Γράφει ο Νίκος Παπαδάτος
Οικονομολόγος – συνταξιούχος τραπεζικός
Τετ ατ τετ, με έναν ΜΕΓΑΛΟ Κεφαλονίτη…
Μια Κυριακή πρωϊ, Δεκέμβριος 1988, με παίρνει τηλέφωνο στο σπίτι μου στα Κουρουκλάτα, ο συγγενής μου Κώστας Παπαδάτος και η σύζυγός του Βούλα: – Νίκο, είναι εδώ στο σπίτι μου Αρσένης και θέλει να σου δώσει συνέντευξη για την εφημερίδα σας, τη «Νέα Κεφαλονιά».
– Κώστα μου, δεν γίνεται, θέλω κάποιο χρόνο να φτιάξω τις ερωτήσεις…
– Δεν υπάρχει χρόνος! Θέλει να έρθεις τώρα. Το απόγευμα «πετάει» για Αθήνα.
– Καλά. Να ντυθώ και έρχομαι…
Εκανα τις ερωτήσεις στο μυαλό μου «καθ΄οδόν» και μετά από μισή ώρα ήμουν στα Σπαρτιά, στο σπίτι του Κώστα, (του οποίου το σπίτι συνορεύει με το σπίτι του Αρσένη).
Εκεί – και τότε – είχα το πρώτο τετ ατ τετ με τον Γεράσιμο Αρσένη. Kαι πρέπει να πω ότι αισθάνθηκα ένα δέος που συνοδευόταν από τη σκέψη «Πως γίνεται, εγώ, ο νεανίας (τότε) και «πρωτόμπαρκος» στα της δημοσιογραφίας, να παίρνω συνέντευξη από έναν ΜΕΓΑΛΟ Κεφαλονίτη, έναν ΓΙΓΑΝΤΑ της πολιτικής σκέψης και δράσης που αναμφίβολα έβαλε τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα, στη μεγάλη προσπάθεια της κοινωνικής Αλλαγής στη χώρα μας «Με τον Ανδρέα και με το ΠΑΣΟΚ»!
Η συνέντευξη, που είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, κράτησε πάνω από δύο ώρες και «κύλησε» πολύ «στρωτά»… Δημοσιεύθηκε στη «Νέα Κεφαλονιά» (27.1.1989), κάλυψε ολόκληρη σελίδα Α3 (!), κι έκανε κυριολεκτικά πάταγο στην εδώ τοπική κοινωνία… Αρσένης, ήταν αυτός! Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα όσα «κατέθετε» για τις τότε εξελίξεις…
Συνεχίζω:
Η συμβολή του Γερ. Αρσένη στην ανάπτυξη των υποδομών στη Κεφαλονιά και την Ιθάκη την περίοδο 1981 -1985 (υπουργός εθνικής Οικονομίας τότε) ήταν καθοριστική: χρηματοδότησε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έργα στη Κεφαλονιά και την Ιθάκη πάνω από 12 δις. δραχμές! Ποσό – ρεκόρ σε σχέση με τους άλλους Νομούς της χώρας εκείνη την εποχή!
Επίσης, καλό είναι να υπενθυμίσω ότι τα ΤΕΙ Ιονιων Νήσων είναι δικό του έργο, την τετραετία που ήταν υπουργός Παιδείας.
Το ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ του Αρσένη: Η σύγκρουση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και η αποχώρησή του για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα από το ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό δεν είχε γίνει – και με δεδομένες τις τότε συγκυρίες πραγμάτων που έλαβαν χώρα στη «Μετά Ανδρέα εποχή» – ο Αρσένης σίγουρα θα είχε επιλεγεί ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία θα ήταν αυτός ο πρωθυπουργός, αντί του «άχρωμου, άοσμου, άγευστου» και… και… και… Κώστα Σημίτη.
Ο Γερ. Αρσένης δεν ήταν μόνο expert στα Οικονομικά, αλλά κατείχε άριστα Γεωπολιτική και κατ’ επέκταση Γεωστρατηγική, καθότι ήταν για χρόνια ανώτατο στέλεχος στον ΟΗΕ (πρέπει να είσαι μεγάλο μυαλό για να πας εκεί).
Δημοσιεύω σήμερα – στη μνήμη του – μερικές χαρακτηριστικές ρήσεις του,
«εν είδη» πολιτικής παρακαταθήκης:
Σωστός σοσιαλιστής δεν είναι ο κουφιοκεφαλάκης, που χωρίς πανοπλία, χωρίς πρόγραμμα ανοίγει μέτωπα για να οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και τον εαυτό του στο εκτελεστικό απόσπασμα. Σωστός σοσιαλιστής είναι εκείνος που ξέρει κάθε στιγμή τι να αλλάξει και πώς να το αλλάξει και συνάμα να υπομένει αυτό που πρέπει να αλλάξει αργότερα».
«Καμία χώρα δεν προόδευσε με την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων».
Για το αδιέξοδο των πολιτικών λιτότητας (νεοφιλελευθερισμός). Βλέπε και Μνημόνια.
«Στην πολιτική, είναι πολύ μεγάλο το κόστος από τη διάψευση υψηλών προσδοκιών.
Π.χ. ΠΑΣΟΚ στην μετά Ανδρέα εποχή.
Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά η ιστορία διδάσκει.
Δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά.
Δηλαδή, δεν γίνεται πολιτική χωρίς κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις.
«Η πολιτική τράπουλα είναι σημαδεμένη με τρόπο που να αποκλείει την ουσιαστική συμμετοχή του δημοκρατικού πολίτη στις πολιτικές διεργασίες και ανοίγει έτσι ο δρόμος για «προδοσία» σε επίπεδο κορυφής». (από το βιβλίο του Αρσένη «Πολιτική Κατάθεση»).
«Πολιτικό χρήμα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οικονομικά συμφέροντα επιβάλουν πρόσωπα και καθορίζουν την πολιτική ατζέντα»