Της Δανάης Αλεξάκη
Με προσδοκία η φετινή «ψαριά» να εμφανίσει έσοδα άνω των 30 εκατ. ευρώ, η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, διατηρώντας τη φιλοσοφία της χρηστής διαχείρισης, υλοποιεί επενδυτικούς σχεδιασμούς ανάπτυξης, διευρύνει τη διεθνή της παρουσία, ενώ δηλώνει «παρούσα» στη διερεύνηση πιθανών συνεργειών/συνεργασιών.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει στη «Ν» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Βαγγέλης Βολτέρας «η εταιρεία Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ήταν η πρώτη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που δημιουργήθηκε για την παραγωγή του μεσογειακού λαβρακιού και της μεσογειακής τσιπούρας στην Ευρώπη και θεωρείται παγκόσμια πρωτοπόρος στην παραγωγή αυτών των ειδών. Διατηρώντας χαμηλό προφίλ και υιοθετώντας μια στοχευμένη και “νοικοκυρεμένη” πολιτική διαχείρισης, η εταιρεία επιτυγχάνει κάθε χρόνο θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων, κερδοφόρα αποτελέσματα και σημαντική εξωστρέφεια».
Ενδεικτικά στα αποτελέσματα της περσινής χρήσης, η εταιρεία εμφανίζει μικρή αύξηση εσόδων στα 27,9 εκατ. ευρώ, κερδοφορία στα 2,4 εκατ. ευρώ, περιορισμένο δανεισμό στα 4 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια στα 12 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για τη φετινή χρονιά είναι η αύξηση των μεγεθών κατά 10%, γεγονός που μεταφράζεται σε έσοδα περί τα 30,5 εκατ. ευρώ και κερδοφορία στα 2,6-2,8 εκατ. ευρώ.
Σημαντική παράμετρος στην επίτευξη των επιδιώξεων αποτελεί η εξαγωγική δραστηριότητα, το χαρτοφυλάκιο της οποίας αφορά κατά 85% τις αγορές των Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Ισπανίας, Βουλγαρίας, όπου η εταιρεία έχει εδραιωμένη παρουσία, και κατά 5% τις νεοενταγμένες αγορές των ΗΠΑ, του Ντουμπάι, του Κουβέιτ και προσφάτως του Καναδά.
Η εγχώρια δραστηριότητα, που αφορά το εναπομείναν 10% των εσόδων, πραγματοποιείται μέσα από συνεργασίες της εταιρείας με τις αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος και την the Mart, καθώς και επιλεγμένα σημεία πώλησης βιολογικών προϊόντων.
Η εταιρεία, σύμφωνα με το κ. Βολτέρα, στο πλαίσιο της θωράκισης των μεγεθών της και της προσαρμογής της στις απαιτήσεις της ζήτησης, πραγματοποιεί ετησίως επενδύσεις της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ που προσανατολίζονται στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, των κλωβών κ.τ.λ.
Ωστόσο, για το 2018 δρομολογεί τη δημιουργία νέου συσκευαστηρίου, επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ, το οποίο προσδοκάται να λειτουργήσει έως το 2019.
Παράλληλα, η εταιρεία διευρύνει τη δυναμική της προχωρώντας στην εξαγορά μικρότερης μονάδας στο νησί της Κεφαλονιάς, εμφανίζοντας σήμερα παραγωγική δυνατότητα 1.500 τόνων σε λαβράκι, τσιπούρα και κρανιό. Όπως αναφέρει ο κ. Βολτέρας «παρακολουθούμε συνεχώς την αγορά και αφουγκραζόμαστε τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία είναι ανοιχτή στη διερεύνηση ευκαιριών τόσο εξαγοράς όσο και σύναψης συνεργασιών και συνεργιών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διατηρεί σταθερές πελατειακές σχέσεις για πάνω από δύο δεκαετίες, απασχολεί περί τους 130 εργαζόμενους και συνεισφέρει ενεργά στην ανάπτυξη της Κεφαλονιάς.
Σχολιάζοντας τις γενικότερες εξελίξεις στον κλάδο που αφορούν την προωθούμενη πώληση των δύο εταιρειών Νηρέα και Σελόντα, ο κ. Βολτέρας επισημαίνει ότι «οι μικρές εταιρείες έχουν “πονέσει” από την πορεία των μεγάλων παιχτών τα τελευταία χρόνια και σε αυτό το πλαίσιο η μετάβαση των δύο ισχυρών σχημάτων σε καθεστώς εξυγίανσης αποτελεί θετική εξέλιξη για το σύνολο του κλάδου. Θα πρέπει, ωστόσο, όλη η διαδικασία να γίνει με διαφανή τρόπο», προσθέτοντας παράλληλα ότι «το ενδεχόμενο δημιουργίας μόνο μιας εταιρείας (σ.σ.: μετά την πώληση των δύο σχημάτων) η οποία θα ελέγχει πάνω από το 70% της εγχώριας αγοράς, εγκυμονεί τον κίνδυνο μονοπωλιακών φαινομένων που μπορεί να λειτουργήσουν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του υγιούς ανταγωνισμού».
Πηγή: naftemporiki.gr