Η κουζίνα του νησιού, γέννημα της αγροτικής παράδοσης και των στοιχείων που κληροδότησαν οι Ενετοί
5 ταβέρνες στη Ζάκυνθο που θα θυμάστε για πάντα
Life
29/07/2021 | 12:21

Μπορεί η Ζάκυνθος να είναι ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας, ωστόσο, έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της κουζίνα. Η αγροτική παράδοση του νησιού μαζί με τα στοιχεία που κληροδότησαν οι Ενετοί, έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα πλούσια και πολυποίκιλη κουζίνα.

Από το πικάντικο λαδοτύρι που σερβίρεται με ντόπιο ελαιόλαδο και το βάζουν και στο παραδοσιακό πιάτο «σάρτσα» (μοσχαράκι κοκκινιστό) μέχρι το γεμιστό κουνέλι και τις μελιτζάνες σκορδοστούμπι, η κουζίνα της Ζακύνθου είναι γεμάτη αρώματα και γεύσεις. Θα βρείτε βεβαίως και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στις παραθαλάσσιες περιοχές όπως και έθνικ γεύσεις, περισσότερο ιταλικές. Τα τελευταία χρόνια, δειλά δειλά, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και νέοι μάγειρες με γνώσεις και δημιουργική διάθεση, έτοιμοι να πειράξουν τη ζακυνθινή παράδοση και να την φέρουν στο σήμερα.

Προσήλιο

Στο κέντρο της πόλης, το Προσήλιο σερβίρει μοντέρνα ελληνική δημιουργική κουζίνα αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα αλλά και παλιές, παραδοσιακές συνταγές. Σε μια ωραία αυλή με δέντρα θα δοκιμάσετε τα fusion πιάτα που παντρεύουν την ζακυνθινή κουζίνα με διεθνείς γεύσεις και τεχνικές. Στα περισσότερα τραπέζια θα δείτε να παραγγέλνουν τα dumplings με κουνέλι στιφάδο, σερβίρονται με αφρό πατάτας, κονσομέ κρεμμυδιού, λευκή τρούφα και μανιτάρια. Το λαυράκι σερβίρεται σωτέ με νουντλς κολοκυθιού, όστρακα, σάλτσα κακαβιάς και αυγοτάραχο ενώ το τιραμισού έρχεται σε μορφή “γλαστράκι” με χώμα σοκολάτας. Μεγάλη λίστα κρασιών, τα περισσότερα ελληνικά και πολλά από αυτά σερβίρονται και σε ποτήρι.
Info: Προσήλιο, Α. Πάντων & Α. Λάττα 15, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 26950 22040

Οινομαγειρείον Μαλάνος

Εδώ θα γευτείτε τις καλύτερες εκδοχές των παραδοσιακών πιάτων του νησιού: κουνέλι γεμιστό στον φούρνο, μελιτζάνες σκορδοστούμπι, κόκκορα κρασάτο, κεφτεδάκια κοκκινιστά και ότι άλλο βάλουν στην κατσαρόλα ή το ταψί εκείνη την ημέρα, από γεμιστά και παπουτσάκια μέχρι αγριογούρουνο και κοτόπουλο χωριάτικο στον φούρνο. Δοκιμάστε και το φρέσκο λουκάνικο Ζακύνθου και τα ψητά κρεατικά. Αν θέλετε να προλάβετε τα μαγειρευτά πιάτα ημέρας καλύτερα να πάτε μεσημέρι.
Info: Οινομαγειρείον Μαλάνος, Αγίου Αθανασίου 28, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 26950 45936

Αμπελοστράτες

Σε ένα αγρόκτημα με δάσος, αμπελώνες, κότες, πάπιες και άλογα στεγάζεται αυτή η ρουστίκ  ταβέρνα. Στην αυλή του ανακαινισμένου πέτρινου σπιτιού θα γευτείτε πιάτα φτιαγμένα με όσο το δυνατόν περισσότερα ντόπια υλικά: χειροποίητα τυροπιτάκια, κρασάτο χοιρινό, σαλάτα με τριμμένο κολοκύθι και σος τζατζικιού και κρασί δικής τους παραγωγής από τον διπλανό αμπελώνα.
Info: Αμπελοστράτες, Κοιλιωμένος, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 6946 958790

Βαρκαρόλα

Με θέα στο λιμάνι και τη θάλασσα, θα γευτείτε παραδοσιακά πιάτα και με τη συνοδεία καντάδων! Θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι η ταβέρνα απευθύνεται σε τουρίστες αλλά το τιμούν πολλοί ντόπιοι και το φαγητό είναι τίμιο και νόστιμο. Δοκιμάστε το κουνέλι λαδορίγανη, το μοσχάρι σοφρίτο, το χοιρινό κότσι και τους κολοκυθοκεφτέδες. Η ζωντανή μουσική αναβιώνει τις ζακυνθινές καντάδες δημιουργώντας μια ζεστή και ωραία ατμόσφαιρα.
Info: Βαρκαρόλα, Λομβάρδου 30 & Ξένου, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 26950 26999

Πόρτο Λιμνιώνα

Το μπαλκόνι φαίνεται σαν να κρέμεται πάνω από τα γαλαζοπράσινα διάφανα νερά. Σε μαγική τοποθεσία, η ταβέρνα Πόρτο Λιμνιώνα βρίσκεται πάνω ακριβώς από τα βράχια και τις σπηλιές της ομώνυμης παραλίας. Μπορεί να μην έχει άμμο και να μην είναι ακριβώς παραλία, αλλά οι βουτιές στα διάφανα νερά εδώ είναι μία από τις καλύτερες εμπειρίες στο νησί. Στην ταβέρνα σερβίρουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και ντόπια κρεατικά. Δοκιμάστε το ξιδάτο χταποδάκι, τους κολοκυθοκεφτέδες και το τηγανητό καλαμαράκι.
Info: Πόρτο Λιμνιώνα, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 26957 72072

Πηγή: travel.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ