Εκπαιδευτικές δράσεις για την ελληνική μουσική παράδοση στην Κεφαλονιά
Πολιτισμός
15/11/2017 | 10:18

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», μετά τον περσινό επιτυχημένο  κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε εφτά πόλεις της Πελοποννήσου, οργανώνει για την περίοδο 2017-2018 έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων στην Περιφέρεια (σε οκτώ νέες πόλεις) με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε:

  1. Εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης..
  2. Εκπαιδευτικούς και μαθητές Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων.
  3. Δασκάλους χορού και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλων τοπικών χορευτικών και λαογραφικών Συλλόγων.
  1. Καθηγητές και μαθητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών.
  2. Τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες.
  3. Μέλη Κ.Α.Π.Η..

Το πρόγραμμα στην Κεφαλλονιά γίνεται σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου και περιλαμβάνει: 

  1. Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 (ώρα 11:00-13:00) επίσκεψη στο Τμήμα: Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων (Παράρτημα Ληξουρίου) του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα. Ομιλία-συζήτηση με τους φοιτητές και τους καθηγητές με θέμα: “Τα Ελληνικά Μουσικά Όργανα και η κατασκευή τους: Παράδοση και προοπτικές”

2α.      Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 (ώρα 14:30-16:30) ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου (Ηλία Ζερβού 12), με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους εκπαιδευτικούς σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώσουν συμμετοχή ως 15/11 με mail που θα σταλεί στο ΚΕΜΦΑ: filoi.laikon.organon@gmail.com

2β.      Θα δοθούν στους δασκάλους οδηγίες για την πραγματοποίηση ειδικής εκπαιδευτικήςδράσης με έργα ζωγραφικής και κατασκευές για παιδιά του δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις του προγράμματος θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου.

  1. Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 (ώρα 18:00-20:00) συνάντηση συνάντηση στοΚΑΠΗ Αργοστολίου (Γερουλάνου Μ. 19) του καθ. Λάμπρου Λιάβα και μελών του Λυκείου των Ελληνίδων με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η. της περιοχής.. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κλπ).
  2. Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο στηνΚοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου (Ηλία Ζερβού 12),  με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (10:00-12:00) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (12:30-14:30).  Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν συμμετοχή ως 15/11 με mail στο Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου: lykelarg@gmail.com
  3. Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017(ώρα 19:00-21:00) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας – Ωδείο Αργοστολίου «Ρόκκος Βεργωτής»(Ριζοσπαστών 12) μουσική τιμητική εκδήλωση, όπου θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τους τοπικούς φορείς οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι ερευνητές της λαογραφίας της περιοχής.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τίτλο: «Συνάντηση της αστικολαϊκής μουσικής με τα χοροτράγουδα της υπαίθρου». 

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ