ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στη μνήμη του Μπάμπη Μαλαφούρη, του Θεοδόση Αθα και της Ρεγγίνας Παγουλάτου ήταν αφιερωμένη η γιορτή των Γραμμάτων που διοργάνωσαν από κοινού οι Ομοσπονδίες Ιονίου, Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, των Δωδεκανησίων και των Χιωτών, η Ελληνική Εταιρεία Λογοτεχνών, η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης, το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών καθώς και οι Σύλλογοι Αθηναίων και Ζακυνθίων. Η γιορτή των Γραμμάτων διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Χιώτικο Σπίτι και, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Ανδριώτης, είναι η τρίτη φορά που διοργανώνεται από τόσους πολλούς φορείς και ότι «αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας».
«Η ελληνική γλώσσα υποβαθμίζεται και απειλείται να εξαφανιστεί», επεσήμανε ο κ. Ανδριώτης, για να τονίσει ότι η συνέργεια όλων των προαναφερόμενων φορέων στοχεύει στη συσπείρωση όλων των δυνάμεων για να σταματήσει η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός και να ανέβουμε ένα βήμα πιο ψηλά.
Αναφερόμενος στους τιμώμενους αυτής της γιορτής, υπογράμμισε ότι «ήταν πρωτοπόροι μετανάστες και σκαπανείς του λογοτεχνικού μας χώρου».
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος παρουσίασε τον Μπάμπη Μαλαφούρη, επεσήμανε ότι «το έργο και των τριών παρουσιαστών ήταν δύσκολο διότι δεν υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα σχετικά με τη ζωή τους».
Τόνισε επίσης ότι τον γνώρισε προσωπικά ως άνθρωπο τον Μαλαφούρη και ότι ήταν ο φόβος και ο τρόμος της Αρχιεπισκοπής και της Ελληνικής Ομοσπονδίας της Νέας Υόρκης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη μηνιαία εφημερίδα «Ομογένεια» που εξέδιδε και εστίασε την προσοχή του στο βιβλίο του «Οι Ελληνες της Αμερικής 1528-1948», το οποίο αποτελεί την πρώτη προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας της Ομογένειας.
Τόνισε επίσης, ότι ο Γιάννης Μιχαλάκης (παλαίμαχος δημοσιογράφος του «Εθνικού Κήρυκα»), στο βιβλίο του «Η δική μου Αμερική» αναφέρεται και στον Μπάμπη Μαλαφούρη και τον χαρακτηρίζει «εραστή της δημοσιογραφίας».
Ο Μπάμπης Μαλαφούρης, γεννήθηκε το 1902 και πέθανε φτωχός και μόνος στις 23 Ιανουαρίου 1990.
Ο Νίκος Παπαγιαννάκης, ο οποίος κλήθηκε να παρουσιάσει τον ραδιοπαραγωγό και λογοτέχνη Θεοδόση Αθα, προέβαλε το μοναδικό βίντεο που εντόπισε στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με τον Θεοδόση στο στούντιο και τον Γιώργο Ζαμπέτα δίπλα του.
Ο Θεοδόσης Αθας είχε γεννηθεί το 1936 στο Νεστόριο της Καστοριάς. Οπως επεσήμανε ο κ. Παπαγιαννάκης «αγαπούσε τις γυναίκες και την Ελλάδα» και οι δύο αυτές αγάπες του ξεδιπλώνονται μέσα από τις ποιητικές του συλλογές.
«Οταν οι διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης μου ανέθεσαν, για ποιο λόγο ακόμα δεν γνωρίζω, να μιλήσω για τον Θεοδόση Αθα, πολύ λίγα γνώριζα για τη ζωή και το έργο του. Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, φρεσκοφερμένος μετανάστης στη Νέα Υόρκη, τη μελωδική μπάσο φωνή του Θεοδόση, η οποία μας κρατούσε καθημερινά, πρωί – βράδυ συντροφιά.
‘Καλημέρα φίλοι και καλώς ορίσατε στην Ελληνική Φωνή της Νέας Υόρκης, στο πρόγραμμα που διαφέρει και ενδιαφέρει. Με λένε Θεοδόση Αθα και έχω την ξεχωριστή τιμή να σας κρατώ συντροφιά 7 και 30 με 10 το πρωί, 6 και 30 με 8 το βράδυ’. Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε το καθημερινό του ταξίδι στα ραδιοκύματα της Νέας Υόρκης».
«Ο Θεοδόσης Αθας ήταν όμως πολύ περισσότερο από ένας απλός ραδιοεκφωνητής, ο οποίος κατά κοινή ομολογία ήταν άριστος χρήστης της ελληνικής, καθώς και της αγγλικής γλώσσας. Αρκετά αργότερα, ανακάλυψα ότι τους στίχους σε μερικά υπέροχα και αγαπημένα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα τους είχε γράψει ο Θεοδόσης Αθας», πρόσθεσε ο κ. Παπαγιαννάκης, για να τονίσει ότι έξι τραγούδια σε στίχους του Αθα, ηχογραφήθηκαν το 1972 – ‘73, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και ο περίφημος «Τζακ Ο’ Χάρα». Ποίημα που ο Αθας έγραψε την πρώτη εποχή του στη Μασαχουσέτη με τον τίτλο «Θωμάς Ο’ Χάρα» και αναμόρφωσε αργότερα στη Νέα Υόρκη, προσαρμόζοντάς το στα μέτρα του τραγουδιού.
Τον Θεοδόση όμως τον είχε κερδίσει η ποίηση.
«Η ποίηση του Αθα δεν αντηχεί μια στείρα, νοσταλγική, ανάμνηση της Ελλάδας. Εχει πιο σύνθετα χαρακτηριστικά, όπως και η προσωπικότητά του. Οξύς παρατηρητής πρόσεξε την κάθε πλευρά της ζωής. Ενας μεγαλοσχήμων δεν θα έγραφε τον ‘Θωμά Ο’ Χάρα’ ή το ‘Νέγκρο μπλουζ’. Ποιήματα που προδίδουν και την κοινωνική του συνείδηση», επεσήμανε ο κ. Παπαγιαννάκης.
Ο Κώστας Βαγγελάτος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» παρουσίασε το συγγραφικό έργο της Ρεγγίνας Παγουλάτου και αναφέρθηκε στις δυσκολίες της ζωής της, στην εξορία και στην απόφασή της να έρθει το 1963 με την κόρη της, Καλλή, στη Νέα Υόρκη, και υπογράμμισε ότι «ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, με διαλέξεις, με την ποίηση και την πεζογραφία».
H Ρεγγίνα Παγουλάτου, όπως ανέφερε ο ομιλητής, έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές και συγκεκριμένα «Για σένα, για μένα, για όλο τον Κόσμο» – Αθήναι 1956, «Καλή αντάμωση καλοκαίρι» – Αθήναι 1958, «Αποδημητικά» – Νέα Υόρκη 1966, «Πυρσοί» – Νέα Υόρκη 1971, «Πυρρίχιος» – Νέα Υόρκη 1979 (Δίγλωσσο), «Μεταμοσχεύσεις» – Νέα Υόρκη 1982 (Δίγλωσσο), «Μητρότητα» – Νέα Υόρκη 1985 (Δίγλωσσο), «Οι Αγγελοι» – Νέα Υόρκη 1988 (Δίγλωσσο), «Τα Νηπενθή» – Νέα Υόρκη 1995 (Δίγλωσσο). Παράλληλα, ασχολήθηκε και με την πεζογραφία και εξέδωσε τα «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» – Νέα Υόρκη 1970, «Εξορία»
– Νέα Υόρκη 1974, «Meopia» – Νέα Υόρκη 1974, «Λευκή Νύχτα» – Νέα Υόρκη 1975, «Μανούσιο Επαθλο» – Νέα Υόρκη 1975, «Νικηφόρος Βρεττάκος» – Νέα Υόρκη 1982, «Ο Μαγικός Κόσμος» – Νέα Υόρκη 1983, «Από τη Γιούζα» – Νέα Υόρκη 1984 και «Οι Πρεσβευτές» – Νέα Υόρκη 1985.
Τόσο ο κ. Βαγγελάτος, όσο και ο Παπαγιαννάκης επεσήμαναν ότι τα περισσότερα έργα του Θεοδόση Αθα και της Ρεγγίνας Παγουλάτου τα έχει εκδώσει ο εκδοτικός Οίκος «Pella Publishing» του Λεάνδρου Παπαθανασίου.
Ο Δημοσθένης Κωνσταντάτος είπε ότι ήταν φίλος του Μπάμπη Μαλαφούρη και εστίασε την προσοχή του στον αγώνα κατά της δικτατορίας.
Ο Βασίλειος Πετράτος τόνισε ότι ο Μπάμπης Μαλαφούρης αγωνίστηκε κατά της χούντας και ότι ενίσχυε οικονομικά τον αγώνα κατά της χούντας. «Ηταν ένας γίγαντας του λόγου», κατέληξε.
Ο Πόλυς Κυριάκου συνεχάρη τους ομιλητές και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο τους.
Η Κάλλη Παγουλάτου είπε ότι η αείμνηστη μητέρα της ήταν φίλη με τον Μπάμπη Μαλαφούρη και ότι «η μητέρα της δεν ήταν οργανωμένη». «Με συγκινήσατε πολύ απόψε», κατέληξε.
Ο Βύρων Μήτσης αναφέρθηκε στο θέμα της γλώσσας και στο κλείσιμο των σχολείων.
Ο Ηλίας Νεοφυτίδης μίλησε για την Ρεγγίνα Παγουλάτου και την χαρακτήρισε «ηρωίδα της Ελλάδας».
Ο Νίκος Μπάρδης, πρόεδρος της Ιονίου Ομοσπονδίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης και κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν υπέρ των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Πάνος Αδαμόπουλος τόνισε ότι στις 22 Απριλίου θα διοργανώσουν με τον Ιατρικό Σύλλογο και την Ιόνιο Ομοσπονδία Αποκριάτικο Γλέντι για την ενίσχυση του Βρεφοκομείου Αθηνών. Τόνισε επίσης, ότι λόγω των σεισμών στην Κεφαλονιά το ήμισυ των εσόδων θα διατεθεί για το Βρεφοκομείο και το υπόλοιπο για την ενίσχυση του Ταμείου για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας