Η ευρεία υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων στον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η αυξημένη αποχή διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
Μετά από μια σκληρή όσο και ανατρεπτική προεκλογική εκστρατεία, από την οποία τα δύο μεγαλύτερα και παραδοσιακά κόμματα, το σοσιαλιστικό και το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, ηττήθηκαν, ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν θριάμβευσε στις εκλογές με ποσοστό 66,06% έναντι 33,94% της Λεπέν, και θα είναι ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και ο νεότερος αρχηγός κράτους στην Ευρώπη.
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας τάχθηκε στο πλευρό του μετά τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς ως αντίπαλός του στην διεκδίκηση της προεδρίας αναδείχθηκε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Ακόμη και ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν που δεν τάχθηκε εξ αρχής υπέρ του Μακρόν, ζήτησε από τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου.
Στον χάρτης της Γαλλίας όπως διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, επαναλήφθηκε η εικόνα που καταγράφηκε στον α’ γύρο των εκλογών με τον Εμανουέλ Μακρόν (με πορτοκαλί χρώμα) να κερδίζει την πλειοψηφία στις δυτικές και κεντρικές περιοχές, ενώ η Μαρίν Λεπέν (με μωβ χρώμα) κατάφερε να επικρατήσει στις ανατολικές και βόρειες περιοχές. Στο Παρίσι, την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Γαλλίας, ο Μακρόν επικράτησε με σχεδόν το 90% των ψήφων.
Αυξήθηκε η αποχή
Ωστόσο η αποχή στον β’ γύρο των εκλογών ήταν ιδιαιτέρως υψηλή, ξεπερνώντας το 25%, ενώ στον πρώτο γύρο, το 22,23% των εκλογέων δεν είχε προσέλθει στις κάλπες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι γαλλοι ψηφοφόροι δεν πείστηκαν να λάβουν μέρος μαζικά στις εκλογές υπέρ του Μακρόν. Αξίζει αν σημειωθεί ότι στις προεδρικές εκλογές του 2002 όταν ο Ζακ Σιράκ βρέθηκε αντιμέτωπος στο β’ γύρο των εκλογών με τον Ζαν Μαρί Λεπέν, η συμμετοχή στις κάλπες αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας στο εκπληκτικό 79,71%, ενώ ο κίνδυνος για εκλογή του ακροδεξιού υποψηφίου ήταν ουσιαστικά μηδαμινός.
Με δεδομένη την αποχή (24,95%) και τα λευκά και τα άκυρα (κάτι παραπάνω από 4 εκατομμύρια), πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους στην πραγματικότητα αρνήθηκε να επιλέξει την Κυριακή μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής καταγράφηκε στις ηλικίες 18 έως 24 ετών. Αντίστοιχα η μεγαλύτερη συμμετοχή – σε ποσοστά άνω του 80% – καταγράφηκε στις ηλικίες από 60 και άνω.
Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls, όπως τα μετέδωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στα αστικά κέντρα το 72% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν και το 28% υπέρ της Μαρίν Λεπέν με το 27% να απέχει από τον β’ γύρο. Στην ύπαιθρο, τα ποσοστά του Μακρόν μειώνονται στο 57%, της Λεπέν αυξάνονται φτάνοντας στο 43%, με την αποχή να φτάνει στο 23%.
Η ακτινογραφία του ψηφοφόρου του Μακρόν
Σύμφωνα με τα exit polls τα μεγαλύτερα οφέλη του Μακρόν προήλθαν από τους ψηφοφόρους του σοσιαλιστή Μπενουάν Αμόν και του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, ενώ η Μαρίν Λεπέν ωφελήθηκε κυρίως από τις ψήφους του δεξιού πολιτικού Νικολα Ντιπον Ενιάν και από τον Φρανσυά Φιγιόν.
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στους ψηφοφόρους των υποψηφίων που έμειναν εκτός β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, οι μετρήσεις δείχνουν ότι:
– Το 48% των ψηφοφόρων του κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν επέλεξαν τον Μακρόν και το 20% την Λεπέν. Το 15% επέλεξαν να ψηφίσουν λευκο και το 17% την αποχή.
– Το 52% των ψηφοφόρων του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν ψήφισαν υπέρ του Μακρόν, το 7% τη Λεπέν, το 17% έριξαν λευκό ή άκυρο και το 24% δεν πήγαν να ψηφίσουν.
– Το 71% των ψηφοφόρων του σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν ψήφισαν υπέρ του Μακρόν, μόλις το 2% υπέρ της Λεπέν, το 10% επέλεξε άκυρο ή λευκό και το 17% απείχε.
– Οι ψηφοφόροι του δεξιού Νικολά Ντιπόν Ενιάν, σε ποσοστό 27% ψηφισαν Μακρόν, σε ποσοστό 30% ψήφισαν Λεπέν, το 209% ψήφισε λευκό ή άκυρο και το 23% απείχε.
Οι εργάτες ψήφισαν Λεπέν
Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική κατάσταση των ψηφοφόρων, τον Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξαν οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, ενώ οι εργάτες σε ποσοστό 56% ψήφισαν Μαρίν Λεπέν.
Ο κεντρώος πολιτικός κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία σε όλες τις ομάδες ανώτερης εκπαίδευσης.
Αναφορικά με τα εισοδήματα των ψηφοφόρων, τον Εμανουέλ Μακρόν επέλεξαν οι έχοντας υψηλά εισοδήματα, ενώ στην κατηγορία των έχουν μηνιαία έσοδα κάτω από το 1250 ευρώ, το ποσοστό του αποκλιμακώνεται στο 55% με αντίστοιχη άνοδο των ποσοστών της Λεπέν στο 45%.
Πρώτες δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές
Το κόμμα του εκλεγμένου πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το En Marche!, και οι σύμμαχοί του αναμένεται να επικρατήσουν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες το βράδυ. Δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive κατέδειξε ότι το 26% θα ψηφίσει το κεντρώο κίνημα του Μακρόν ή το κεντρώο κόμμα Modem, που έχει συμμαχήσει μαζί του, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την 11η Ιουνίου.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) αναμένεται να συγκεντρώσει το 22% των ψήφων, ισοψηφώντας με το κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και το UDI, που έχει ταχθεί μαζί του, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία (13%) θα ξεπεράσει το ποσοστό των Σοσιαλιστών (8%), με τους Πράσινους στο 3%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2% και την άκρα αριστερά στο 1%.
Σύμφωνα με μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Kantar Sofres Onepoint, το κίνημα του Μακρόν προηγείται επίσης αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (24%) και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%), η Ανυπότακτη Γαλλία (15%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (9%), οι Πράσινοι (3,5%), το Debout la France (2,5%), η άκρα αριστερά (2%) και το ΚΚ Γαλλίας (1%).
Μετά την εκλογή του στην προεδρία ο Μακρόν θέλει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου, στις οποίες η δεξιά ελπίζει να πάρει τη ρεβάνς και το Εθνικό Μέτωπο να κάνει θεαματική άνοδο στην Εθνοσυνέλευση.
Όμως κάθε πρόβλεψη με βάση το αποτέλεσμα των προεδρικών είναι επικίνδυνη λόγω της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού εν εξελίξει.
Η δημοσκόπηση της Harris Interactive διεξήχθη μέσω Διαδικτύου χθες Κυριακή από τις 20:05 ως τις 20:40 με τη συμμετοχή 2.376 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±1,0 ως ±2,3%.
Η δημοσκόπηση της Kantar Sofres Onepoint διεξήχθη επίσης μέσω Διαδικτύου την 4η και την 5η Μαΐου παίρνοντας ως δεδομένη τη νίκη του Μακρόν σε δείγμα 1.507 προσώπων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που επελέγησαν επίσης με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.
Πηγή: thetoc.gr