Υλικά για 70-80 ντολμαδάκια
- 250 γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή σε άλμη
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 35 γρ. κουκουνάρι
- 1 φλιτζ. ρύζι
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματίζετε σε βραστό νερό. Σοτάρετε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το κουκουνάρι. Ρίχνετε το ρύζι, το σοτάρετε για λίγο, προσθέτετε τα μυρωδικά και συνεχίζετε το σοτάρισμα.
Βάζετε ½ κουτ. τσαγιού γέμιση σε κάθε φύλλο και τα τυλίγετε σε ντολμαδάκια. Τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα σε στρώσεις και τα σκεπάζετε με όσα φύλλα περίσσεψαν.
Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και τα σκεπάζετε με ζεστό νερό. Βάζετε ένα πιάτο με ένα βαρύ αντικείμενο πάνω στα ντολμαδάκια για να μη ανοίξουν με το βράσιμο. Μαγειρεύετε το φαγητό στην αρχή σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία.
Προτού το σβήσετε, δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί το ρύζι (χωρίς να έχει λασπώσει). Σερβίρετε τα ντολμαδάκια κρύα με γιαούρτι αναμειγμένο με αλατισμένο ψιλοκομμένο σκόρδο.