Τη σύμφωνη γνώμη του για τις προϋποθέσεις που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας εκφράζει ο καθηγητής Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, ζητώντας ωστόσο να συμπεριληφθεί στο σχετικό άρθρο η ελάχιστη απαιτούμενη ηλικία του παιδιού για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε να μη δοθεί στο μέλλον η δυνατότητα διαφορετικών «αναγνώσεων» του νόμου. Την ικανοποίησή του για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εξέφρασε χθες και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου (σ.σ.: είχε χειρισθεί την υπόθεση της προσφυγής κατά του άρθρου προηγούμενου νόμου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας στο ΣτΕ εκ μέρους της Ελληνικής Ενωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) επισημαίνει ότι «ορθά το άρθρο 1Α τού υπό συζήτηση νομοσχεδίου προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση της κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά μεταναστών τα 5 χρόνια συνεχούς διαμονής στην Ελλάδα τού ενός τουλάχιστον από τους γονείς τους». Οσοι διατυπώνουν την άποψη ότι η ρύθμιση αυτή είναι πολύ αυστηρή «υποβαθμίζουν τον κίνδυνο να ξανακηρυχθεί αντισυνταγματική η κρίσιμη διάταξη», επισημαίνει ο κ. Αλιβιζάτος.
Ωστόσο, χαρακτηρίζει ατυχή τη διατύπωση που περιλαμβάνεται στο ίδιο άρθρο, σύμφωνα με την οποία απαιτείται εγγραφή του παιδιού στην Α΄ Δημοτικού και συνέχιση της παρακολούθησης μαθημάτων εκ μέρους του κατά τον χρόνο υποβολής της προβλεπόμενης δήλωσης/αίτησης.
«Το αρμόδιο όργανο –εν προκειμένω ο γενικός γραμματέας της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης– θα μπορούσε πολύ εύκολα να ισχυρισθεί ότι η προθεσμία των έξι μηνών που το ίδιο αυτό άρθρο του θέτει για την αποδοχή του σχετικού αιτήματος, δεν τον δεσμεύει. Για να μην παρατηρηθεί, λοιπόν, το φαινόμενο σε μια περιφέρεια της χώρας η ιθαγένεια να χορηγείται όταν το παιδί είναι 7 ετών, ενώ σε μιαν άλλη μόνον όταν αυτό γίνει 12, θα ήταν σκόπιμο να προβλεφθεί ότι το παιδί θα παίρνει την ιθαγένεια όταν συμπληρώσει μια ελάχιστη ηλικία (π.χ. 7 ή 8 ετών), εφόσον βεβαίως συνεχίζει τη φοίτησή του. Και να διευκρινισθεί ότι η σχετική αρμοδιότητα του γενικού γραμματέως είναι δέσμια», τονίζει.