Του Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού
Τι κι αν το έντεχνο σατιρικό τραγούδι του Ληξουριώτικου Λάζαρου δεν σώθηκε ολόκληρο, μας δίνει όμως την εικόνα του πως «καλάντιζαν» οι Ληξουριώτες τον «Λάζαρο» στο Αργοστόλι.
«Του Ληξουριού ο Λάζαρος θα πάει στο Αργοστόλι
με το βαπόρι τση γραμμής γραβατοκορδελιασμένος
…..
και θα γυρίσει μάτια μου παραδοπλουτισμένος»
…
Ομάδες νεαρών Ληξουριωτών, είχαν από παλιά αυτή τη συνήθεια, να μπαίνουν στα πλεούμενα τση γραμμής Ληξούρι- Αργοστόλι και να λένε το Λάζαρο στα μαγαζιά τση πρωτεύουσας. Είχαν μεγάλους ξύλινους σταυρούς στολισμένους κυρίως με πολύχρωμες γραβάτες, αλλά και μερικούς με κορδέλες χρωματιστές και έκαναν την καλαντική τους περατζάδα στο Αργοστόλι. Πήγαιναν στα καταστήματα, στα καφενεία και στα άλλα μαγαζιά, καθώς και στα σπίτια των πλουσίων. Κάποιος από τη παρέα είχε και ένα καλάθι για να βάνουν μέσα τα αυγά ή τα φρούτα ή ότι άλλο τους έδιναν ως φιλοδώρημα για τα κάλαντα του Λαζάρου.
Έπειτα από το μεγάλο γύρισμα στην πόλη του Αργοστολιού γύριζαν στο Ληξούρι τους φχαριστημένοι που πήγε η « οικονομική σοδειά καλά»… ακολουθούσε η μοιρασιά για να αγοράσουν «τα καλά τους» για τη Ανάσταση. Άλλες εποχές, ψυχές μου εκείνες… σήμερα έχουμε την ηλεκτρονική ψηφιακή τεχνολογία και μας καθηλώνει από την αλόγιστη χρήση την οποία κάνουμε! Ευτυχώς που υπάρχει αναφορά στις εφημερίδες της εποχής για την «καλαντική επιδρομή» των νέων του παλιού Ληξουριού στην απέναντι όχθη…
Παρόλα ταύτα σήμερα υπάρχουν στο νησί ομάδες παιδιών που βγαίνουν να πουν το Λάζαρο, όπως τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Ληξουρίου, που από παλιά συνεχίζουν αυτήν την παράδοση που ξεκίνησε με τη βοήθεια του υπογράφοντα αυτές τις γραμμές και συνεχίζει να τη στηρίζει ο δάσκαλος Γεράσιμος Μήλας.
Καλή Ανάσταση να έχουμε!