Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ανοίγει το Taxisnet -Οι αλλαγές στο Ε1 -Τι πρέπει να ξέρετε
Οικονομία
28/03/2022 | 12:00

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet. Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021.

Όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, θα καταβληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Διαφορετικά, όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί, μπορούν να το κάνουν έως τις 29 Ιουλίου, κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα τα βασικά έντυπα της φορολογικής δήλωσης (Ε1, Ε2, Ε3) τα οποία έχουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Νέοι κωδικοί έχουν προστεθεί για τους εργαζομένους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία, ενώ για τις μισθώσεις θα πρέπει πλέον να συμπληρωθεί και ο αριθμός μίσθωσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι κωδικοί του Ε1 και οι διευκρινίσεις της φορολογικής διοίκησης έχουν ως εξής: 
*  Κωδικοί 043-044: Αφορούν εργαζομένους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.

*  Κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημίες από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής – αλλοδαπής.

* Κωδικοί 081,082,083: Στο ενοίκιο για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

* Κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

* Κωδικοί 818-820-822: Αφορούν το πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.

* Κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.

* Κωδικοί 818, 820, και 822: Συμπληρώνονται από τον/τη σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά κατοικία εξαρτωμένου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

* Κωδικοί 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε ΑΕΙ που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ.

* Κωδικός 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις κοινές φορολογικές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.  Στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό για τον ένα σύζυγο, το ποσό δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρεωστικό του άλλου. Επίσης, στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Ο φόρος των συζύγων/μερών συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση βεβαιώνεται στη ΔΟΥ του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική ΔΟΥ λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους/ΜΣΣ τη ΔΟΥ του υπόχρεου συζύγου.

Χωριστή φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Στην περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2021, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου 2022.

Αν ο φορολογούμενος απεβίωσε κατά τη διάρκεια του 2021, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους στην αρμόδια ΔΟΥ εμπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2022.

Αν ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και μετά, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα, τα ποσά υποβάλλονται κατ’ εξαίρεση με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί:

Εφάπαξ με έκπτωση φόρου 3% στην περίπτωση που η εξόφληση του «λογαριασμού» της Εφορίας γίνει έως 29 Ιουλίου 2022.

Σε έως 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και η τελευταία δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2023.

Τι πρέπει να ξέρετε για τις φορολογικές δηλώσεις 2022
Λίγο πριν από την πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων 2022 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Δηλώσεις συζύγων. Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ΜΣΣ δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

2. Χωριστές δηλώσεις συζύγων. Οι σύζυγοι υποβάλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Ποιοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση
Το έντυπο Ε1 υποβάλλουν υποχρεωτικά:

Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.

Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.

Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Οσοι έχουν κάνει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1-1-2019 και μετά, για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 4,5% από 9%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα ή και αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μέχρι 10.000 ευρώ.

Η επιβεβαίωση Σταϊκούρα για τις φορολογικές δηλώσεις και το taxisnet
Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος σημείωσε πως ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη τον Ιούλιο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Mega, έκανε γνωστό πως το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να φέρει από τον Απρίλιο το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα (αντί από τον Μάιο).

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε συνεργασία και με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ετοιμάζεται σχετική νομοθετική διάταξη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους οχημάτων να προχωρήσουν στην άρση της ακινησίας πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν το όχημα τους χωρίς πέναλτι.

 

Πηγή: naftemporiki

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ