Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Κοινωνία
21/11/2024 | 00:46

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος είχε και δυναμική παρουσία στον κινηματογράφο.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία.

Η τελευταία του τηλεοπτική δουλειά ήταν «Το Δίχτυ» που ήδη προβάλλεται από την ΕΡΤ1 κάθε Παρασκευή στις 22:00 (στις 23/11 προβάλλεται το δεύτερο επεισόδιο).

Προηγήθηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση οι σειρές «Βαρδιάνος στα Σπόρκα» και «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», το 2021.

«Βαρδιάνος στα Σπόρκα» (2021)

Ο «Βαρδιάνος στα Σπόρκα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στην ομώνυμη μεταφορά του διηγήματος ως μίνι σειρά στην ΕΡΤ, η οποία προβλήθηκε στον Οκτώβριο του 2021 στην ΕΡΤ1.

«Κάθε εποχή δημιουργεί μεγάλα έργα στην λογοτεχνία, την μουσική, στο θέατρο, στην μουσική, σε όλες τις Τέχνες. Δεν ζούμε μια δημιουργικά «φτωχή» εποχή. Νέοι άνθρωποι δημιουργούν εξαίσια έργα συνεχώς. Κάποια από αυτά είναι αριστουργηματικά. Επιλέξαμε όμως κλασσικού συγγραφείς διότι για να έρθουμε στο σήμερα πρέπει να γνωρίζουμε το χθές» είχε πει τότε στο ertnews.gr.

H σειρά είχε κάνει ειδική πρεμιέρα για λίγες ώρες στο ERTFLIX και «έσπασε τα κοντέρ», με τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών να είναι διθυραμβικές. Το εν λόγω διήγημα είχε ως κεντρικό θέμα μια πανδημία της χολέρας.

«Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» του Γεωργίου Βιζυηνού (2021)

Το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», μετέφερε τστη μικρή οθόνη ο Μανούσος Μανουσάκης μέσα από τη νέα μίνι σειρά μυθοπλασίας, με εξαιρετικούς συντελεστές και ηθοποιούς.

Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία αριστουργήματα κορυφαίων Ελλήνων συγγραφέων που θα «ζωντανέψουν» στην οθόνη, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, δίνοντας τη δυνατότητα στους τηλεθεατές της δημόσιας τηλεόρασης να νιώσουν τη μαγεία της και τη δύναμη της λογοτεχνίας μας.

Τα γυρίσματα της σειράς «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» πραγματοποιήθηκαν σε τοποθεσίες που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα εποχής του διηγήματος, όπως το Αρχοντικό των Μπενιζέλων και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Πλάκα, καθώς και, εκτός Αθήνας, στην Ξάνθη και στον Παλαιό Παντελεήμονα.

Βιογραφικό

Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.

Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία Βαρθολομαίος το 1973. Στην ταινία αυτή είχε τριπλό ρόλο καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή αυτής. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο του 1973, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα, η ταινία αυτή προβλήθηκε και σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης το 1973 (οδός Βασ. Όλγας και οδός Μαρτίου), οι ηθοποιοί στο σύνολό τους σχεδόν ήταν κάτοικοι του Χιλιομοδίου Κορίνθιας, επίσης στην είσοδο του κινηματογράφου υπήρχε αστυνομικός της χούντας.

Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως το Άρχοντες το 1978, Η σκιάχτρα το 1985 ενώ συμμετείχε στις ταινίες Σουβλίστε τους! Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο και Το τραγούδι της επιστροφής, όπου είχε παρουσία ως ηθοποιός. Στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε την σκηνοθεσία των σειρών: Καλλικαντζαροδουλειές (1985-1986), Μικρογραφίες (1986-1987) και Τα καλύτερά τους χρόνια (1989).

Το όνομά του έχει συνδυαστεί με τη σκηνοθεσία και παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών στην ιδιωτική τηλεόραση από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερα σημαντική διαδρομή στην ΕΡΤ διέγραψε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα (20/11) υπογράφοντας μια σειρά από τηλεοπτικές σειρές, με τελευταία «Το Δίχτυ» που προβάλλεται αυτή τη χρονική περίοδο από την ΕΡΤ1.

Τα τελευταίες του σκηνοθετικές δουλειές στην ΕΡΤ ήταν αυτές που σηματοδότησαν την επιστροφή του στην τηλεοπτική σκηνοθεσία.

Οι δραματικές σειρές οι οποίες σκηνοθέτησε πρωτίτερα, βασίζονται σεναριακά σε απαγορευμένους έρωτες, ενώ κάποιες από αυτές (Ψίθυροι καρδιάς, Άγγιγμα ψυχής, Μη μου λες αντίο, Η αγάπη ήρθε από μακριά) θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Στον κινηματογράφο έχει υπογράψει σκηνοθετικά τις ταινίες Παραλάβατε διορισμόν το 1996, Κόκκινος δράκος το 1998 και Ουζερί Τσιτσάνης το 2015.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ