Τρόπους για να αποκαταστήσει τη χαμένη από την οικονομική ασφυξία, αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, αναζητεί, η Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια επιτροπή Δεοντολογίας επεξεργάζεται σχέδιο με το οποίο ευελπιστεί να θέσει όρους καλής συμπεριφοράς για τους βουλευτές, επιβάλλοντας παράλληλα και κυρώσεις για τη μη τήρησή τους.
Μέσα στις αλλαγές που προβλέπονται η απαγόρευση του λόμπινγκ και της αποδοχής διάφορων δώρων, καθώς και η εκ προοιμίου δήλωση περιπτώσεων που υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Μέσα στον κώδικα, υπάρχουν και διατάξεις που αφορούν συμπεριφορές αντίστοιχες αυτές των βουλευτών της ΧΑ και τον σεβασμό της εχεμύθειας για θέματα για τα οποία έλαβαν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ακόμα, υπάρχουν διατάξεις που αφορούν αυτή καθ’ αυτή τη συμπεριφορά των βουλευτών, όπως να μην υποκινούν άλλους και να μην υιοθετούν οι ίδιοι βίαιες συμπεριφορές έναντι άλλων προσώπων ή ρητορική μίσους και εγκλήματα μίσους, εντός και εκτός του κοινοβουλίου.
Πάντως ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από τη σκοπιά της διαφάνειας αλλαγή, είναι εκείνη που υποχρεώνει τους βουλευτές να δηλώνουν εντός 30 ημερών τις όποιες αλλαγές προέκυψαν στις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης στην αρμόδια επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής.
Κυρώσεις
Για την παραβίαση του Κώδικα προβλέπονται συγκεκριμένες κυρώσεις που υπάρχουν ήδη στον Κανονισμό της Βουλής και έχουν κυρίως οικονομικό χαρακτήρα. Από μόνη της άλλωστε η έννοια των κυρώσεων για τη κοινοβουλευτική συμπεριφορά, δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί σε κανένα κώδικα δεοντολογίας, καθώς η βουλευτική ιδιότητα προστατεύτε ποικιλοτρόπως από το ίδιο Σύνταγμα.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 76 του ΚτΒ (παρ5) και άρθρο 80, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αποτρεπτικές για τον βουλευτή που είναι αποφασισμένος να κάνει λόμπινγκ, να δεχθεί δώρα ή να εξυπηρετήσει προσωπικούς σκοπούς και στόχους. Σε όλες τις περιπτώσεις η τιμωρία δεν ξεπερνά τη περικοπή κατά το ¼ της βουλευτικής αποζημίωσης ( κοινοβουλευτική μομφή) ή στην καλύτερη περίπτωση της μισής μηνιαίας αποζημίωσης, σε μια ενδεχόμενη μη δήλωση στο πόθεν έσχες, αλλαγής στη περιουσιακή κατάσταση.