Τα δέκα κορυφαία σε επισκεψιμότητα λήμματα της ελληνικής έκδοσης της δημοφιλέστερης online εγκυκλοπαίδειας είναι μία μικρογραφία των εξελίξεων στη χώρα μας τη χρονιά που πέρασε.
Τι έψαξαν οι Έλληνες στη Wikipedia το 2015;
Κοινωνία
16/01/2016 | 19:22

Η Wikipedia βρίσκεται στην ακμή της εφηβείας της, αν αναλογιστεί κανείς ότι χθες έκλεισε 15 χρόνια ζωής. Η έβδομη δημοφιλέστερη ιστοσελίδα παγκοσμίως δίνει άμεσες απαντήσεις και πλούσιες πληροφορίες σχεδόν σε κάθε ερώτημα που της θέτει ο χρήστης. Ποια είναι όμως τα ερωτήματα αυτά;

Το πρότζεκτ Wikitrends, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Σουηδό μηχανικό λογισμικού Γιόχαν Γκούναρσον και το οποίο προσφέρει στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κίνηση στη Wikipedia κατάρτισε μία λίστα με τα δέκα λήμματα με την κορυφαία επισκεψιμότητα για κάθε έκδοση της online εγκυκλοπαίδειας το 2015. Τα κορυφαία λήμματα στην περίπτωση της Ελλάδας αποτελούν μία μικρογραφία των εξελίξεων στη χώρα μας τη χρονιά που μας πέρασε. Πολλές από τις υπόλοιπες εκδόσεις δίνουν έμφαση στην ιστορία και τη διασκέδαση. Ας δούμε όμως με αριθμούς ποιοι ήταν οι νικητές στη δική μας περίπτωση.

Με 282.336 πρωταθλητής της ελληνικής Wikipedia για το 2015 στέφθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας-πρώην Υπουργός Οικονομικών-πάλαι ποτέ αγαπημένο τρομερό παιδί των ελληνικών και ξένων media απασχόλησε όσο κανένας άλλος.
Δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα, με 276.407 προβολές. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο οι χρήστες να ψάχνουν το λήμμα της χώρας τους. Για παράδειγμα, την πρώτη θέση κατέλαβε το λήμμα της αντίστοιχης χώρας σε εκδόσεις όπως η ρωσική, η γαλλική, η πολωνική, η σουηδική και η βουλγαρική.

Την τρίτη θέση κέρδισε -με μικρή διαφορά από τη δεύτερη- ο Αλέξης Τσίπρας με 273.737 προβολές. Δικαιολογημένα, μια και ανέβηκε πέρυσι στο πρωθυπουργικό αξίωμα, διεξήγαγε ένα δημοψήφισμα, δεύτερο γύρο εκλογών και ήταν ο επικεφαλής μίας κυβέρνησης που διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές εν μέσω του κινδύνου Grexit.

Σε μεγάλη απόσταση βρίσκεται το Facebook, με 122.397 προβολές. Το δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται στο top-10 και άλλων χωρών, εκδόσεων, όπως η αγγλική (δεύτερο), η γαλλική (πέμπτο), η ισπανική, η ιταλική και η τουρκική (δέκατο). Στην πέμπτη θέση βρίσκουμε το λήμμα με τίτλο «Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα», με 114.319 προβολές, ενώ στην έκτη βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με 109.072 προβολές. Η ΕΕ βρίσκεται ακόμα στο top-10 της σλοβακικής και της ρουμανικής έκδοσης.

Στην έβδομη θέση (το τελευταίο λήμμα με εξαψήφιο αριθμό προβολών, 105.361) βρίσκεται ο Βασίλης Λεβέντης, ο ηγέτης της Ένωσης Κεντρώων που κατόρθωσε να μπει για πρώτη φορά στη βουλή. Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Αθήνα με 99.839 προβολές. Είναι επίσης σύνηθες οι χρήστες να ψάχνουν την πρωτεύουσα της χώρας τους. Το ίδιο έγινε σε εκδόσεις όπως η δανική, η καταλανική, η κροατική, η γερμανική και η γαλλική.

Τις δύο τελευταίες θέσεις συμπληρώνουν το λήμμα με τίτλο «Κατάλογος χωρών ανά δείκτη προσδόκιμου ζωής» (95.270 προβολές) και το λήμμα «Πληροφορία» -χωρίς προφανή λόγο- με 94.245 προβολές.

Πηγή: Protothema.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ