Πιάτο-σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής τοπικής κουζίνας. Την κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα θα τη γευτείτε παντού στο νησί, σε αρκετές εκδοχές που διαφέρουν στις λεπτομέρειες από χωριό σε χωριό κι από σπίτι σε σπίτι.
Υλικά
- 1 κιλό ζυγούρι ψαχνό καλά ξεκοκαλισμένο
- 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι για πιλάφι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1,5 νεροπότηρο ντομάτες κονκασέ λίγη φρέσκια μαντζουράνα ψιλοκομμένη (αν είναι η εποχή της)
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
Εκτέλεση
Κόβετε το κρέας με μαχαίρι σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο. Όταν γυαλίσει, ρίχνετε τα κομματάκια του κρέατος. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να τραβηχτούν τα πολλά υγρά. Ρίχνετε τη ντομάτα κονκασέ, αλατοπίπερο και τη μαντζουράνα. Προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε. Αν η γέμιση είναι στεγνή, συμπληρώστε λίγο νεράκι. Αφήστε τη να κρυώσει. Λαδώστε ένα ταψί του φούρνου, βάλτε 3-4 φύλλα καλά λαδωμένα, αδειάστε τη γέμιση και σκεπάστε με άλλα 3-4 φύλλα. Χαράξτε τη πίτα και ψήστε τη στο φούρνο στους 180°C για μία ώρα. Τρώγεται ζεστή.
Πηγή: greekguide.com