Της Αναστασίας Παρετζόγλου*
Το 1986 έπεσε τυχαία στα χέρια μου το περιοδικό CITY. Ένας υπέροχος διεθνής οδηγός πόλεων, στη λογική των ψαγμένων illustrated εντύπων της εποχής. Το περιοδικό είχε πολύ γερό ρεπορτάζ από ταξιδιωτικούς συντάκτες που σήμερα συναντάς, ας πούμε, στο Monocle και σε μυούσαν στα μυστικά των μεγάλων μητροπόλεων του κόσμου. Με όλα τα «must» για το πού χτυπάει ο σφυγμός της πόλης, ποια είναι η κουλτούρα της, τα κρυμμένα μυστικά της αλλά και πού να μείνεις, πού να φας, shopping, τέχνη, μουσεία κλπ. Γράφτηκα αμέσως συνδρομήτρια. Κάθε μήνα το περίμενα πώς και τι…
Το καλοκαίρι του 1987 το CITY με έκανε να νιώσω απίστευτα υπερήφανη. Φιλοξενούσε ένα επιλεκτικό αφιέρωμα σε νησιά της Ελλάδας, Αιγαίο και Ιόνιο, με επίκεντρο στο Ιόνιο την Κεφαλονιά! Έπαθα κυριολεκτικά «πλάκα» – ως Κεφαλλονίτισσα – με την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέθετε. Ήταν ένας ύμνος στο νησί του Ιονίου, με επίκεντρο το Φισκάρδο.
Ο συντάκτης περιέγραφε τις ομορφιές της μοναδικής περιοχής του νησιού που έμεινε αλώβητη από τους σεισμούς του ‘53, για τον τρόπο που το Φισκάρδο συνδυάζει την επτανησιακή αρχιτεκτονική με την βενετσιάνικη κουλτούρα, αναφερόταν στον παραδοσιακό οικισμό με λεπτομέρειες, στο διάσημο λιμάνι του όπου «για να βρουν θέση να δέσουν τα σκάφη Ιούλιο και Αύγουστο γίνεται πανικός» και κατέληγε ότι «βρέθηκε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και γοητευτικές γωνιές της γης», εκεί που η κεφαλλονίτικη κουζίνα με την υπογραφή της Τασίας θα του μείνει αξέχαστη.
Μιλάμε για το 1986, στην Ελλάδα δεν είχε ανθίσει ακόμη ο περιοδικός τύπος με τα ένθετα αφιερώματα στα νησιά – που πρώτο το ΚΛΙΚ του Πέτρου Κωστόπουλου εγκαινίασε – και όμως, η Τασία ήταν το «hot spot» του Φισκάρδου στο CITY με ειδική μνεία στην κουζίνα της, ενώ το ρεπορτάζ έκλεινε με συνταγή της Τασίας!
Η Τασία ήταν ήδη διάσημη στον διεθνή τύπο πριν την ανακαλύψουν τα ελληνικά έντυπα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Tom Hanks και ο Stieven Spielberg ήταν από τους πρώτους διεθνείς πελάτες της που κάθε καλοκαίρι έδεναν μπροστά στο εστιατόριο – από τις πλέον περιζήτητες θέσεις στο λιμάνι – και οι φωτογραφίες τους μαζί της έκαναν το γύρο του κόσμου.
«Ξεκινήσαμε με μισό κοπάδι γίδια και σήμερα μας ξέρει η μισή Ελλάδα» μου είχε πει σε συνέντευξή της το 2004, συμπληρώνοντας: « Υπήρξαν χρόνια που μέτραγα τα λεφτά για να δω αν έφταναν για να αγοράσω ψωμί. Το ότι πραγματοποίησα κάποια από τα όνειρά μου είναι μεγάλη ικανοποίηση, αν σκεφτείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν τολμούν ούτε να ονειρευτούν».
Φέτος η «Tassia» συμπληρώνει 43 χρόνια λειτουργίας. Από τα τραπέζια της πέρασαν από τον Τζόρτζιο Αρμάνι, τον Τζον Μπον Τζόβι, τους Ντόλτσε & Καμπάνα και τον Φερνάντο Μποτέρο μέχρι σύσσωμη την εγχώρια εκδοτική, καλλιτεχνική και επιχειρηματική κοινότητα. Ο Ρέμος είναι κολλητός της, ο Ψινάκης φωτογραφίζεται μαζί της, η Αργυρώ την καλεί όποτε είναι Αθήνα στην εκπομπή της, η Γιάννα, η Μαριάννα, η Κατερίνα Παναγοπούλου, ο Ψυχάρης, οι Συγγελίδηδες έδιναν (και κάποιοι δίνουν ακόμη) στη Τασία το παρόν σχεδόν κάθε χρόνο.
Είναι πολλές οι φορές που το εστιατόριο έστελνε και στέλνει ντελίβερι από αστακομακαρονάδες και πίττα κεφαλλονίτικη μέχρι τυριά και αμυγδαλόπιτες στα σκάφη τους. Μπορεί η Τασία να μην ταΐζει 800 άτομα την ημέρα στην Ελλάδα της κρίσης και των Μνημονίων, όπως συνέβαινε στις δεκαετίες του ‘80 και του ’90, όμως παραμένει το σημείο κατατεθέν του Φισκάρδου. Εδώ χαίρεσαι το απόλυτο ηλιοβασίλεμα, εδώ θα τσεκάρεις ποιοι celebrities βρίσκονται στο νησί, εδώ θα απολαύσεις «πειραγμένη» κεφαλλονίτικη κουζίνα, φρέσκο ψάρι, λαχταριστή αστακομακαρονάδα, με την Τασία να σε καθοδηγεί στην παραγγελία και να δίνει με το ταμπεραμέντο της τον τόνο στο μαγαζί.
43 χρόνια Τασία και το Fortune την φιλοξενεί σε μια συνέντευξη «φόρο τιμής».
1. Πότε άνοιξε το εστιατόριο για πρώτη φορά; Ποια ήταν η φιλοσοφία του;
Το εστιατόριο άνοιξε με την επωνυμία «Οι φίλοι» το 1972 και η φιλοσοφία του ήταν η φιλοξενία που πρόσφεραν απλόχερα οι γονείς μου στο σπίτι στους φίλους τους, να μεταφερθεί στο μαγαζί. Για αυτό το λόγο ονομάστηκε «Οι Φίλοι».
2. Εσύ πότε ανακάλυψες το ταλέντο σου στη μαγειρική;
Από οκτώ χρονών που ανέλαβα να μαγειρεύω το φαγητό για την οικογένεια μου καθώς οι γονείς μου, που ήταν γεωργοκτηνοτρόφοι, έλειπαν από το σπίτι για αγροτικές δουλειές. Όποτε από πολύ νωρίς ανακάλυψα την αγάπη μου για την μαγειρική.
3. Πότε μετονομάστηκε το εστιατόριο σε «Tassia» και τι άλλαξε στη φιλοσοφία του;
Το 1993 μεταφερθήκαμε σε νέο χώρο όπου και το εστιατόριο ονομάστηκε Tassia. Η φιλοσοφία του μέχρι και σήμερα παραμένει ίδια και είναι απλή: Oι πελάτες μας να είναι ευχαριστημένοι από την ποιότητα του φαγητού.
4. Ποια ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή στην «απογείωση» του εστιατορίου, που το έκανε διάσημο διεθνώς;
Το εστιατόριο απογειώθηκε και η φήμη του έφτασε στο εξωτερικό όταν ήρθαν ο Tom Hanks και ο Steven Sppielberg. Ήρθαν στο Φισκάρδο την χρονιά που και δύο είχαν σαρώσει στα Oscar.
5. Μιλάμε για μια οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε από τον πατέρα σου, αλλά αρχηγός είσαι εσύ. Πώς έγινε αυτό;
Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του εστιατορίου οι γονείς μου αποφάσισαν να το δώσουν. Τότε, λοιπόν, ο άντρας μου αποφάσισε να το αναλάβουμε εμείς. Ίσως να φαίνεται ότι εγώ είμαι ο αρχηγός αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα είχα καταφέρει τίποτα χωρίς την στήριξη της οικογένειάς μου.
6. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Αγαπάω πολύ την δουλειά μου και ό,τι έκανα και κάνω, γίνεται με μεράκι. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις η επιτυχία, αργά ή γρήγορα θα σε συναντήσει.
7. Τι κάνει ένα εστιατόριο να αντέχει στο χρόνο;
Η διαρκής αναζήτηση καλής πρώτης ύλης
8. Πώς κατέκτησες τους celebrities, με αποτέλεσμα να έρχονται όλοι στη «Tassia»;
Στόχος μου δεν ήταν ποτέ να κατακτήσω τους celebrities. Ό,τι έκανα για τους πελάτες μου έκανα και για εκείνους. Απλά, μερικοί επώνυμοι είχαν την ευγένεια να αναφέρουν για εμένα και το εστιατόριο μου στα ΜΜΕ.
9. Αντιμετώπισες φθόνο ή ανταγωνισμό;
Αντιμετώπισα και τα δυο και το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό.
10. Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου προτέρημα;
Πάντα καταλάβαινα τα όριά μου στην σχέση με τον πελάτη.
11. Και το μεγαλύτερό σου ελάττωμα;
Η επιμονή μου και η ανυπομονησία μου.
12. Πόσο σας άγγιξε η κρίση και πώς την αντιμετωπίζετε;
Είναι γεγονός ότι η κρίση μας επηρέασε, όμως δεν αλλάξαμε την ποιότητα των πρώτων υλών ούτε τις παροχές στον πελάτη λόγω κρίσης.
13. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι «η Τασία καλή, δε λέω, αλλά είναι ακριβή»…
Το ακριβό είναι σχετικό. Έχουμε τις ίδιες τιμές τα τελευταία πέντε χρόνια.
14. Ήταν καταλυτική στην επιτυχία σας η συχνή παρουσία σου στην τηλεόραση;
Σίγουρα η τηλεόραση έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην δουλειά μου γιατί με την προβολή μου σε κάποιες εκπομπές έγινε γνωστό το εστιατόριο.
15. Από πού προμηθεύεστε υλικά και πρώτες ύλες;
Οι προμηθευτές μας, σε μεγάλο ποσοστό, είναι από την Κεφαλλονιά καθώς στο νησί έχουμε την καλύτερη πρώτη ύλη σε τυριά, λάδια, κρέατα. Η Κεφαλονιά έχει επίσης επίσης υπέροχα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.
16. Έχεις γνωρίσει πολλούς διάσημους ξένους καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Ποιοι σε εντυπωσίασαν περισσότερο και γιατί;
Θα ήταν άδικο να αναφέρω μόνο μερικά ονόματα από ανθρώπους που με έχουν εντυπωσιάσει. Όμως είναι γεγονός ότι με έχει εντυπωσιάσει η απλότητα και η ευγένεια πολύ «ηχηρών» ονομάτων.
17. Έχει τύχει να διώξεις παρέα από το μαγαζί;
Δεν έχει συμβεί ποτέ. Βέβαια, μερικές φορές έχω μπει στον πειρασμό να το κάνω και ο λόγος ήταν οι παράλογες απαιτήσεις τους σε συνδυασμό με την αγένεια τους.
18. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου σήμερα και ποια τα όνειρά σου;
Η φιλοδοξία μου είναι να διατηρήσω ότι έφτιαξα με πολύ κόπο. Και το όνειρο μου είναι πολύ απλό, να έχω την υγεία μου γιατί όταν είμαστε καλά έχουμε τα πάντα.
19. Αν δεν ήσουν η Τασία του Φισκάρδου, τι θάθελες να ήσουν;
Τίποτε άλλο…. Είμαι πολύ περήφανη για τον εαυτό μου.
20. Πλέον έχει μπει δυναμικά και η κόρη σου Αθανασία στην επιχείρηση. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της και τι συμβουλή της έδωσες;
Το βασικό πλεονέκτημα της κόρης μου είναι ότι αγαπάει την δουλειά της και προσπαθεί για το καλύτερο με τον δικό της τρόπο. Η συμβουλή που της έδωσα είναι να είναι ο εαυτός της και όχι ένας μίμος δικός μου.
Info
• Το 1972 άνοιξε το εστιατόριο «Οι φίλοι» από τον πατέρα της Τασίας Γεώργιο Δενδρινό
• Το 1993 το εστιατόριο μετονομάστηκε σε «Tassia»
• Το 1989 αγοράστηκε το μαγαζί και «απογειώθηκε» η επιχείρηση
• Προσωπικό: 25 άτομα, 20 υπάλληλοι και 5 μέλη της οικογένειας
• Λειτουργία: 6 μήνες το χρόνο
• Τζίρος προ κρίσης: Ένα καλό – κυμαινόμενο – νούμερο
• Τζίρος σήμερα: – 45%
• Delivery σε σκάφη σήμερα: Mόνο σε επιχειρηματίες του εξωτερικού
* Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune.
Πηγή: Fortunegreece.com