Ερώτηση βουλευτών του KKE για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων της Kεφαλονιάς και τη λειτουργία του ΤΑΣ
Πολιτική
25/05/2017 | 11:20

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Σχετικά με την άμεση αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς και τη λειτουργία του Τομέα Αποκατάστασης σεισμοπλήκτων

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει διακόψει ολοκληρωτικά τις πληρωμές των αποζημιώσεων στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς.

Απ’ το Φθινόπωρο του 2016, έχει διακοπεί η καταβολή για επισκευές και ανακατασκευές των σεισμόπληκτων κτηρίων και σχολείων, οδηγώντας στην παύση των εργασιών επισκευής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σημειώνουμε πως τα ποσά που καταβάλλονται γενικά στους σεισμόπληκτους είναι πολύ μικρότερα απ’ τις ανάγκες. Δεν καλύπτουν παρά μικρό μέρος των πραγματικών δαπανών που απαιτούνται για την ουσιαστική αποκατάσταση των ζημιών. Ειδικά στην περίπτωση της Κεφαλονιάς η κατάσταση είναι τραγική, με το ίδιο το κράτος (στο αντίστοιχο ΦΕΚ) να παραδέχεται πως δεν αποζημιώνει τους σεισμοπαθείς με το απαιτούμενο ποσό και πως για να αποκατασταθούν οι κατασκευές στο απαιτούμενο επίπεδο, απαιτείται και δική τους δαπάνη.

Η συγκεκριμένη πορεία αντανακλάται και στη δομή που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα την διαχείριση της καταβολής των αποζημιώσεων. Πρόκειται για τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων (ΤΑΣ Κεφαλονιάς) στο Ληξούρι, ο οποίος διοικητικά ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Ο φορέας αυτός, ενώ έχει προχωρήσει σε έκδοση περίπου 2000 αδειών επισκευής, σε 300 εγκρίσεις ανακατασκευής κτιρίων, σε αποφάσεις επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης και σε χιλιάδες αυτοψίες σε κτίρια, είναι ουσιαστικά αποστεωμένος από προσωπικό. Στην ουσία το προσωπικό του αποτελείται από τη προϊσταμένη και ένα διοικητικό, ο οποίος είναι αποσπασμένος από τη Δ/νση Δασών Κεφαλονιάς και το έργο του καλύπτεται από υπαλλήλους του ΤΑΣ Πατρών και του ΤΑΠ Ηλείας, οι οποίοι,  από το Δεκέμβρη του 2016, λόγω περικοπής πιστώσεων των οδοιπορικών τους, δεν έρχονται στη Κεφαλονιά για να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

Η απαξίωση του συστήματος αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων δεν είναι τυχαία. Όλη την προηγούμενη δεκαπενταετία, ο κρατικός μηχανισμός αποκατάστασης σεισμοπλήκτων γνώρισε μια συνεχή απαξίωση απ’ όλες τις κυβερνήσεις με απανωτές μειώσεις χρηματοδότησης, περικοπές προσωπικού, αναδιαρθρώσεις, διοικητικές αλλαγές, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κ.α. Αυτή τη πολιτική ακολουθεί σήμερα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Ο περιορισμός ως απαξίωση του συστήματος αποκατάστασης, και γενικότερα η δραστική περικοπή των δαπανών για την αποκατάσταση των καταστροφών απ’ τους σεισμούς αποτελούν πλευρές της εφαρμοζόμενης πολιτικής ΕΕ-άρχουσας τάξης-κυβερνήσεων που εφαρμόζεται διαχρονικά, απ’ όλες τις κυβερνήσεις και τώρα απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι δαπάνες που καταβάλλονται στους δικαιούχους συρρικνώνονται στο βωμό της εξασφάλισης μεγάλων κρατικών πλεονασμάτων, αφού δεν αφορούν τους μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά τα λαϊκά στρώματα.

Η προστασία απ’ τους σεισμούς και η αποκατάσταση των ζημιών δεν αποτελεί κεντρικό μέλημα της κρατικής πολιτικής, αφού δεν είναι πεδίο που μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά τα κατασκευαστικά μονοπώλια. Οι όποιες κρατικές δομές ιδιωτικοποιούνται, για να αντικατασταθούν τελικά από επιχειρηματικά σχήματα.

Η πολιτική αυτή, που σήμερα προωθεί αποφασιστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η απαξίωση του συστήματος αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, η διακοπή της καταβολής των πληρωμών, οι ισχνές αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες, φέρνουν χιλιάδες φτωχούς σεισμόπληκτους σε αδιέξοδο, ωθώντας τους να προχωρήσουν σε όποια ατομική λύση μπορούν, επιβαρύνοντας τους υπέρμετρα και διακυβεύοντας την ασφάλεια τους, αφού το ενδεχόμενου νέου σεισμού είναι ανοικτό.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν πως η κερδοφορία των ομίλων και η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ασύμβατες με την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα ληφθούν:

  1. Ώστε να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν οι δομές αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, με όλο το απαραίτητο προσωπικό και με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ουσιαστική αποκατάσταση, όσο και ο γενικότερος σχεδιασμός σε κρατικό επίπεδο, με προσωπικό με μόνιμες, σταθερές σχέσεις εργασίας, που να αμείβεται στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Καθώς και τι μέτρα θα λάβουν ώστε μέχρι τότε, να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του υφιστάμενου φορέα (ΤΑΣ) για την άμεση κάλυψη των αναγκών του λαού με πλήρη χρηματοδότηση όλων των σχετικών εξόδων (οδοιπορικά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.α.).
  2. Ώστε να αποκατασταθούν πλήρως και άμεσα οι καταβολές στα λαϊκά στρώματα που δικαιούνται επισκευή και ανακατασκευή των σεισμόπληκτων κτιρίων.
  3. Για να ευθυγραμμιστούν οι αποζημιώσεις προς τα λαϊκά στρώματα στο επίπεδο των αναγκών των σεισμόπληκτων και ώστε να επιτρέπουν την αποκατάσταση των κατασκευών στη βάση των σύγχρονων αντισεισμικών κανονισμών, χωρίς να απαιτείται η δική τους δαπάνη.
  4. Ώστε να προετοιμάσουν ουσιαστικά τις κατασκευές στη Κεφαλονιά και γενικότερα σε ολόκληρη τη χώρα για επερχόμενους σεισμούς, με προώθηση ουσιαστικών αντισεισμικών ελέγχων και παρεμβάσεων χωρίς καμιά επιβάρυνση για τα εργατικά λαϊκά στρώματα.

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης

Σταύρος Τάσσος

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ