Μαζική ήταν η ανταπόκριση γονέων και μαθητών στην πρόσκληση της ΕΛΜΕ-ΚΙ για να συζητηθεί η οργάνωση της πάλης ενάντια στον αποχαρακτηρισμό του Νομού, ως σεισμόπληκτου και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι μαθητές. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Κεφαλονιάς, τους Συλλόγους Γονέων του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου, του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου, του ΓΕΛ Κεραμειών, του ΓΕΛ Ληξουρίου και του 4ου Δημοτικού Αργοστολίου. Αντιπροσωπεύθηκαν τα 15μελή του ΓΕΛ Σάμης, του ΓΕΛ Κεραμειών, του ΕΠΑΛ Αργοστολίου, του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου, του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, ενώ ανακοινώθηκε χαιρετισμός από το ΓΕΛ Ιθάκης και το ΓΕΛ Ληξουρίου, που λόγω καιρού δε μπόρεσαν να παραβρεθούν. Το «παρών» έδωσαν και άλλοι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώνεται με τον αποχαρακτηρισμό και στις δραματικές συνέπειες που θα υπάρξουν για τους σεισμόπληκτους, για τις δημόσιες υποδομές γενικά και ειδικά για τα σχολεία. Ζήτησε να παραταθεί το καθεστώς του «σεισμόπληκτου» για όλο το Νομό και να ληφθούν μέτρα παντού όπου χρειάζεται (εργατικές κατοικίες, οδικό δίκτυο κοκ). Η εκπαιδευτική κοινότητα χρειάζεται να δράσει με ανακοινώσεις – ψηφίσματα – μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική που θεωρεί την ασφάλεια των μαθητών «κόστος». Χρειάζεται συσπείρωση γύρω από το αίτημα για σύγχρονες ασφαλείς υποδομές, έλεγχους, αντισεισμική θωράκιση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις (πχ ακατάλληλες κερκίδες στις Κεραμειές, στο Αργοστόλι κοκ). Τόνισε ότι το αίτημα για ποσόστωση στη Γ΄ Λυκείου πρέπει να δεθεί με όλα τα προηγούμενα και να απαιτηθεί δυναμικά τώρα.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης των τμημάτων ένταξης, στα κενά εκπαιδευτικών που παραμένουν (108 ώρες «επίσημα» στη δευτεροβάθμια), στην κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής στήριξης.
Το μεγάλο δίλημμα είναι ποιος θα πληρώσει: το κεφάλαιο ή ο λαός. Το μαζικό κίνημα να πάρει σαφή θέση.
Στη συζήτηση αναδείχθηκαν πλευρές όπως πχ η ανάγκη διεκδίκησης του χώρο του Ξενία από το ΤΑΙΠΕΔ για μόνιμη σχολική χρήση, η ανάγκη επιστροφής του 4ου Δημοτικού στο φυσικό χώρο του, το αίτημα για κλειστό γυμναστήριο και μέτρα ασφαλείας στο νέο συγκρότημα στο Φαραώ, το αίτημα για μη επιστροφή του 2ου – 3ου Γυμνασίου στο ακατάλληλο κτίριο που στεγάζονταν πριν τους σεισμούς κοκ. Όλοι συμφωνήσαν η συζήτηση να μεταφερθεί και να πλατύνει στα σχολεία, στους συλλόγους γονέων και στους μαθητές, η δράση να δεθεί με το κορυφαίο ζήτημα της περιόδου την ανάσχεση της αντιασφαλιστικής επέλασης.
Να ξεκινήσει πολύμορφη δράση με συνέχεια και πρώτους σταθμούς:
Το Σάββατο 20 Φλεβάρη και ώρα 10 πμ – παράσταση διαμαρτυρίας σε Δήμαρχο – Αντιπεριφερειάρχη (ραντεβού έξω από το Δημαρχείο).
Την Τετάρτη 24 Φλεβάρη και ώρα 13.30 το μεσημέρι – παράσταση στη ΔΔΕ Κεφαλονιάς, για κενά – ΠΔΣ – Τμήματα Ένταξης.
Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς να πλαισιώσουν αυτές τις πρωτοβουλίες.
Την Τετάρτη 24 Φλεβάρη και ώρα 13.30 το μεσημέρι – παράσταση στη ΔΔΕ Κεφαλονιάς, για κενά – ΠΔΣ – Τμήματα Ένταξης.
Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς να πλαισιώσουν αυτές τις πρωτοβουλίες.
Εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές: Να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ μέτρα για τους σεισμόπληκτους και τα σχολεία
Κοινωνία
18/02/2016 | 08:14
Αργοστόλι 17/02/2016
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
16:53