3ο Γυμμνάσιο Αργοστολίου: Μαθαίνοντας για την ιστορία της Κύπρου [εικόνες]
Κοινωνία
21/12/2023 | 18:33

Στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος «Κύπρος, 1954 – 2024» που δουλεύουμε φέτος στο 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου « ΡΟΚΚΟΣ ΧΟΪΔΑΣ» με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ΄Τάξης, προσκαλέσαμε τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Κεφαλονιάς, κ. Αλίκη Γαλιατσάτου, προκειμένου να μας μιλήσει για την Ιστορία της Κύπρου.

Η κ. Γαλιατσάτου ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη χαρά στην πρόσκλησή μας. Συγκεντρωθήκαμε στον φιλόξενο πάντοτε χώρο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, στις 19 Δεκεμβρίου.

Σε ένα τρίωρο ταξίδι στις κύριες φάσεις της ιστορίας του νησιού, από το 10.000 π. Χ. μέχρι σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα δραματικά γεγονότα της περιόδου 1955 – 1959 ,η κ. Γαλιατσάτου βοήθησε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν πολλά:

την ελληνικότητα του κυπριακού πολιτισμού

•την άρρηκτη και συχνά μοιραία σχέση της Γεωγραφίας με την Ιστορία • τον ρόλο των Δυνάμεων, ειδικότερα της Μ. Βρετανίας, στην τύχη της Κύπρου

• τον αντεθνικό ρόλο της χούντας που άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή

•τα σφάλματα, τις αδυναμίες, τις παραλείψεις τής (αγκιστρωμένης πάντοτε στο άρμα των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας) ελληνικής εξωτερικής πολιτικής • τα διπλωματικά παιχνίδια στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου

• τους χειρισμούς της Τουρκίας μέχρι που πέτυχε τη δημιουργία του ψευδοκράτους

•την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εισβολή των Τούρκων στο νησί μέχρι σήμερα, κυρίως στα κατεχόμενα εδάφη.

Στην παρουσίασή της η κ. Γαλιατσάτου πρόβαλλε διαφάνειες με ιστορικές πηγές και φωτογραφικό υλικό, αξιοποίησε δε αποσπάσματα από το εξαιρετικό βιβλίο του Κύπριου λογοτέχνη, Κώστα Μόντη « ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ». Οι μαθήτριες και οι μαθητές επεξεργάστηκαν με την καθοδήγηση της κ. Γαλιατσάτου το υλικό αυτό, εξέφρασαν απόψεις, κατέθεσαν συναισθήματα και προβληματισμούς. Όλα αυτά θα αποτελέσουν στη συνέχεια του προγράμματος πρώτης τάξεως αφορμές για περαιτέρω ανατροφοδότηση και εργασίες.

Από την επιμορφωτική αυτή συνάντηση τα παιδιά, επομένως, αποκόμισαν πολλά και σημαντικά, που θα συμβάλλουν στην πληρέστερη γνώση ενός δραματικού κεφαλαίου της εθνικής μας Ιστορίας: της διχοτόμησης της Κύπρου με όλες τις συμφορές που αυτή συνεπάγεται.

Σοφία Νεοφύτου,

φιλόλογος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ