Χριστόψωμο λέγεται το ψωμί που παρασκευάζουν οι νοικοκυρές για τη γιορτή των Χριστουγέννων και η διαφορά του με τα άλλα ψωμιά είναι ότι περιέχει ζάχαρη, μπαχαρικά και είναι στολισμένο με διάφορα στολίδια ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδος.
Χριστόψωμο όπως παλιά
Μαγειρική
26/12/2015 | 10:20

Από το βιβλίο Το Μικρασιάτικο τραπέζι του Δωδεκαημέρου «Χερσέ, βασιλόπιτες και άλλα». Χριστόψωμο λέγεται το ψωμί που παρασκευάζουν οι νοικοκυρές για τη γιορτή των Χριστουγέννων και η διαφορά του με τα άλλα ψωμιά είναι ότι περιέχει ζάχαρη, μπαχαρικά και είναι στολισμένο με διάφορα στολίδια ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδος ή και την κάθε οικογένεια.

 

Συνηθίζω να το φτιάχνω κάθε χρόνο παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς, συμβολίζει για μένα τύχη για το σπίτι μας.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Υλικά

  • 4 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 25 γρ. μαγιά νωπή
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά γλυκάνισο
  • 1 ½ κούπες νερό
  • λίγο αλάτι
  • σουσάμι, καρύδια
  • λίγο λάδι για το ταψί

Διαδικασία

Σε λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό. Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά. Στο διάστημα αυτό βράζουμε το γλυκάνισο σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σε ταψί λαδωμένο διαμέτρου 22 περίπου εκατοστών τοποθετούμε τη ζύμη μας κρατώντας λίγη για το στόλισμα του ψωμιού. Συνήθως κάνουμε έναν σταυρό και στα τέταρτα που δημιουργούνται κάνουμε φύλλα, αρνάκια, πουλάκια, δεντράκια…

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Κατά τόπους τηρούνται διάφορα έθιμα για τον στολισμό του ψωμιού. Τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε διάφορα σημεία του ψωμιού και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά. Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κι αυτό γιατί έχει μέσα ζάχαρη και με το ψήσιμο θα γίνει πολύ σκούρο έως καμένο.

Παρατηρήσεις

Εάν θέλετε. μπορείτε να προσθέσετε το γλυκάνισο όπως είναι μέσα στη ζύμη, χωρίς βράσιμο. Τότε όμως η παρουσία του θα είναι περισσότερο έντονη. Διαλέξτε αυτό που εσείς προτιμάτε.

Και φέτος το Χριστόψωμο έγινε αλλά με μια διαφορετική συνταγή. Βασίστηκε στην παρασκευή ψωμιού με υγρό προζύμι που μπορείτε να δείτε εδώ. Προστέθηκε κάρδαμο κοπανισμένο, αυγό, ζάχαρη και βούτυρο. Η υπόλοιπη διαδικασία ήταν η ίδια. Επιλέξτε όποια εσείς θέλετε και καλή επιτυχία!

Χρόνια Πολλά με υγεία στο σπιτικό σας!

Πηγή: bostanistas.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ