Τον Ιανουάριο του 2018 συμπληρώνονται εννέα χρόνια από το ευφρόσυνο γεγονός της επανεύρεσης των ιερών λειψάνων των εν Σάμῃ της Κεφαλληνίας Αγίων Φανέντων Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα κατά το διήμερο 29-30 Ιανουαρίου 2009 στον μεγαλοπρεπή Ναό του Προφήτη Ζαχαρία της Βενετίας μετά την αποσφράγιση της μαρμάρινης λειψανοθήκης και την τεκμηριωμένη επιστημονική ταυτοποίηση των ιερών λειψάνων των τριών αγίων. Επ’ ευκαιρία της ένατης αυτής επετείου παρουσιάζουμε το εκδοθένγια το τρέχον έτος 2018 καλαίσθητο εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στους τρεις ομολογητές και παλαιότερους αγίους του νησιού, Γρηγόριο, Θεόδωρο και Λέοντα (4ος μ.Χ. αιώνας), τους γνωστούς στους Κεφαλλήνες, αλλά και σε ολόκληρο πλέον τον χριστιανικό κόσμο ως «Αγίους Φανέντες».
Η αφιέρωση του ημερολογίου στους τρεις αγίους γίνεται με τρεις διαφορετικές αναφορές. Αρχικά και στις σελίδες 5-9 παρουσιάζεται το συναξάρι των τριών στρατιωτικών αγίων, οι οποίοι επί των ημερών του αυτοκράτορος Κωνσταντίου (337-361) εγκατέλειψαν το στράτευμα, ευρισκόμενοι στη Σικελία, και κατέφυγαν στην Κεφαλληνία, στην περιοχή της Σάμης, όπου έζησαν ασκητικά μέχρι την οσιακή τους κοίμηση. Μετά από πάρα πολλά χρόνια η εμφάνιση των τριών αγίων στον ύπνο ενός πλουσίου κατοίκου, ονόματι Μιχαήλ, που έπασχε από μία μορφή λέπρας, οδήγησε σύμφωνα και με τη μαρτυρία ενός χοιροβοσκού στην αποκάλυψη των αφθάρτων ιερών σκηνωμάτων των τριών αγίων. Το γεγονός αυτό τους προσέδωσε την προσωνυμία «Άγιοι Φανέντες». Μετά τη θεραπεία από την ασθένειά του, ο Μιχαήλ ανήγειρε από ευγνωμοσύνη στους θαυματουργούς αγίους Μονή επ’ονόματί τους.
Το δεύτερο αφιερωματικό μέρος στους αγίους βρίσκεται στις σελίδες 36-40 του ημερολογίου, όπου γίνεται μνεία στα ιερά λείψανα των Αγίων Φανέντων τόσο μέσα από την παρηγορητική για τους Κεφαλλήνες παλαιά τοπική παράδοση –θρύλο, σύμφωνα με την οποία καταποντίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή πλησίον του Φισκάρδου όσο και μέσα από τη διεξαχθείσα κατά τα τελευταία έτη επιστημονική έρευνα, η οποία απέδειξε ότι ήδη από τις αρχές του 14ου αιώνος τα λείψανα φυλάσσονταν στον Ναό του Προφήτη Ζαχαρία της Βενετίας. Το γεγονός αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επιστημονική ταυτοποίησή τους, καθώς και για την παραχώρηση τμημάτων ιερών λειψάνων και των τριών αγίων στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας. Τα ιερά λείψανα επανεκομίσθησαν στη Σάμη στις 2 Μαΐου 2009, όπου και φυλάσσονται έκτοτε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σάμης.
Τέλος στις σελίδες 64-69 του ημερολογίου γίνεται αναφορά στην παλαίφατο Ιερά Μονή των Αγίων Φανέντων και την ιστορική της διαδρομή μέχρι και τους σεισμούς του 1953, κατά τους οποίους κατερειπώθηκε. Παράλληλα εκφράζεται η ευχή και η ελπίδα να αποκατασταθεί το Καθολικό της Μονής και να δοθεί και πάλι στη θεία Λατρεία, ύστερα μάλιστα και από την έντονη κινητικότητα των τελευταίων ετών. Το εγκόλπιο ημερολόγιο απεικονίζει στο μεν εξώφυλλο την εφέστιο εικόνα των Αγίων Φανέντων (1654) από την ομώνυμη Μονή και φυλασσόμενη σήμερα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σάμης,στο δε οπισθόφυλλο το απέριττο καμπαναριό της Μονής των Αγίων Φανέντων με την πανοραμική θέα στον κόλπο της Σάμης. Επιπλέον οι δώδεκα φωτογραφίες που εμπλουτίζουν το εσωτερικό του, αναδεικνύουν και καθιστούν γνωστούς τους τρεις παλαιότερους αγίους της Κεφαλληνίας, τους εν Σάμῃασκητικώςδιαλάμψαντες, οσιακώςκοιμηθέντες και θαυματουργικώςφανερωθέντες ομολογητές αγίους Γρηγόριο, Θεόδωρο και Λέοντα. Το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας του έτους 2018, το οποίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος και επιμελήθηκε ο εκ Σάμης Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντζουλάτος, γνωστός για την πολύχρονη ενασχόλησή του με τους τρεις αγίους, τυπώθηκε με την ευγενή χορηγία των κ.κ. Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου και διανέμεται δωρεάν από τους Ενοριακούς Ναούς της Κεφαλληνίας.
Α.Γ.Θ.