Τα δεδομένα που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας
7 λόγοι για να ασφαλίσετε το σπίτι σας για σεισμό
20/03/2015 | 16:39

Με την Ελλάδα να θεωρείται ως μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα, η ασφάλιση κτηρίων από σεισμό θα έπρεπε σύμφωνα με ειδικούς της ασφαλιστικής αγοράς να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ασφαλιστικών, μόλις το 15% των κατοικιών της Ελλάδας είναι ασφαλισμένο για σεισμό.

Η πολιτεία συνήθως αποζημιώνει του πληγέντες από ισχυρούς σεισμούς, ωστόσο οι αποζημιώσεις αυτές είναι είτε πολύ μικρές σε σχέση με το μέγεθος των ζημιών, είτε καθυστερούν να δοθούν, είτε και τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση η κάλυψη κατά του κινδύνου του σεισμού αποτελεί μια ειδική κατηγορία ασφάλισης, η οποία έχει τους δικούς της κανόνες λειτουργίας.

  1. Λόγω του ότι η Ελλάδα θεωρείται σεισμογενής χώρα η κάλυψη κατά του κινδύνου του σεισμού είναι απαραίτητη τόσο για αυτούς που έχουν στεγαστικό δάνειο, όσο και για αυτούς που δεν έχουν.
  2. Η κάλυψη του κινδύνου από σεισμό δε διατίθεται μόνη της, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ασφάλισης κατοικίας. Δεν μπορεί κάποιος να ασφαλίσει το σπίτι του μόνο για σεισμό, αλλά θα πρέπει να αγοράσει μια βασική ασφάλεια κατοικίας. Έτσι, ασφαλίζει το ακίνητό του και για σεισμό.
  3. Η ασφάλιση του ακινήτου αποτελεί πλέον απλή υπόθεση. Οποιοσδήποτε πλέον μπορεί να ασφαλίσει την κατοικία του online απευθείας από το site ή με ένα απλό τηλεφώνημα.
  4. Η online ασφάλιση κατοικίας αποτελεί μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη λύση, καθώς περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες καλύψεις τόσο για εκείνους που έχουν στεγαστικό δάνειο, όσο και για εκείνους που δεν έχουν.
  5. Όταν κάποιος ασφαλίζει το ακίνητό του online, έχει ιδιαίτερα οικονομικά ασφάλιστρα, γλιτώνοντας έτσι πάρα πολλά χρήματα.
  6. Πολλές τράπεζες έχουν ως προϋπόθεση για τη λήψη στεγαστικού δανείου την ασφάλιση για σεισμό και πυρκαγιά του ακινήτου. Ωστόσο, η τράπεζα δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα να ασφαλίσει το σπίτι σου σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία.
  7. Κατά κανόνα δεν μπορούν να ασφαλιστούν ακίνητα χτισμένα πριν το 1960.Επιπλέον δεν ασφαλίζονται σπίτια τα οποία έχουν υφιστάμενες ζημιές από σεισμό.

Πηγή: in.gr