Καλή σας όρεξη
Σπιτικός γύρος κοτόπουλου
e Gastronomie
22/10/2017 | 18:37
Ο σπιτικός γύρος κοτόπουλου είναι καλοψημένος αλλά ζουμερός. Ετοιμάζεται εύκολα, με απλά υλικά και σερβίρεται με τραγανές πίτες, λεπτοκομμένα λαχανικά και δροσερό τζατζίκι!
Μερίδες: 4-6
Υλικά:
- 1 κιλό φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, πλυμένο, σκουπισμένο και κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια, πάχους όχι μεγαλύτερου από 1 εκ.
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 60 ml μηλόξιδο
- 125 ml ελαιόλαδο
- Για το σερβίρισμα:
- 4-6 πίτες για σουβλάκι
- 2 ντομάτες, σε στρογγυλές φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το φιλέτο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια.
- Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε άφθονο αλατοπίπερο, ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα και ανακατεύουμε πολύ καλά, με τα χέρια μας. Προσθέτουμε το μηλόξιδο και το λάδι και ανακατεύουμε ξανά, καλά.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, για να τραβήξει το κοτόπουλο τα αρώματα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου, στραγγισμένα από το υγρό του μπολ.
- Ψήνουμε το γύρο για 30-40′ (ανάλογα με την ένταση του φούρνου μας), μέχρι να ροδίσει. Προσέχουμε να μην τον αφήσουμε να ροδίσει πολύ έντονα, γιατί θα στεγνώσει και θα γίνει σκληρός και άνοστος.
- Ανακατεύουμε κάθε τόσο με μια ξύλινη κουτάλα και απλώνουμε τα κομμάτια τακτικά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15:17