Με τους εργαζόμενους των γηροκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου αλλά και με εργαζόμενους και γονείς συναντήθηκε σήμερα το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στα πλαίσια της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κεφαλονιά. Στις 8 το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο δημοτικό σχολείο στο χωριό Αγία Θέκλη. Το πρόγραμμα της περιοδείας συνεχίζεται αύριο, Κυριακή, με συζήτηση με θέμα «Κατοικία – Δημόσιες Υποδομές» και σύσκεψη με επαγγελματίες του νησιού.
Τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες φροντίζουν τους 72 τροφίμους του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου, παρουσίασαν οι εργαζόμενοι σε αυτό. Το γηροκομείο στεγαζόταν σε ξενοδοχείο το οποίο μετά τους πρόσφατους σεισμούς κρίθηκε ακατάλληλο. Από το τέλος Γενάρη έχει μεταφερθεί στον ξενώνα της Μονής Αγίου Ανδρέα, κτίριο που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ασφάλεια των ηλικιωμένων ενώ η κατασκευή του νέου κτιρίου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών. Όπως σημείωσαν οι εργαζόμενοι, ο πρόεδρος του γηροκομείου, Γεράσιμος Αποστολάτος, και ο διευθυντής του, Διονύσης Ραζής, το κτίριο που τους στεγάζει σήμερα δεν διαθέτει ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι με μειωμένη κινητικότητα και προβλήματα υγείας να αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες. Επίσης, οι τουαλέτες βρίσκονται έξω από το κτίριο. Μάλιστα, δεν έχουν λείψει και οι τραυματισμοί τροφίμων ως αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών.
Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί η σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Όπως υπογραμμίστηκε στη συνάντηση, το νοσηλευτικό προσωπικό αριθμεί μόλις 2 εργαζόμενους σε κάθε βάρδια, δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδειες ενώ οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις θα επιδεινώσουν κι άλλο την κατάσταση. Δυσκολίες δημιουργεί και η έλλειψη υπηρεσιακού οχήματος, τόσο στη μεταφορά των ηλικιωμένων όσο και του προσωπικού, καθώς το γηροκομείο βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι δεν υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επειδή είναι προσωπικό που ανήκει στους ΟΤΑ, παρά το γεγονός ότι οι αντίστοιχες ειδικότητες σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές υπάγονται σε τέτοιο καθεστώς.
Τέλος, σοβαρό ζήτημα που αναδείχθηκε είναι το γεγονός ότι τα χρήματα του αποθεματικού του γηροκομείου εξανεμίστηκαν, ως συνέπεια της φούσκας του χρηματιστηρίου το 2000, επιλογή που είχαν καταγγείλει τότε οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο δημοτικό συμβούλιο.
Στο γηροκομείο του Ληξουρίου
Αντίστοιχα προβλήματα σημειώνονται στο γηροκομείο του Ληξουρίου, που λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, όπως αναδείχθηκε από τη συνάντηση με τους εργαζόμενους και τον πρόεδρό του, Βασίλη Ρουχωτά. Το γηροκομείο εξακολουθεί να στεγάζεται στο κλειστό γυμναστήριο, αφού οι εγκαταστάσεις του κρίθηκαν ακατάλληλες ενώ ούτε η προσωρινή λύση των προκατασκευασμένων κτιρίων έχει δρομολογηθεί. Οι εργαζόμενοι με αυτοθυσία προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα της φροντίδας των τροφίμων ενώ παραμένουν για 4 περίπου μήνες απλήρωτοι. Παράγοντας που σφίγγει τη θηλιά γύρω από το ίδρυμα είναι και οι φόροι που αξιώνει να εισπράξει από αυτό η εφορία.
Η Αλέκα Παπαρήγα μετέφερε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων, τα οποία σχεδιάζει να συμπεριλάβει σε μια συνολική παρέμβαση για τα προβλήματα του νησιού. Τόνισε πως οι δομές κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να βρίσκονται στην ευθύνη του κράτους, να χρηματοδοτούνται και να στελεχώνονται ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και όχι να στηρίζονται στη «φιλανθρωπία» των επιχειρήσεων ή στον εθελοντισμό, όπως είναι η κατεύθυνση που ακολουθούν οι κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ.
Δραματικά τα κενά στην Ειδική Αγωγή
Τα κενά και τις ελλείψεις στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής έθεσαν στην Αλέκα Παπαρήγα εργαζόμενοι στο χώρο αυτό αλλά και γονείς. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ειδικό Σχολείο Περατάτων, πήραν μέρος η διευθύντρια του σχολείου, Ράνια Φραγκισκάτου, ο διευθυντής της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Θόδωρος Μπαγιώκης, η Ελενα Βαμβακά, εργαζόμενη στο Κέντρο Διαγοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήρικης (ΚΕΔΔΥ), η Μαριέτα Μουρελάτου, εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες «Ελπίδα» και ο Βαγγέλης Βαγγελάτος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.
Το συγκεκριμένο σχολείο αποτελεί τη μοναδική δομή ειδικής αγωγής στην Α’βάθμια Εκπαίδευση και σε αυτό φοιτούν μαθητές από διάφορες περιοχές του νησιού. Μεταφέρονται με ταξί, χωρίς συνοδό, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει τη συνοδεία τους από ειδικευμένο προσωπικό. Δίπλα στο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ειδικό Σχολείο, σοβαρή είναι η καθυστέρηση στη στελέχωσή του με προσωπικό. Όπως αναφέρθηκε, οι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν φέτος τον Οκτώβρη ενώ το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα ψυχολόγος, συμπληρώθηκε το Γενάρη! Ιδιαίτερα τονίστηκε το αίτημα να μονιμοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, οι οποίοι εργάζονται ως αναπληρωτές, ακόμα και για 14 χρόνια.
Η έλλειψη σχεδιασμού και σύνδεσης των δομών, σε ένα επαρκές και στελεχωμένο δίκτυο, ακυρώνει στην πράξη το ρόλο του ΚΕΔΔΥ. Όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι στην ουσία το ΚΕΔΔΥ, που αξιολογεί τις περιπτώσεις των παιδιών, βρίσκεται συχνά σε αδιέξοδο, καθώς οι δομές και το υποστηρικτικό πρόβλημα που προτείνει με βάση τις ανάγκες που διαπιστώνει, δεν υπάρχουν. Όσον αφορά για παράδειγμα τη Β’βάμθια εκπαίδευση, στο νησί δεν υπάρχει ειδικό γυμνάσιο ούτε λύκειο. Τέλος, γονείς στάθηκαν στις επιπτώσεις της διαθεσιμότητας του οδηγού του νοσοκομείου, που στερεί από τα ΑμΕΑ την εργοθεραπεία και τη φυσιοθεραπεία που έκαναν στα πλαίσια δομής του νοσοκομείου, που πλέον δεν μπορούν να μεταφερθούν για να συνεχίσουν τις θεραπείες τους.
Σε δηλώσεις της η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε:
«Δε συμφωνούμε καθόλου με αυτό που πολλές φορές ακούμε από κυβερνητικά στόματα, ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς. Είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειες των σεισμών. Γιατί πάρα πολλά πράγματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί στην Κεφαλονιά, αν είχε αντιμετωπιστεί από την πλευρά των κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών αρχών, σε μια περιοχή σεισμογενή, που σημαίνει ότι κάθε μέρα, κάθε χρόνο, παίρνω μέτρα για τα δημόσια κτίρια, παίρνω μέτρα για τους δρόμους, για τα βουνά, για τους κινδύνους που υπάρχουν στην περίπτωση που θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι αυτά που υποσχέθηκε η κυβέρνηση θα γίνουν. Πολύ περισσότερο φοβόμαστε ότι θα αφεθεί η αντιμετώπιση ορισμένων οξυμένων προβλημάτων στα χέρια των ιδιωτών και της λεγόμενης φιλανθρωπίας. Επιστρέφοντας στην Αθήνα οργανώνουμε ιδιαίτερη παρέμβαση και συζήτηση, όχι μόνο για τα συνολικά και ενιαία προβλήματα, και για αυτά, αλλά και για ένα ένα χωριστά. Και ιδιαίτερα για τους δημόσιους χώρους, όπως είναι γηροκομεία, σχολεία, δημόσια κτίρια, αλλά και για τα προβλήματα των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων που έχουν δεχθεί οικονομικά πλήγματα και που πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι απλώς σαν σεισμοπαθείς αλλά σαν σεισμοπαθείς σε καιρό κρίσης».
Πηγή: 902.gr