Η ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου το καθιστά μοναδικό
Το λάδι “Γέννημα Γης” του Έρτσου βραβεύτηκε στους Δελφούς
Οικολογία
12/04/2018 | 15:30

Της Ελένης Βαλλιανάτου

Ο ελαιοτουρισμός και ο ελαιοκομικός  πολιτισμός της ελιάς και του λαδιού είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να ανοίξει δήλωσε ο κ. Έρτσος. Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας ειδικά στην Κεφαλονιά που είναι κατ εξοχήν αγροτικό νησί. Οι επισκέψεις τουριστών σε ελαιοτριβεία με ομαδικές εκδρομές που οργανώνονται απο μεγάλα τουριστικά γραφεία, αποτελούν μια θετική εξέλιξη ενάντια στην πολιτική των συστημάτων «all inclusive» που εφαρμόζουν αρκετά μεγάλα πρακτορεία και ξενοδοχεία, εγκλωβίζοντας τους τουρίστες συνεχώς μέσα στα ξενοδοχεία. Η ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου το καθιστά μοναδικό, χρειάζονται όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την τυποποίηση, τη στιγμή που στην Ελλάδα  μόνο το 27% της παραγωγής φτάνει στην τυποποίηση.

Στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHENA INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION 2018 ο Θέμης Καββαδίας απέσπασε Αργυρό μετάλλιο με την ποικιλία Θιακό και ο Γιώργος Έρτσος απέσπασε Χάλκινο μετάλλιο με την ποικιλία Κορωνέικη.

Τα τουριστικά γραφεία ήδη στις ξεναγήσεις τους περιλαμβάνουν διαδρομές   ελαιοκομικά αξιοθέατα (Μνημειακά ελαιόδεντρα, ΕλαιοΜουσεία, ΕλαιοΤαβέρνες, Ελαιοτριβεία κ.α.) όπου οι εκδρομείς έχουν την ευκαιρία και να ενημερωθούν αλλά και να δοκιμάσουν τις γεύσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με ειδικές γευσιγνωσίες ελαιολάδου και ελαιοεδεσμάτων.

Εκεί οι τουρίστες αφού ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου-τυποποιητηρίου και οινοποιείου επισκέπτονται ειδική κλιματιζόμενη αίθουσα γευσιγνωσίας, όπου αφού ενημερωθούν, δοκιμάζουν κρασιά και λάδια άλλα και ελαιοεδέσματα. Η ενημέρωση εκεί γίνεται από ειδική ξεναγό της επιχείρησης.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ