Ένα εκπληκτικό μνημείο
Ο Άγιος Δημήτριος, ο Φανερωμένος τση Βυζαντινής Κοντογενάδας
Εκκλησία
28/10/2017 | 09:43

Του Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού

Ξεχασμένο έρημο τοπίο  ομοιάζει το χωριό της Κοντογεννάδας στην Ανωγή της Παλικής. Αντιστέκεται στο χρόνο σιωπηλά, με λίγους κατοίκους, με σπίτια  ομορφοπελέκητα στην πέτρα τους, παλιά,  με σκαλινάδες και πορτόνια,  που,  τόσο οι ιδιοκτήτες τους όσο και η πολιτεία, παρόλο που τα έχει κηρύξει διατηρητέα, στέκουν ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα σαν κουφάρια γήινα, μάρτυρες  ενός ιστορικού χωριού…

Η ιστορία της Κοντογεννάδας  ξεκινά πριν από τα Μυκηναϊκά χρόνια, με διάσπαρτους τάφους, μυκηναϊκούς και βυζαντινούς,  εδώ και κει, μνημεία μιας σημαντικής νεκρόπολης, που μέσα στα χορτάρια και στα αγκάθια κρύβει την παλιά δόξα και τα αρχαία μυστικά.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία του νησιού μας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ώστε να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν όλες αυτές οι αρχαιότητες.

Σε τρίστρατο του χωριού στέκει από τον 11ον αιώνα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, πάνω σε παλιότερα θεμέλια μεγαλύτερου ναού, ίσως του Αγίου Ανδρέα.

Καθώς ανοίγεις την πόρτα ένας βυζαντινός και μεταβυζαντινός κόσμος σου ανοίγεται μπροστά σου, Αρχάγγελοι ως φρουροί στην μπασιά, μια Παναγιά  Πλατυτέρα  στην κόγχη του ναού, μικρότερες τοιχογραφίες με αγίους  και δεξιά και αριστερά στους κάθετους τοίχους μεγάλες τοιχογραφίες  βυζαντινές των δυο αγίων καβαλάρηδων του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου.

Οι νεότερες τοιχογραφίες της επάνω στρώσης έχουν αποκολληθεί και φυλάσσονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ποστιασμένοι πάνω στα άλογά τους οι δυο άγιοι στρατηλάτες, με χρώματα ζωντανά αλλά και σε ορισμένα σημεία φθαρμένα από τον χρόνο  σε κοιτούν και σε «γεμίζουν ενοχές» για την αδιαφορία που μας κατέχει, ώστε να βρεθούν με θράσος και απαίτηση χρήματα από τόσα και τόσα προγράμματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται και να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί ανάλογα ο χώρος αυτός.

Η μεγάλη τοιχογραφία του Αγίου Δημητρίου με την επιγραφή,  «Άγιος Δημήτριος ο Φανερωμένος» σε προκαλεί πάνω στο καφέ του άλογο να τον κοιτάξεις και να τον θαυμάσεις.

Ευτυχώς που ο χώρος αυτός της μικρής  βυζαντινής  εκκλησίας είναι χρηστικός λειτουργικά, εφόσον σε αυτόν  με πολλή προσοχή και σεβασμό, με άδεια  της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες. Είναι γεγονός πως ακόμη στην Κοντογεννάδα δεν έχουν ξεκινήσει οι αποκαταστάσεις και συντηρήσεις των σεισμόπληκτων εκκλησιών από τους σεισμούς του 2014.

Φανέρωσε… Άγιε Δημήτριε Φανερωμένε μου … στο μυαλό μας κάτι για να σε συντηρήσουμε, γιατί στα δύσκολα χρόνια που διαβαίνουμε εμείς τα κάνουμε πιο δυσκολότερα από την αδιαφορία μας, λέγοντας κάθε φορά … ω! καημένε.. .  δε βαριέσαι …τι γυρεύεις τώρα!

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ