Με κλαρίνα έφτασε η νύφη στην Αγία Αικατερίνη Αστόριας
Ένας διαφορετικός γάμος στη Νέα Υόρκη
 Ομογένεια
20/02/2014 | 19:04

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το απομεσήμερο της Κυριακής διακόπηκε η κυκλοφορία επί της 33ης Οδού στο Ντίτμαρς για να περάσει η νύφη με το ψίκι. Το κλαρίνο του Κώστα Μπάου, που είχε έρθει αποκλειστικά γι’ αυτόν τον γάμο από τα Ιωάννινα, το ντέφι του Γιώργου Ράμπου και η κιθάρα του Θωμά Βρεττού ξάφνιασαν τους περαστικούς και ώθησαν πολλούς ομογενείς καταστηματάρχες να βγουν έξω να καμαρώσουν το ψίκι. Την ορχήστρα ακολουθούσε ο πατέρας της νύφης, ο οποίος περπατούσε χέρι- χέρι με την κόρη του, η μητέρα της και τα παρανυφάκια – τα οποία, όπως και η νύφη, φορούσαν άσπρα νυφικά ρούχα σε αρμονία με το χιονισμένο τοπίο της Αστόριας. Και μετά το ψίκι, το οποίο αποτελούνταν από τις αδελφές και τους συγγενείς της νύφης, Αντωνίας Νικολάρου.

Την ώρα που η νύφη και το ψίκι διέσχιζαν την Λεωφόρο Ντίτμαρς ο φωτορεπόρτερ μας Κώστας Μπέης περνούσε από εκεί, έκανε μια στάση και απαθανάτισε το γεγονός. «Ηταν κάτι σπάνιο και εντυπωσιακό και προκάλεσε ενδιαφέρον στους κατοίκους. Ηταν μια από τις ελάχιστες φορές που διακόπτεται η κυκλοφορία σε έναν πολυσύχναστο δρόμο χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας και είναι η πρώτη φορά που τα διερχόμενα οχήματα δεν χτύπησαν τα κλάξον τους. Εξάλλου, το κλαρίνο του Κώστα Μπάου και η ορχήστρα του Γιώργου Ράμπου δεν τους άφηναν μεγάλα περιθώρια», επεσήμανε ο Κώστας Μπέης.

Ο γαμπρός Νικόλαος Κατσάνος, με τους γονείς του Κώστα και Λόλα Κατσάνου, τα αδέλφια του Μαρία και Φώτη Σχίζα, Ουρανία και Αθανάσιο Βλαχόπουλο με τα παιδιά τους, που είχαν ντυθεί παρανυφάκια, και η πλειάδα των συγγενών και φίλων είχαν εισέλθει στον Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς και ανέμεναν την έλευση της νύφης με το ψίκι.

Μόλις πλησίασε το κλαρίνο οι νεότεροι βγήκαν στα σκαλιά του ναού για να παρακολουθήσουν τον πρωτότυπο τρόπο με τον οποίο έρχεται η νύφη.

Η ορχήστρα παρέμεινε στο κεφαλόσκαλο του ναού και έπαιζε τραγούδια του γάμου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα τραγούδια «Ω σε τούτα σπίτια / σπίτια τα ψηλά / πέτρα να μην ραγίσει και ο νοικοκύρης του σπιτιού / χρόνια πολλά να ζήσει. Να ζήσει η νύφη και ο γαμπρός ….», «Ωραία που είναι η νύφη μας», «Ποιος τον κάνει τον γάμο.», «Στις πικροδάφνης τον ανθό έπεσα να αποκοιμηθώ. ».

Αμέσως μετά, την σκυτάλη παρέλαβε ο π. Βασίλειος Λούρος, ο οποίος τέλεσε το μυστήριο του γάμου και στεφάνωσε τον Νικόλαο Κατσάνο με την Αντωνία Νικολάρου. Μετά το πέρας του μυστηρίου η σκυτάλη πέρασε εκ νέου στην ορχήστρα που συνέχιζε να τραγουδάει τραγούδια του γάμου μέχρι να αποχωρήσει το ψίκι για το κέντρο διασκέδασης του Λονγκ Αϊλαντ, όπου παρατέθηκε το γαμήλιο δείπνο.

Ο Γιώργος Ράμπος, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», είπε ότι μεγάλωσε με το δημοτικό τραγούδι και ότι όπου οι περιστάσεις το επιτρέπουν συνοδεύουν την νύφη από το σπίτι μέχρι το ναό.

Παράλληλα, τόνισε ότι στις συνθήκες της Νέας Υόρκης είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι παρόμοιο.

«Οπου μπορούμε αναβιώνουμε αυτή την παράδοση. Προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά και στα εγγόνια τις παραδόσεις. Εχουμε αναβιώσει αυτή την παράδοση στον Αγιο Νικόλαο του Φλάσινκγ, στην Βόρεια Καρολίνα, στο Οχάιο και σε άλλες πόλεις. Σε μια περίσταση καταφέραμε να έχουμε και άσπρο άλογο για τη νύφη», ανέφερε ο κ. Ράμπος.

Ο Κώστας Κατσάνος, πατέρας του γαμπρού, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που κατάφερε να αναβιώσει το πρώτο μέρος του γάμου που εκτυλίσσεται στο σπίτι της νύφης, διότι αυτή την φορά το σπίτι της νύφης βρίσκονταν στην Αστόρια πλησίον του ναού. «Ηθελα με αυτόν τον τρόπο να συνοδέψω τις δύο κόρες μου στο ναό, την Μαρία και την Ουρανία, αλλά δεν μπορούσαμε γιατί η απόσταση από το σπίτι μέχρι το ναό ήταν τεράστια. Αυτή την φορά είμαι ευτυχής διότι εκπλήρωσα τον πόθο μου», επεσήμανε ο κ. Κατσάνος, ο οποίος είναι κυβερνήτης της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας και συνάμα πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι».

Ο Νικόλαος Κατσάνος είναι βοηθός εισαγγελέας της Κομητείας Πασέικ της Νέας Ιερσέης και στον γάμο είχαν έρθει και πολλοί φίλοι και συνεργάτες, οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι τόσο από τις εικόνες που αντίκρισαν στην Αστόρια και στον ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου, όσο και από το ξεφάντωμα.

«Η παράδοση επιτάσσει να κολλούμε στο μέτωπο των μουσικών δολάρια και να πετάμε χρήματα στους νεόνυμφους και σε όσους σέρνουν τον χορό, και αυτό προκάλεσε εντύπωση στους Αμερικανούς φίλους του γιου μου», κατέληξε ο κ. Κατσάνος.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

gamos-ny

 

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ