Είναι γεγονός και δεν επιδέχεται πλέον καμιάς αμφισβήτησης. Η γη θερμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς τόσο η επιφάνεια της Γης όσο και αυτή της θάλασσας είναι περίπου 0,9 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των θερμοκρασιών στον 20ό αιώνα.
Αυτή είναι και η υψηλότερη μέχρι στιγμής μέτρηση από το 1880, όταν άρχισαν να υπάρχουν συγκεκριμένες καταγραφές. Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας είχε σημειωθεί το 2010.
Κατά το διάστημα αυτό υπήρξαν θερμοκρασίες-ρεκόρ σε ολόκληρες της δυτικές ΗΠΑ, τμήματα της βόρειας Νότιας Αμερικής, σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Αφρικής, την κεντρική και νοτιανατολική Ασία και στις περιοχές ανατολικά της Κασπίας Θάλασσας.
Αυτή είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη της αλλαγής του καιρού στον πλανήτη, που περιλαμβάνει εκτός της μέσης θερμοκρασίας, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, το λιώσιμο των παγετώνων και τις πιο έντονες καταιγίδες που παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά στον πλανήτη.
Ο Ιούνιος ήταν ο τέταρτος μήνας του τρέχοντος έτους που σπάει το μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας των τελευταίων 100 ετών, μαζί με το Φεβρουάριο, το Μάρτιο και το Μάιο. Ενώ σύμφωνα με μετρήσεις, καθώς οι εκπομπές ρύπων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το 2100 θα έχει ανέβει κατά 3,6 βαθμούς Κελσίου, η μεγαλύτερη άνοδος που έχει παρουσιαστεί στον πλανήτη τα τελευταία 10.000 χρόνια.
Όλα αυτά και πολλά ακόμα αναμένεται να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την συγκράτηση των εκπομπών ρύπων. Όμως όπως και τις άλλες φορές, οι προσδοκίες είναι μάλλον χαμηλές, καθώς πολλές χώρες, ιδίως οι αναπτυσσόμενες, δεν δείχνουν καμία διάθεση να συμβάλλουν σε οποιαδήποτε απόφαση θα οδηγούσε σε βελτίωση των συνθηκών της ατμόσφαιρας και στην διάσωση του πλανήτη.