Εναλλασσόμενα τοπία, παραλίες με κατάλευκη άμμο ή βότσαλο, σμαραγδένια νερά, βλάστηση που ακουμπά σχεδόν το κύμα, έντονη αύρα πολιτισμού.
Το κοσμοπολίτικο Αργοστόλι και το αντίπαλο δέος, Ληξούρι.
Το πολύχρωμο και γραφικό λιμανάκι του Φισκάρδου.
Η αρχοντική Άσσος με το επιβλητικό βενετσιάνικο κάστρο.
Μύρτος, Πετανοί, Φώκι, Αντίσαμος.
Και το αγαπημένο Δαφνούδι, καλά κρυμμένο και προσβάσιμο από μονοπάτι, εξωπραγματικά όμορφο και ιδανικό για χαλάρωση.
Η βαρκάδα στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, το σπήλαιο Δρογκαράτη, ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου με τη μοναδική στον κόσμο μαύρη ελάτη, το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων, οι Καταβόθρες.
Κάτοικοι «κουρλοί», φιλόξενοι και ευγενικοί, με ιδιοσυγκρασία γεμάτη αντιφάσεις.
Κρεατόπιτα και τυρόπιτα, ολόφρεσκα ψάρια, μάντολες, αμυγδαλόπιτα και η ξακουστή ρομπόλα.
Στη μεγαλόπρεπη Κεφαλλονιά περάσαμε τις πρώτες μας διακοπές ως κύριος και κυρία Χ. Και είναι και αυτός ένας από τους λόγους που την αγαπήσαμε πολύ και βαθιά.
Είχαμε μείνει θυμάμαι στον Άγιο Δημήτριο, ένα χωριουδάκι σε μικρή απόσταση από το Ληξούρι. Και στην οικογενειακή ταβέρνα «Φάρος» με την πανοραμική θέα, γνωρίσαμε την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού.
Για το μήνα Μάρτη, η Μαρίτα (aka Mrs. WineKingdom) πρότεινε να δοκιμάσω και να εμπνευστώ από το φινετσάτο San Gerasimo.
Ο συνεταιρισμός παραγωγών Κεφαλληνίας ιδρύθηκε το 1982, βρίσκεται στο οροπέδιο των Ομαλών σε υψόμετρο 700 μέτρων και ολοκλήρωσε το οινοποιείο το 1987.
Η ρομπόλα είναι λευκό κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) που παράγεται αποκλειστικά στην Κεφαλλονιά και αποτελεί ένα από τα αδιαμφισβήτητα διαμάντια του ελληνικού αμπελώνα.
Το San Gerasimo μας κέρδισε γρήγορα, από την πρώτη κιόλας γουλιά, χάρη στο φρέσκο χαρακτήρα και τα μεθυστικά αρώματα που ταξιδεύουν στο θαλασσινό κλίμα του νησιού.
Στο ποτήρι αχυρόξανθη λαμπερή απόχρωση. Εκρηκτικό αρωματικό μπουκέτο, με το γκρέιπφρουτ και το ροδάκινο να αναμειγνύονται με νότες γιασεμιού και φρέζιας, ενώ στο υπέροχο σύνολο έρχεται να προστεθεί η λεπτή γλυκύτητα του μελιού.
Ισορροπημένη τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση που ολοκληρώνει την απόλαυση, αφήνοντας ένα δροσερό τελείωμα.
Το San Gerasimo συνοδεύει εξαιρετικά πιάτα με σολομό, μακαρονάδα θαλασσινών, καβουροσαλάτα, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, πουλερικά, κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, πιπεριές γεμιστές με τυρί και λευκά τυριά.
Εμείς το ταιριάξαμε με στριφτή τυρόπιτα σε ατομικές βερσιόν.
Για τη γέμιση χρησιμοποίησα φέτα Κεφαλλονιάς, η οποία είναι αλμυρούτσικη, αρκετά πιπεράτη, με μέτρια σκληρότητα και πλούσια βουτυράτη γεύση.
Χρησιμοποίησα επίσης φέτα Καλαβρύτων, ξινομυζήθρα Κρήτης και ψαχνιώτικο φύλλο κρούστας.
Και κάπως έτσι, όμορφα και λιτά, λίγη από τη νοστιμιά της πατρίδας μας χώρεσε σε ένα και μόνο πιάτο.
Τη συνταγή για τη στριφτή τυρόπιτα θα τη βρείτε στο WineKingdom ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο.
Επίσης εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη Ρομπόλα San Gerasimo, αλλά και να την παραγγείλετε χρησιμοποιώντας το (πολύ γενναιόδωρο) εκπτωτικό κουπόνι που δημιούργησαν τα παιδιά ειδικά για το αναγνωστικό κοινό του blog!
Για το τέλος, σας έχω τα αποτελέσματα που προηγούμενου διαγωνισμού με δώρο το βιβλίο «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Οι τυχερές αναγνώστριες είναι η Γιώτα, η Μαρία Μαργέλη και η Μαρία Χατζησίμου, οι οποίες άφησαν αντίστοιχα τα υπ’ αριθμόν 13, 36 και 112 σχόλια στη συγκεκριμένη ανάρτηση.
Συγχαρητήρια κορίτσια, θα επικοινωνήσω μαζί σας για τις λεπτομέρειες!
Πηγή: theonewithallthetastes.com