα εθνικά θέματα με αιχμή την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και το φιάσκο με τις γαλλικές φρεγάτες –«αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη»–, έχει προφανή στόχευση να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση. Εντός της συνεδρίασης, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη ότι πρέπει να είναι όλοι «πανέτοιμοι», καθώς δεν αποκλείεται ο εκλογικός αιφνιδιασμός.
Tο δίλημμα
Και αυτό διότι εκτίμηση του προέδρου της Ν.Δ. είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της και άρα όλα είναι ανοικτά, ακόμη και εκλογές το φθινόπωρο, εξ ου και υπογράμμισε ότι το καλοκαίρι πρέπει να αξιοποιηθεί πολιτικά και οργανωτικά. «Δεν έχω αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να σκαρφιστεί τα πάντα για λίγες ακόμη ημέρες στην εξουσία. Αλλά τον προκαλώ σήμερα, αν όντως πιστεύει το αφήγημά του, να το δοκιμάσει στην πράξη εκθέτοντάς το στην κρίση των πολιτών», σημείωσε θέτοντας το δίλημμα των εκλογών ως επιλογή ανάμεσα σε δύο δρόμους: «Της υπευθυνότητας, του ρεαλισμού, της σοβαρότητας, της ασφάλειας, ή του αμοραλιστικού τυχοδιωκτισμού, του ερασιτεχνισμού και της ανικανότητας».
Στη συνεδρίαση έγινε ευρεία συζήτηση για την οικονομία και τις εκλογές –ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε τη βασική εισήγηση– αλλά και για το χρέος. Στο τελευταίο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι η λύση πρέπει να είναι οριστική, καθαρή και αυτόματη, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν αποκλείει η κυβέρνηση να αφήσει πίσω της «καμένη γη».
Συζήτηση έγινε στο τέλος της συνεδρίασης και για τη στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ. έναντι του νομοσχεδίου που αφορά τις υιοθεσίες, με αφορμή το άρθρο 8 που δίνει δυνατότητα αναδοχής και σε ομόφυλα ζευγάρια. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι θετικός επί της αρχής, αλλά αρνητικός ως προς το άρθρο, καθώς θεωρεί ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη. Εντός εκφράστηκαν απόψεις ακόμη και για «όχι» επί της αρχής (Μ. Βορίδης, Γ. Τσιάρας), ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε προβληματισμούς για το άρθρο. Πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει «ναι» επί της αρχής, καθώς το πνεύμα και η ουσία του νομοσχεδίου αποτελούν πλήρη υιοθέτηση των προτάσεων που έχει καταθέσει δημοσίως η Ν.Δ. ήδη από το 2016. Ωστόσο, θα καταψηφίσει το άρθρο 8, καθώς θεωρεί ότι θα αποβεί εις βάρος των παιδιών λόγω του παράγωγου στίγματος (bullying). Αντιπροτείνει, δε, στην κυβέρνηση είτε να αποσύρει το άρθρο, προκειμένου ο νόμος να ψηφισθεί με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, είτε να περιορίσει τη δυνατότητα αναδοχής μόνον στα ετερόφυλα ζευγάρια (νομικά υπάρχει η δυνατότητα).
Πηγή: kathimerini.gr