Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για δημοψήφισμα ως απάντηση στην σκληρή πρόταση – τελεσίγραφο των δανειστών που πυροδότησε δραματικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, ποικίλες και σε έντονο ύφος ηταν οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων.
«To ουσιαστικό ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι έξω ή μέσα στην Ευρώπη. Ναι ή όχι στο ευρώ» τονισε ο Α. Σαμαράς, ενώ ανέφερε πως θα καλέσει σε συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς του λεγόμενου “ φιλοευρωπαϊκού τόξου”.
Αρνητική είναι η αντίδραση από το Ποτάμι προς το δημοψήφισμα. Το Γραφείο του πρωθυπουργού επικοινώνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και έκανε τυπική ενημέρωση στον Σταύρο Θεοδωράκη.
Το Ποτάμι θεωρεί την απόφαση για δημοψήφισμα απαράδεκτη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «προσπαθεί να μεταθέσει στίς πλάτες του λαού τίς ευθύνες του μετά από πέντε μήνες λανθασμένης διαπραγμάτευσης», όπως σχολίασαν ηγετικά στελέχη του κόμματος και επεσήμαναν ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει τεράστιο εθνικό ρίσκο. Επίσης υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους παρά μόνο πρότασή που δεν δέχθηκε ο κ. Τσίπρας. Τις επόμενες ώρες θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού για να καθορίσει την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα στη Βουλή.
«Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη. Το όχι που πρέπει να πει ο ελληνικός λαός πρέπει να αφορά και τις δύο προτάσεις. Και την πρόταση των δανειστών και την πρόταση της κυβέρνησης των 47 σελίδων που έχει εμπλουτιστεί όλο αυτό το διάστημα. Και οι δύο προτάσεις περιέχουν μέτρα – λαιμητόμο σε βάρος του λαού. Το δημοψήφισμα έχει χαρακτηριστικά εκβιασμού απέναντι στο λαό και και επιδιώκει να κάνει το λαό συνένοχο σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς καλώντας τον να επιλέξει ανάμεσα σε Σκύλλα και σε Χάρυβδη. Ας τελειώνουν τα παραμύθια για δήθεν σεβασμό της λαϊκής βούλησης. Ο λαός τα προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκε, μάτωσε ενάντια σε μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους. Και εδώ και 5 μήνες η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταργήσει κανένα νόμο, όχι μόνο διατηρεί ανέπαφο όλο το προηγούμενο πλαίσιο, αλλά προτείνει και νέα μέτρα προς τους δανειστές. Λέει η κυβέρνηση ότι η πρόταση των δανειστών είναι έξω από τα όρια της λαϊκής εντολής. Η δικής της πρόταση είναι εντός των ορίων της λαϊκής εντολής; Η κυβέρνηση είπε ψέμματα στον ελληνικό λαό. Του υποσχέθηκε ότι μπορεί να απαλλαγεί από τα μνημόνια και τη λιτότητα εντός της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάρρευση αυτού του προεκλογικού αφηγήματος. Ο λαός να πει όχι και στους δύο με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Να απορρίψει τόσο το σχέδιο των δανειστών όσο και στο σχέδιο της κυβέρνησης. Να σηκώσει το ανάστημα του και να διεκδικήσει τη μοναδική ρεαλιστική λύση για τα δικά του συμφέροντα που είναι η ρήξη με την ΕΕ και το σημερινό δρόμο ανάπτυξης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.
Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε άμεσα εκλογές, με την Φώφη Γεννηματά να κάνει την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια. Μετακυλύει τις δικές της ευθύνες για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης στον Ελληνικό Λαό. Επιχειρεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλλημα με τυχοδιωκτισμό και ανυπολόγιστο κόστος για την χώρα. Το πραγματικό ερώτημα όμως του δημοψηφίσματος που εισηγείται εκβιαστικά ο κ. Τσίπρας είναι «ναι ή όχι» στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, οφείλει να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Πιστεύουμε στην δημοκρατία. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού την κρίση του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλει και απαιτεί η Ελλάδα να έχει ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην ζώνη του ευρώ.»
Για πρώτη φορά προχθές, ημέρα Πέμπτη 25/6 τέθηκε σε κατ’ ίδιαν κουβέντα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπ. Άμυνας, Πάνο Καμμένο το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Αυτό αναφέρει ο κ. Πάνος Καμμένος σε παρέμβαση του τα μεσάνυχτα στο Mega, τονίζοντας πως βρέθηκε κοντά στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες κάνοντας λόγο για τη σκληρή μάχη της κυβέρνησης.
Όπως περιέγραψε, οι συνθήκες και η στάση των δανειστών ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Ενώ η ελληνική πρόταση αρχικά τέθηκε ως βάση, λίγο αργότερα οι δανειστές έφεραν τις πιο σκληρές προτάσεις με τον κ. Καμμένο να ασκεί σκληρή κρατική σε Θεσμούς και πιστωτές.
Να ψηφίσει ο ελληνικός λαός “ΟΧΙ” στη παράδοση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, με αφορμή το δημοψήφισμα. «Το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα αποτελεί “ΝΑΙ” στην δημοκρατική Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Πηγή: briefingnews.gr