Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων την Παρασκευή 27/03/2015 διοργάνωσε την Τελική Εκδήλωση του διασυνοριακού έργου OTRIONS, στην Αίθουσα «Φαληράκι» του Δήμου Κέρκυρας.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Έργο OTRIONS στη Κέρκυρα
Κοινωνία
01/04/2015 | 12:21

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων την Παρασκευή 27/03/2015 διοργάνωσε την Τελική Εκδήλωση του διασυνοριακού έργου OTRIONS, στην Αίθουσα «Φαληράκι» του Δήμου Κέρκυρας.

Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Έργο OTRIONS, το οποίο αποτελεί ένα έργο τεράστιας σημασίας για την πολιτική προστασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το OTRIONS, «Πολυ-Παραμετρικό Δίκτυο για τη Μελέτη και Παρακολούθηση των Φυσικών Κινδύνων στο Κανάλι του Οτράντο και στο Ιόνιο Πέλαγος», του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013», συγχρηματοδοτήθηκε κατά 100% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σκοπός του είναι η ενίσχυση του δικτύου παρακολούθησης σεισμών και τσουνάμι στην περιοχή του Καναλιού του Οτράντο και του Ιονίου Πελάγους.
Στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκαν τρία (3) κέντρα συντονισμού, εκ των οποίων δύο στην Ιταλία και ένα στα Ιόνια Νησιά (στα γραφεία της ΠΕΔ ΙΝ στην Λευκάδα), ενώ επιπλέον, εγκαταστάθηκε εξοπλισμός παρακολούθησης σεισμικής δραστηριότητας και δραστηριότητας τσουνάμι σε λιμάνια και στις δύο εν λόγω περιοχές.
Η ανάπτυξη των παραπάνω αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, με το οποίο θα διασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος εκκενώσεων σε περίπτωση εμφάνισης φαινομένου τσουνάμι.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων στα πλαίσια του έργου, πέρα από την ανάπτυξη του τοπικού κέντρου συντονισμού στην Λευκάδα, αναβάθμισε υφιστάμενους σεισμογράφους και εγκατέστησε έναν νέο γεωδαιτικό σταθμό GNSS στη Ζάκυνθο και έναν νέο παλιρροιογράφο στην Κέρκυρα.

Οι Εταίροι του Έργου OTRIONS είναι:
• Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων
• Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.
• Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
• Το Διατμηματικό Κέντρο Έρευνας Σεισμικών και Ηφαιστειακών Κινδύνων του Πανεπιστημίου του Μπάρι.
• Ο Τομέας Γεωφυσικής – Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
• Η Περιφέρεια Απουλίας.
• Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και
• Η InnovaPuglia SpA, της Περιφέρειας της Απουλίας.

Την κεντρική συνάντηση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς και Πρόεδρος της ΠΕΔ ΙΝ, κ. Παρίσης Αλέξανδρος και ο Δήμαρχος Κέρκυρας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ ΙΝ κ. Νικολούζος Κώστας.
Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των ερευνητικών αποτελεσμάτων και αναλύσεις ζητημάτων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες από Καθηγητές και Διδάκτορες των εταίρων.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα ερευνητικά αποτελέσματα των:

– Δρ Τζούλιο Σελβάτζι, εκπρόσωπο του Επικεφαλής Εταίρου, Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Σεισμών του Πανεπιστημίου του Μπάρι «Aldo Moro».
– Δρ Μικέλε Γκραμένα, Υπεύθυνο Υποδομών των εδαφικών και περιβαλλοντικών δεδομένων της InnovaPuglia SpA, της Περιφέρεια της Απουλίας.
– Δρ Αλμπέρτο Αρμιλιάτο, Ερευνητή στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.
– Δρ Αντόνιο Μπελανόβα, εκπρόσωπο της InnovaPuglia SpA.
– Δρ Γεώργιο Δρακάτο, Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
– Δρ Νικόλαο Μελή, Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
– Δρ Ελευθερία Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια Σεισμολογίας, στο Τμήμα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
– Δρ Βασίλη Καρακώστα, Καθηγητή Σεισμολογίας, στο Τμήμα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή και δημοσιότητα των αποτελεσμάτων του έργου.

Η ΠΕΔ ΙΝ, με την ολοκλήρωση του έργου OTRIONS, έχει αποφασίσει ήδη την συνέχιση της συνεργασίας της με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την επέκταση του δικτύου σεισμογράφων και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, όπου δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί σεισμογράφοι, ενώ στα πλαίσια της αξιοποίησης της εμπειρίας και των δεδομένων που έχουν συλλεγεί από το έργο, έχει ήδη υποβάλει πρόταση συμμετοχής σε νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα σχετικά με την πολιτική προστασία, για την αντισεισμική συμπεριφορά υφιστάμενων κτιρίων στα νησιά των Ιονίων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις δράσεις της πολιτικής προστασίας.

Με αυτόν τον τρόπο, η επιστημονική έρευνα θα βοηθήσει στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και θα δώσει την δυνατότητα να θωρακιστούν καλύτερα τα νησιά του Ιονίου σε περιπτώσεις τέτοιων φαινομένων. pedin

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ