ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μία ιδιαίτερη ιστορία νόστου ανέδειξε προσφάτως η «Huffington Post» μέσα από άρθρο του Ελληνοαμερικανού συγγραφέα και καθηγητή Ευάγγελου Βαλλιανάτου, Κεφαλλονίτη στην καταγωγή, ο οποίος ζει και εργάζεται μόνιμα στις ΗΠΑ.
Γράφοντας στο διακριτικά φορτισμένο άρθρο του για το νόστο και τη γη των προγόνων του, ο κ. Ευάγγελος Βαλλιανάτος αναφέρει τα εξής:
Ηταν Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου του 2013, όταν επισκέφτηκα έναν μικρό Ελληνα γεωργοπαραγωγό στο Newberry Springs, στο δυτικό τμήμα της ερήμου Mojave της Νότιας Καλιφόρνια.
Ο Βαγγέλης Πυλαβριανός (Vaggelis Pylavrianos) διανύει το 81ο έτος της ηλικίας του και ζει απομονωμένος στο κτήμα του όπου καλλιεργεί μία απίστευτα μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Μάλιστα, χρησιμοποιεί τους δικούς του σπόρους ενώ, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, κάνει τις περισσότερες δουλειές μόνος του.
Τη φάρμα του στο Newberry Springs την αγόρασε πριν λίγο καιρό, καθώς η προηγούμενη που διατηρούσε στο Hinkle της Καλιφόρνια μολύνθηκε από τα λύματα παραπλήσιου εργοστασίου.
«Δεν περνάει μέρα που να μην ονειρεύομαι την Ελλάδα», μου είπε ο Βαγγέλης μπροστά στο σπίτι του, την είσοδο του οποίου κοσμεί μία ελληνική σημαία.
«Μεγάλωσα στην Αθήνα και έζησα τη φρίκη και την πείνα της γερμανικής Κατοχής. Θυμάμαι το πρησμένο στομάχι του μεγαλύτερου αδελφού μου, καθώς ψάχναμε στα σκουπίδια για φαγητό».
Ο Βαγγέλης ζει στην Αμερική από το 1951: «Δεν πήρα ποτέ σύνταξη από το κράτος… Δούλεψα σκληρά σε όλη μου τη ζωή και το ίδιο εξακολουθώ να κάνω. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνταξιοδοτηθώ. Αυτά τα δέντρα και τα μποστάνια είναι η ζωή μου. Με κρατούν υγιή και ζωντανό».
Ακούγοντας τον Βαγγέλη να περιγράφει το τραγικό του πάθος, έμεινα άφωνος. Προσπάθησα να πνίξω τα δάκρυά μου. Είναι ένας Ελληνας ήρωας που ζει σε απόλυτη απομόνωση στις άγριες ερημιές αυτού του αφιλόξενου τόπου. Καλλιεργεί βιολογικά προϊόντα.
Ονειρο και ελπίδα του να δει να βλασταίνουν από τα σκληρά εδάφη της ερήμου καθαρές και υγιεινές τροφές.
Αυτό θα είναι το δώρο του προς τη γη που τον δέχτηκε και τον φιλοξένησε…
Πηγή: «iefimerida.gr»