Διάβασα, ομολογώ με ιδιαίτερη έκπληξη, στην ηλεκτρονική σελίδα του «ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ» την απάντηση του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου σε ερώτηση για την αντιπολίτευση στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 23 Ιανουαρίου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Κεφαλονιάς.
Φέρεται, λοιπόν, ο κ. Σπύρου να είπε:
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φιμώνεται η αντιπολίτευση», θεωρώντας προφανώς ανάξιο λόγου το γεγονός ότι συστηματικά ο Πρόεδρος κ. Άνθης παραβιάζει τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου που στο άρθρο 8 παρ. 1 ρητά αναφέρει:
«στην ημερήσια διάταξη, αναγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που προτείνει ο περιφερειάρχης, η οικονομική επιτροπή και ένα θέμα από κάθε παράταξη. Η ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνει και ένα τακτικό θέμα από κάθε παράταξη».
Και επειδή «δεν φιμώνεται η αντιπολίτευση», ιδού η αλήθεια:
Από τις 24 συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2011 ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ στην 22η (Λευκάδα 26/11/2011) τηρήθηκε ο κανονισμός και μάλιστα, λόγω παρέλευσης του χρόνου, δεν συζητήθηκαν – όλως τυχαίως ! – μόνο τα θέματα της αντιπολίτευσης!
Αν αυτή η καραμπινάτη παρανομία δεν αποτελεί «φίμωση της αντιπολίτευσης», τότε προφανώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανέρωτη αντίληψη για τη δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών οργάνων.
Όσον αφορά την δήλωσή του κ. Σπύρου πως (οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης) «καταγγέλλουν, ερωτήσεις υποβάλλουν και ο καθένας λέει τον καημό του βέβαια» και ακόμη ότι «οι πιο πολλές (από τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης) είναι πραγματικά για την δημιουργία εντυπώσεων και σέβομαι, γιατί τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να βρίσκουν ένα βήμα, για να γίνεται θόρυβος γύρω από το όνομα τους» μόνο ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί.
Και αυτό γιατί ο κ. Σπύρου είναι γνωστός, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, για τον πολιτικό του πολιτισμό και όχι για αλαζονική συμπεριφορά προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Είναι γνωστός για την πολιτική του ευγένεια και όχι για λουδοβίκειες αντιλήψεις.
Δεν ξέρω αν φταίει η απειρία του στην αυτοδιοίκηση και σε συλλογικές διαδικασίες, ούτε αν με τις δηλώσεις του «εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια», αλλά είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι αν δεν υπήρχε η αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, το μόνο που θα είχε να επιδειχθεί ως έργο στον ένα χρόνο της ύπαρξής του θα ήταν η διεκπεραίωση τυπικών διοικητικών θεμάτων.
Και με την ευκαιρία και επειδή την ίδια ημέρα που έγιναν οι απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Σπύρου για την αντιπολίτευση δημοσιοποιήθηκαν οι επιδόσεις των Περιφερειών στο ΕΣΠΑ, ασφαλώς ο κ. Περιφερειάρχης (με βάση τα όσα είπε) θα θεωρεί ότι ευθύνεται η αντιπολίτευση που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο 6μηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2011 που έχει την ευθύνη του προγράμματος βρίσκεται στην τρίτη από το τέλος θέση στις απορροφήσεις – πληρωμές με 7,3% και στην προτελευταία θέση στη συμβασιοποίηση του συνολικού προγράμματος με 5,9% !!!
Είναι μάλιστα σημαντικό ότι την 1/7/2011 που παρελήφθη το ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήταν στην 4η θέση (με 27,7%) στις απορροφήσεις και στην 6η θέση (με 52,7%) στις συμβασιοποιήσεις, και μέσα σε ένα 6μηνο κατάφερε (περί κατορθώματος πρόκειται….) να υποβαθμιστεί κατά μία θέση στην περίοδο λειτουργίας του ΕΣΠΑ 2007 – 2011 !!!
Θα μπορούσε βέβαια με τις απόψεις που διατύπωσε ο κ. Σπύρου, να ισχυριστεί συμπληρωματικά ότι για τις άσχημες επιδόσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο ΕΣΠΑ ευθύνεται η αντιπολίτευση που κατ’επανάληψη έχει θέσει το θέμα του προγράμματος – μόνο εκ μέρους μου έχουν γίνει στον ένα χρόνο 13 παρεμβάσεις και 5 επερωτήσεις προσωπικά προς τον κ. Περιφερειάρχη – κρούοντας κάθε φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόοδο του προγράμματος και κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Κλείνοντας θα αφιερώσω στον κ. Σπύρου, για δεύτερη φορά σ’ένα χρόνο, τα όσα έχει πει περί δημοκρατίας, πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, ο Ουμπέρτο Έκο.
Ίσως βοηθήσουν τον κ. Περιφερειάρχη να (ξανα)δει τα πράγματα με σύνεση, ψυχραιμία και πολιτική γενναιότητα, που μέχρι τώρα αποτελούσαν χαρακτηριστικά του.
Θα είναι προς όφελος όλων και κυρίως της Περιφέρειας….
Σε τελική ανάλυση δεν διεκδικώ θέση ανάμεσα σε αυτούς που επιθυμούν την αποτυχία του πρώτου εκλεγμένου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ασκώντας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση….
«Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει.
Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών.
Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο».