Σε συνέχεια της εξαιρετικής παρουσιάσεώς σας, που αφορούσε την επίσημη παρουσίαση της ευρεσιτεχνίας που αφορά την κατάσβεση πυρκαγιών (αστικές- δασικές) του κ. Γιάννη Κρεκούκη, από το Γερακάρι Ζακύνθου, παραθέτω μερικά στοιχεία που αφορούν την πρόληψη & κατάσβεση πυρκαγιών εφαρμόζοντας το σύστημα της «Υδρονέφωσης» .
Το τετράπλευρο που απαρτίζει την φωτιά είναι: ο αέρας, η καύσιμη ύλη, η θερμοκρασία των υλικών και χημικές αντιδράσεις. Αν απουσιάσει κάποιο από αυτά ΔΕΝ υπάρχει εστία.
Το οξυγόνο- αέρας αποτελεί κύριο στοιχείο, μόνο που εξαιρετικά δύσκολα μπορεί να αφαιρεθεί.
Το νερό- χημικά κατασβέσεως των εστιών αλλάζουν τη δομή από το τετράπλευρο στοιχείο, που προανέφερα αρχικά.
Μα το νερό, αφενός δεν είναι κατάλληλο για όλους του τύπους πυρκαγιών, αφετέρου ο πυροσβεστικός πόρος δεν είναι ανεξάντλητος (σε οχήματα- Π. δεξαμενές κτιρίων).Επι πρσθέτως και με την όποια μορφή ρίψεως στην καταστολή πυρκαγιάς, δίνει βάρος στα καιγόμενα υλικά- εγκαταστάσεις. Ετούτο σε ένα πλοίο- έναν ουρανοξύστη δεν είναι χωρίς μελέτη, αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης για τα κτίρια- βυθίσεως για τα πλοία. Πέρα από την ρύπανση των υλικών που κάνει και δεν έχουν αποτεφρωθεί.
Έτσι σήμερα η εφαρμοσμένη τεχνολογία, έχει εντάξει για του λόγους που προανέφερα την υδρονέφωση στην πυρασφάλεια- πυροπροστασία.
Τι είναι: Μέσα από μια αντλία υψηλής πίεσης νερού πάνω από 15 ΒΑR καταθλίβει το νερό σε θερμοευαίσθητους εκτοξευτές Υψηλής Πιέσεως νερού. Με τον τρόπο αυτό και όταν λιώσει το υλικό φραγής, (από την παραγόμενη αρχική θερμοκρασία περίπου 600 C) το άκρως συμπιεσμένο νερό περνά μέσα από τον μηχανισμό εκτόξευσης (μπέκ- διαχύσεως, μιας οπής ή πολλαπλών).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νερό να κατακερματίζετε σε πολύ λεπτά μόρια. Αυτά σκορπίζονται στον χώρο, όπου υπάρχει αέρας σε κύκλο 3600, ανάλογα με την προστασία των χώρων ή την εγκατάσταση.
Κάτι που όλοι μας έχουμε σίγουρα δει πάνω στα αυτοκίνητα μας ή στους ανοιχτούς χώρους καταστημάτων που έχουν επιλέξει το δροσισμό των χώρων.
Τα οφέλει είναι τεράστια: κατάσβεση που ξεπερνά το 90%, περιστολή του Πυροσβ. πόρου του νερού πάνω από το μισό, καθαρά διασωθέντα υλικά.
Και για την ευρεσιτεχνία του κ. Γιάννη Κρεκούρη, από το Γερακάρι Ζακύνθου.
Από την φωτογραφία και μόνο μεταξύ των άλλων εξωτερικών στοιχείων που απεικονίζει, διαπίστωσα την προσθήκη της περιστρεφόμενης αεραντλίας συγχρόνως με την καθ’ύψος επιλογή, προωθήσεως της υδρονέφωσης που μπορεί να ξεπερνά, ανάλογα με τη παροχή του αέρα και τα 80 μέτρα η προσβολή της εστίας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα, για τη προσπάθεια του κ. Γιάννη Κρεκούρη. Πιστεύω ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην πυροπροστασία.