Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το μέγεθος της ανταπόκρισης του κοινού στους Κεφαλονίτες τραγουδιστές, στην επιβλητική σκηνή της αίθουσας Χρ. Λαμπράκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Για άλλη μία φορά οι παραδοσιακοί τραγουδιστές του σχήματος «Λαϊκής Αριέττας» της Κεφαλληνιακής Χορωδίας πραγματοποίησαν μία ιστορική παρουσία που για πολύ καιρό θα την θυμούνται όλοι όσοι βρίσκονταν τη Δευτέρα 4 Μαΐου στην παράσταση «Καντάδες και Αρέκιες από τα Επτάνησα» της σειράς «Γέφυρες- Μουσικές του κόσμου» του Μεγάρου. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί εδώ και 10 χρόνια, τις 24 Φεβρουάριου του 2005. Μία εμφάνιση γεμάτη από ενθουσιασμό και ζωντάνια, όπου η ομάδα παρουσιάστηκε χωρίς ιδιαίτερη επιτήδευση του μουσικού της προγράμματος, χωρίς να προσπαθεί να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, δηλαδή μία γνήσια. λαϊκή, αυθεντική, χορωδιακή συντροφιά, που δεν αυτοβαπτίζεται «έντεχνη» από σωβινιστικό κομπλεξισμό ή από καταπίεση καλλιτεχνικών ονείρων, αλλά δηλώνει επί σκηνή ςαυτό που οφείλει κάθε αληθινός καλλιτέχνης, την ΑΛΗΘΕΙΑ του. Οι τελευταίοι των μεγάλων χορωδιακών κανταδόρων της Κεφαλονιάς, ο Παναγής και ο Μάκης Σιμάτος, ο Σπύρος και ο Φάνης Πολλάτος, ο Διονύσης Κωνσταντάκης, ο Σπύρος Σταμένης, ο Γιάννης Βλαχούλης, ο Σπύρος Αυγουστάτος, που επί χρόνια τώρα παράγουν γνήσιο λαϊκό μουσικό πολιτισμό και ορίζουν το παραδοσιακό μουσικό παρελθόν και παρόν του τόπου μας, ήταν όλοι τους εκεί, παρόντες στη μεγάλη σκηνή του Μεγάρου, περήφανοι, δυνατοί, Κεφαλονίτες τραγουδιστές, στηλοβάτες της παράδοσης του νησιού, που ακούραστα ζουν για να τραγουδούν τα τραγούδια της Κεφαλονιάς.
Και όλοι οι υπόλοιποι νεότεροι και μή, να τους ακολουθούμε, προσπαθώντας να μιμηθούμε το κέφι και την ενέργειά τους, την αγάπη τους για αυτό το είδος μουσικής, το οποίο δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο από όλα τα άλλα είδη, είναι όμως η μουσική της πατρίδας, η μητρική μας μουσική γλώσσα, η ταυτότητά μας, αφού «ό,τι στον άλλον πατρίδα είναι, για μένα είναι η Κεφαλονιά», όπως λέει και ο λαϊκός στίχος. Στην ιστορική αυτή αποστολή της Κεφαλληνιακής Χορωδίας, εκτός από τους παραπάνω, συμμετείχαν οι: Βασίλης Καλογηράς, Mενέλαος Σωτηρόπουλος, Νικόλαος Κόμητας, Γιώργος Μαυρογιάννης, Γεράσιμος Βερονίκης, Αλέξανδρος Λούτας, Άγγελος Κωνσταντάκης. Στην ορχήστρα έπαιξαν οι: Ανδρέας Σταμίρης (κορυφαίος), Διονύσης Παγουλάτος, Γιάννης Δάφνος, Διονύσης Σούρμπης, Γρηγόρης Βαγγελάτος, Άγγελος Μουρελάτος, Γιώργος Ζιάκας, Ευγένιος Μπράτουσκα. Ο Σπύρος Χαλιώτης φρόντισε ώστε η αποστολή να στεφθεί από πλήρη οργανωτική επιτυχία και ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος είχε την όλη καλλιτεχνική επιμέλεια. Την αποστολή στήριξε υπό την αιγίδα της η Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ και ο πρόεδρός της, Άγγελος Κωνσταντάκης, ο οποίος μάλιστα τραγούδησε επί σκηνής, αφού ως γνωστόν είναι και ο ίδιος από τα ιδρυτικά μέλη της Κεφαλληνιακής Χορωδίας, από το 1993, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. Αξίζει να αναφέρουμε την πολύ αξιόλογη παρουσία και των άλλων δύο Επτανησιακών συγκροτημάτων της Κέρκυρας και της Ζακύνθου. Η χορωδία Corfu Voices και μαντολινάτα Menestrelli με μαέστρο τον ΦώτηΑργυρό παρουσίασε σε μορφή χορωδιακού κονσέρτου ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα, που αναδείκνυε την επιτηδευμένη ηχητική άποψη της Επτανησιακής Μουσικής, ενώ το παραδοσιακό συγκρότημα «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» μαζί με τις αρέκιες, πρωτοτύπησε αποδίδοντας άγνωστες έντεχνες μουσικές συνθέσεις της Ζακύνθου, με το παραδοσιακό λαϊκό τους, Ζακυνθινό ηχόχρωμα.
Αγαθάγγελος Γεωργακάτος