Σε θέσεις μάχης είναι η κυβέρνηση από τη μία πλευρά και η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα από την άλλη με αφορμή την κατάθεση σήμερα στην Βουλή του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ.
Τα συνδικάτα με την πολιτική στήριξη της αντιπολίτευσης έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις από βράδυ της Τετάρτης. Όπως προανήγγειλε το σωματείο εργαζομένων “Σπάρτακος” οι εργαζόμενοι θα ενημερώνονται και θα καλούνται να μην προσέρχονται στην εργασία τους. Απεργία θα γίνει σε όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς, στα ορυχεία και στα Υδροηλεκτρικά έργα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά της κυβέρνησης για την ματαίωση της ιδιωτικοποίησης ενώ έχει δεσμευτεί ότι σαν κυβέρνηση θα επαναφέρει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Κατά της ιδιωτικοποίησης είναι και το ΚΚΕ όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Η κυβέρνησης παρακολουθεί τις διεργασίες στον χώρο των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης και κάνει τους δικούς της υπολογισμούς. Ήδη δια της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Σοφίας Βούλτεψη και του γραμματέα της ΝΔ κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου έχει προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλο το νομικό οπλοστάσιο προκειμένου να αποτρέψει διακοπές ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται στους χώρους παραγωγής και στα κέντρα διανομής να κάνουν την εμφάνισή τους αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελείς ειδικά αν οι απεργοί αποφασίσουν να προχωρήσουν σε καταλήψεις. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει σαν έσχατο μέσο ακόμη και να προχωρήσει σε επίταξη των εργαζομένων προκειμένου να αποτρέψει το μπλακ άουτ. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στην κοινοβουλευτική μάχη. Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στην επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί με κανονική διαδικασία την επόμενη εβδομάδα. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές βουλευτών και δεν θα χρειαστούν αντικαταστάσεις, αν και από το εσωτερικό της ΝΔ εκφράζονται επιφυλάξεις για βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η πορεία της κοινοβουλευτικής ψήφισης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την ένταση των απεργιακών κινητοποιήσεων και από το κλίμα που θα επικρατήσει στην κοινή γνώμη. Η κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι η αντιπολίτευση και οι απεργοί θα βρεθούν απομονωμένοι καθώς εκτιμά ότι η κοινωνία δεν θα συμφωνήσει με διακοπές ρεύματος με την ταλαιπωρία που συνεπάγεται τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Τα στελέχη της ΝΔ που θα κληθούν να υπερασπιστούν την ιδιωτικοποίηση θα πολιτικοποιήσουν το θέμα και θα προβάλλουν ότι” η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει την παραγωγή ρεύματος και το συμφέρον των καταναλωτών και έχει απέναντί της το παλαιό ΠΑΣΟΚ που έχει εισχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τους παρωχημένους συνδικαλιστές τύπου Φωτόπουλου και Μπαλασόπουλου”. Οι πιο ψύχραιμοι πάντως ακόμη και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ προβλέπουν ότι το νομοσχέδιο μεν θα περάσει και θα πάρει τον δρόμο της υλοποίησης ωστόσο η ιδιωτικοποίηση θα έχει πολιτικό κόστος που θα φανεί τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης. Αποτελεί άλλωστε το βασικό προαπαιτούμενο από την δέσμη των 6+6 δράσεων που πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ενδεχόμενη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα είχε σημαντικές συνέπειες στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου από την Τρόικα η οποία εν πολλοίς θα καθορίσει και την πορεία των διαπραγματεύσεων για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από το Μέγαρο Μαξίμου εξηγούν ότι παρομοίως ισχύει για το σύνολο των προαπαιτούμενων.
Από τα μεσάνυχτα οι 48ωρες της ΓΕΝΟΠ
Έτοιμοι να απαντήσουν με σκληρές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΗ, εφόσον κατατεθεί το απόγευμα το νομοσχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Από τα μεσάνυχτα ξεκινούν οι κυλιόμενες 48ωρες απεργίες, με συγκεντρώσεις εργαζομένων στις μονάδες όλης της χώρας.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» Σάκη Μάστορα, εφόσον το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, το βράδυ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται στις μονάδες όπου εργάζονται, θα ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.
Κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.
H ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει επίσης συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.
Προγραμματίζει διακοπές ρεύματος η ΔΕΗ
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ προετοιμάζει κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής, με σκοπό η πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά λόγω των κινητοποιήσεων να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.
Οι διακοπές ρεύματος θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον μιας ώρας, σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό θα προσαρμόζεται, αναλόγως με τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται.
Τη νύχτα αναμένεται να αντιμετωπιστούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών.
Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7.000-7.500 MW μεταξύ 8 και 10 το βράδυ.
Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 MW.
Πηγή: protothema.gr