Από τις πιο ωραίες πίτες, που έχει πάντα μια θέση στο καθημερινό, το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι
Πρασόπιτα με κιμά
Μαγειρική
15/11/2014 | 10:20
Από τις πιο ωραίες πίτες, που έχει πάντα μια θέση στο καθημερινό, το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά:
- 6 χωριάτικα φύλλα για πίτες
- 1 κιλό πράσα καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 500γρ. μοσχαρίσιο κιμά ή 250γρ. μοσχαρίσιο και 250γρ. χοιρινό κιμά
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 5 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σοτάρετε τον κιμά και το κρεμμύδι σε τρεις τέσσερις κουταλιές σούπας λάδι για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ξεχωρίσει ο κιμάς και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
- Τρίβετε τα πράσα με λίγο αλάτι και τα στραγγίζετε για να φύγουν τα περιττά υγρά.
- Αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά, τα πράσα, το τριμμένο τυρί και τα χτυπημένα αβγά.
- Στρώνετε τρία φύλλα σε λαδωμένο ταψί αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο και λάδι. Στρώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα.
- Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό και χαράζετε τα πάνω φύλλα σε λωρίδες της ίδιας διάστασης.
- Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι και βούτυρο και ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.
- Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε στο σοταρισμένο κιμά 4-5 ψιλοκομμένες φέτες μπέικον.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ